Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Глобалната мрежа: Радев отвори страницата за диктатурата, Герджиков го свали от пиедестала на властта!

Претендентите за държавен глава на България
Претендентите за държавен глава на България

Дебатът по БНТ между Анастас Герджиков и Румен Радев - претенденти за бъдещ президент на България - нажежи страстите във фейсбук. Мненията са полярни. Ето как анализатори, журналисти и общественици видяха словесния двубой:

Евгений Михайлов, кинорежисьор:
„Радев е безумно плакатен и жалък! Очите на Радев по време на дебата са като на подплашена гугутка!
Плосък, сив, страхлив, лъжлив... Радев!
Не бих искал да ми е президент!
Не ми е президент!“

Николай Ненчев, бивш военен министър, лидер на БЗНС:
„Радев: "Крим е руски! Какъв да е!"
Ало, демократите!!!“

Милен Радев, Берлин, издател на „Де зората“:
„Ще използвам метафора:
Дебат на една жалка карикатура вляво с герой от света на Леонардо вдясно. 
Това мисля, казва всичко. 
Тежко и горко на народ, който би избрал карикатурата...“

Доц. Момчил Дойчев, политолог:
„Защо ли днешните изстъпления пред турското посолство, организирани очевидно от стражевия пес на Радев, милиционера Рашков, ми напомнят за изстъпленията през май 1989 г.? Кому е нужно това реставрирано комунистическо проруско, антибългарско, дебилно патриотарство? Не на България, във всеки случай! 
В паметта ми са крясъците на тогавашните организирани от ОФ тълпи патриотари, които тогава крещяха и наричаха "родоотстъпници" и "предатели" малцината българи от Клуба за подкрепа на гласността и преустройство и другите граждански организации, застъпили се за правата на нашите съотечественици с мюсюлмански имена. Спомням си как рисуваха чалми на вратата на голямата поетеса Блага Димитрова, как копоите на режима вървяха по петите на Желю Желев и малцина интелектуалци, противопоставили се тогава на бандитския режим на Тодор Живков. 
Днешните наследници на посткомунистическата олигархия по нищо не се отличават от онези тълпи, организирани от комунистическата диктатура.
...Току що Радев каза на дебата, че искал да затвори страницата на диктатурата. 
А всъщност отново я отваря!“

Цветанка Андреева, плитолог:
„Стана ясно защо Радев бягаше от дебат!
Герджиков свали Радев от пиадестала на властта!
Генералските метаморфози на президента Радев в името на властта.
Преди пет години генералът стартира като руски лобист. Беше срещу натовските F16, обяви Крим за руски и лобира за отпадане на санкциите срещу режима на Путин.
После за да запази и разшири влияние стана "натовски генерал" Ходи, прави инициативата "Три морета" /но без да застъпи най-важните енергийни проекти, че да не ядоса много Москва/
От вчера пък е "български генерал срещу турската държава" /по думите на Мая Манолова/ Националистическа реторика подходяща за комунистически генерал от срамния възродителен процес.
Ако стигне до втори мандат най-вероятно ни е подготвил сценарий в който ще се превърне в "латиноамерикански генерал"!“

Цвета Кирилова, кандидат за президент:
„Ако бях на мястото на Румен Радев, след този дебат просто бих казала в ефир: Г-н Герджиков, призовавам моите избиратели да гласуват за Вас!“

Иван Бутовски, журналист:
„Да се качва на Миг-а или на мига и да си отлита за Кремъл
Лапсус: Не Крим, Радев е руски“.

Ирина Асиова Диамнт, журналист:
„Езикът на тялото казва всичко! Радев - раменете в една равнина, гръбнакът изправен, погледът вперен = уверен, солиден, лидер. Герджиков - изгърбен, килнат, мига на парцали = жертва, предварително се е предал“.

Андрей Ковачев, евродепутат:
„Радев: "Крим е руски!"
Герджиков: "Крим е украински!" 
Всеки да си прави изводите!“

Васил Петев, журналист:
„Железен.
Ами, не ми трябва да гледам, кой знае колко дълго, защото за мен е очевидно, кой трябва да бъде президент - Герджиков не е подготвен. Дори го е страх. Нещо повече - говори с тъпи ПР заготовки (не знам кой му е ПР, но да ходи да се гръмне). Видимо е. 
Румен Радев трябва и ще бъде президент. Аз ще гласувам за него. (И без лого на снимката си)
Румен Радев - президент!“

Стояна Георгиева, главен редактор на „Медияпул“:
„Не знам защо са инструктирали Герджиков да говори глупости, че дебатът за компенсациите за цените на тока и енергоносителите трябвало да започне миналия август. Тогава цените на енергоносителите бяха ниски, икономиките не работиха заради пандемията. Никой не е очаквал тази криза“.

Стоян Михаелв, депутат от ДБ:
„Всъщност са идеалната двойка за Президент и Вицепрезидент.“

Борис Русев, историк:
„Разбрахме едно от Радев. Ако някоя държава анексира българска територия със сила и си забие знамето, значи си е нейна“.

