Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Николай Марков: Всеки ще плати собствена цена за поведението си, защото ние и сега сме пред непрекъснат Съд божи

May be an image of one or more people

И така, ще го кажа ясно, за да няма двусмислени интерпретации от недоброжелатели.

Лично аз, няма да гласувам на тези избори, защото нито един от кандидатите за Дондуков не изпълнява моите високи граждански стандарти. Много съжалявам, че не съм се родил черноглава плевенска овца на тази земя, но това не зависи от мен, а от Твореца. По скалата на моите критерии и двамата кандидати имат малко под базовите лични и почти никакви професионални качества за този висок държавен пост. Считам, че на това място трябва да застава личност, която свети със собствена светлина и озарява дните и нощите ни без да се уморява от това. Тези двамата селски хитреци, не са такива! Поне за мен.

Не съм безотговорен гражданин с този отказ от гласуване, което е единтвената ми законова форма на протест, напротив, не познавам по-отговорен и лоялен гражданин от мен по тези земи. Само фактът, че трябва да упълномощя посредствени типове, клиентела, да упражняват държавнически функции е достатъчен, за да забравя за "правото си да избирам по-малкото зло". В мен живее Божи дух и той избира светлината в която няма никаква тъмнина. Не приемам съд от недостойни.

И последно.

Всеки ще плати собствена цена за поведението си, защото ние и сега сме пред непрекъснат Съд божи. Тук, на земята, не на небето! В този смисъл, моят Цар и Бог, управител и съдия е достатъчно силен и голям, за да си избирам цар между човеците. Всеки е свободен да избира кой да го води пред светли и тъмни друмища. Когато моят цар изпрати своят верен слуга да ме поведе към светлината, аз ще го позная и последвам. Безпогрешно ще го позная и ще бъда негов щит и меч.

Тези двамата кандидати са човешки царе. Не мои.

И така, ще го кажа ясно, за да няма двусмислени интерпретации от недоброжелатели. Лично аз, няма да гласувам на тези избори, защото нито един от кандидатите за Дондуков не изпълнява моите високи граждански стандарти. Много съжалявам, че не съм се родил черноглава плевенска овца на тази земя, но това не зависи от мен, а от Твореца. По скалата на моите критерии и двамата кандидати имат малко под базовите лични и почти никакви професионални качества за този висок държавен пост. Считам, че на това място трябва да застава личност, която свети със собствена светлина и озарява дните и нощите ни без да се уморява от това. Тези двамата селски хитреци, не са такива! Поне за мен. Не съм безотговорен гражданин с този отказ от гласуване, което е единтвената ми законова форма на протест, напротив, не познавам по-отговорен и лоялен гражданин от мен по тези земи. Само фактът, че трябва да упълномощя посредствени типове, клиентела, да упражняват държавнически функции е достатъчен, за да забравя за "правото си да избирам по-малкото зло". В мен живее Божи дух и той избира светлината в която няма никаква тъмнина. Не приемам съд от недостойни. И последно. Всеки ще плати собствена цена за поведението си, защото ние и сега сме пред непрекъснат Съд божи. Тук, на земята, не на небето! В този смисъл, моят Цар и Бог, управител и съдия е достатъчно силен и голям, за да си избирам цар между човеците. Всеки е свободен да избира кой да го води пред светли и тъмни друмища. Когато моят цар изпрати своят верен слуга да ме поведе към светлината, аз ще го позная и последвам. Безпогрешно ще го позная и ще бъда негов щит и меч. Тези двамата кандидати са човешки царе. Не мои.

---

Тази политическа криза ни показа няколко много лоши тенденции за нивото на гражданско и политическо съзнание у нас, които скоро няма да могат да бъдат преодоляни. Причината са винаги хората, защото всичко се прави от хора!

На първо място поставям липсата на чувствителност относно държавния суверенитет. Силно политизираните граждани най-често са и най-нечувствителни към единственото нещо, което ни гарантира здраво бъдеще. В основата стоят емоции, които се интерпретират като всичко друго, но не и като наличие на минимална доза разбиране за държавен суверенитет.

От друга страна имаме доказателство, че размахването на етническата карата от лица с престъпно политическо поведение се толерира. Това е много опасно, защото ако не днес, то утре нацията има базов потенциал да потъне в блатото на етническите противоречия, а не след дълго и тежки вътрешни конфликти.

Не без значение е и ниската държавническа култура на лица, които заемат високи държавни постове. Те не разбират разликата между държавническо и политическо поведение. Преиграването с опасни инструменти е превърнато в основен способ за постигане на нетрайни резултати, а корупционните форми на скрито влияние остават винаги скрити за гласоподавателите.

Напълно съзнавам желанието на българите за промяна, но това желание не е по различно като съдържание от онова възрожденското, което пък е много архаична форма на разбиране на обществените и други процеси. Така гражданите стават лесна жертва на популисти и демагози, които изпълват политическите кабинети в страната повече от 140 години. И това фактическо положение ще продължи поне още четвърт век.
..........................................................................................
Това са малка част от моите изводи, които ще заминат към адресата си. Машината за месо, така или иначе, ще прекара поредните бройки към небитието, но България си остава да бъде жертва на техните грешни и прибързани действия. Ако има нещо по-трудно от това да запазиш здравето и живота си във времена на изпитания, то е да запазиш дома си чист, приветлив, уютен, топъл и неприкосновен. Нашият общ дом България.

Пожелавам на всички успех, както съм го правил винаги.

Източник/ци: Николай Марков - Posts | Facebook

Николай Марков - Posts | Facebook

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!