Огнян Минчев, политолог:
"Няма "обективни критерии" за това кой печели и кой губи един дебат. Първият телевизионен дебат в историята се провежда между Джон Фицджералд Кенеди и Ричард Милхаус Никсън през 1960 г. Дебатът печели Кенеди - не защото тезите му са много по-убедителни или защото излъчва интелектуално превъзходство. Кенеди просто се държи по-освободено, излъчва симпатия, харизма, психологическа достоверност - убедителност. Никсън е изключително интелигентен и успешен полемист - с голям политически опит. Но по време на този дебат той излъчва напрежение, отрицание, на моменти - реакции на отхвърляне и озлобление. Това решава нещата в полза на Кенеди. Хората не слушат особено внимателно тезите и аргументите на спорещите. Те се ориентират по способността им да излъчва сила, убедителност, комуникативност, симпатия".

Тази вечер ние гледахме предизборен дебат. Единият от дебатиращите бе много стегнат - сякаш вътрешно притеснен и полагащ усилия това да не се прояви външно. Но напрежението прозираше. Този човек излъчваше отрицание и - особено не места - видимо озлобление. Другият се държа с малко пресилена лекота, отказа се от гарантирани възможности да нанесе "ъпъркът" и да спечели поне 1-2 нокдаун-а. Заложи на известно снизхождение и малко прекален "феърплей" в ключови моменти на слабост от страна на съперника. Другият не пропусна да нанесе ударите, които можеше. Феновете получиха възможност да твърдят ентусиазирано, че техният кандидат е спечелил убедително. Във всеки случай - след този дебат, струва ми се, опознаваме двамата съперници малко по-добре, малко по-задълбочено. Резултатите от състезанието - в неделя вечер.


Христо Кирчев, бивш кмет на Варна от СДС:
„Дебат?!
Май беше разговор между две личности с различен манталитет. Очаквах повече динамика, открит спор, но самия регламент на дебата го направи скучничък.
Всъщност беше демонстрация на два различни характера…
Гледам във ФБ телешки възторг към Президента Радев но не можа да надскочи казармения манталитет. Герджиков със типичната стойка на интелигента, по-лежерен, по-спокоен, с липса на агресия към опонента.
Доста силен край на представянето му, стана по-уверен и по-атакуващ.
Приятно беше ръкостискането в края на дебата.
Разбира се, това е моя избор. Ще гласувам за проф. Герджиков!
Ох, с тези думи пак си навлякох атаките на “червените” лелки, ФБ многознайковците, започва поучаването. Ама нали затова са Социалните мрежи. Место на анонимните… Да поучават, да критикуват.“

Иван Сотиров, бивш депутат от СДС:

"Подкрепата за Радев е подкрепа за тезите му, че Крим е руски и санкциите срещу Кремъл трябва да паднат, че Черно море не трябва повече да се милитаризира, което значи да остане руска милитаризирана зона и за съучастническо то му мълчанието по въпроса за скандалите с руския шпионаж срещу страната ни!"

Иван Ибришимов, журналист:

Дебатът бе спечелен от Ади Радева! Браво! Като колега я  поздравявам за железните нерви. 
Румен Радев се издъни жестоко с позицията си за Крим. "Крим е руски - какъв да е?", каза той. 
Така  отрече не само световната оценка за руската агресия в Украйна и анексията на Крим, но и принадлежността ни към ЕС и НАТО. Индиректно тази формулировка е заплаха за официалната геополитическа позиция на България, както и свидетелства за мерака му за преориентирането ни към мечтаната от Путин Евразийска общност. 
Не знам какво мислите вие, скъпи приятели, но аз се чувствам европеец, възхищавам се на Щатите  като световен лидер в защитата на свободата и развитието на науката и технологиите. И съм категорично против срещу всеки, който иска да ни върне два века назад, към блатното мислене  на агресивната путинова Русия! Не искам да си вадя виза за Варна или Балчик в Москва!
Ще гласувам срещу Радев, защото е антипод на академизма и здравата мисъл. И защото закопава България!

Гюнер Тахир, политик:

"Уважаеми приятели след дебата между Румен Радев и проф. Анастас Герджиков за пореден път стана ясно, че българските граждани в никакъв случай не трябва да допускат един комунист и руски агент като Радев, отново да стане президент! За 32 години след 1989 г. аз лично никога не съм гласувал за кандидат на БСП (БКП) за съветник, кмет, депутат или президент. Най-малкото поради една единствена причина и тя ми е достатъчна да не гласувам за техни кандидати докато съм жив - тази партия 2 пъти ми смени насилствено името и това аз няма как да го забравя и да им простя ...!В противен случай бих изневерил на паметта на моя дядо, на моята баба, на баща ми и майка ми. Нека да почиват в мир, синът им винаги ще гласува за кандидат - демократ! Моят избор за неделя е ясен - проф. Герджиков с No: 15 !"

Асен Балтов: Депутат от ГЕРБ и бивш шеф на "Пирогов"

По здравна тема Професорът го закова!!! Поведенчески е просто светлинни години напред!

Генерал Румен Радев размаза Герджиков на дебата! (мрежата попиля ректора)

Източник/ци: Глобалната мрежа: Радев отвори страницата за диктатурата, Герджиков го свали от пиедестала на властта! - Фактор

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!