Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Лице в лице: Какво си казаха Румен Радев и Анастас Герджиков в първия си дебат? ВИДЕО

Румен Радев и Анастас Герджиков се изправиха един срещу друг в първи предизборен дебат преди балотажа в неделя.

Двамата сблъскаха мнения по обществени теми, в които основна роля играе президентската институция. 

Те дебатирахапо пет теми:

1. Актуални въпроси - ток, цени, пари и бюджет, COVID-19 и решения как да се излезе от здравната криза.

2. Международна политика.

3. Отбрана и сигурност.

4. Обединението, което е е основата на решението на всички кризи.

5. Точка разни - така метафорично е определен кръг от въпроси от последните дни. Сред тях например е промяната на конституцията

С първите си думи Радев поздрави БНТ за хубавото студио и призна, че очаква с опонента си да обменят визии за бъдещето на страната. 

"Благодаря на Радев, че прие дебата, макар и в предпоследния ден от кампанията. Кандидатирам се, защото виждам страната в криза и вярвам, че заедно можем да излезем от нея", каза на свой ред проф. Герджиков.

Вярвам, че ще има кабинет и през цялата кампания казвам, че най-спешното е да има редовен кабинет, заяви продължи проф. Герджиков.

Цената, с която може да бъде постигнато, трябва да бъде внимателно премерена. Но този път партиите на промяната имат стратегическа инициатива, каза Румен Радев. Първият път подканих на диалог, вторият път диалог вече имаше. Този път вече е извървян, добави той.

Единственото, което бих препоръчал, е това което вече правят - опитват се да търсят обединителните линии, каза от своя страна проф. Герджиков.

Президентът не е архитект на коалиции. В първите два мандата президентът е посредник. За третия мандат ролята на президента се повишава. И тогава аз на два пъти връчих мандата на партията, която показа, че може да обединява, заяви Радев.

Тази дума - обединител, не произлиза от мен, а от конституцията, каза Анастас Герджиков в отговор на въпрос за профила на кандидата, който ДПС описа, че ще подкрепи. Г-н Радев, не се ли разпознавате и вие в това описание, попита проф. Герджиков. В конституцията няма изписана думичката обединител, а олицетворява единството на нацията, отвърна Румен Радев.

Той отговори и на въпрос дали подрепата, която ГЕРБ заявиха към него преди изборите на 14 ноември е довела до по-ниския му резултат на първия тур. „Миналата неделя получих 80% от гласовете на ГЕРБ и 10% на всички останали. Тогава повечето формации бяха издигнали собствен кандидат. Сега това се промени. Кандидатите сме двама. Хората лесно могат да се ориентират мажоритарно какъв президент търсят и с каква визия“, заяви Герджиков.

Опонентът му коментира твърденията за това, че "Продължаваме Промяната" е негова партия. „Не се занимавам с инженерство в политиката. Поканих Кирил Петков и Асен Василев да участват в служебното правителство. Мога да гарантирам, че те бяха много добри министри. Петков разкри редица порочни схеми на предишното управление. После решиха да скочат в партийната политика. Това е тяхно право и отговорност. Ако аз реша да създавам партия, ще застана отпред”, коментира Радев.

За Конституцията

„Трябва да обмислим дали ни трябва промяна в Конституцията. Един такъв проект ще съдържа най-важните неща, включително свързаните със съдебната реформа. По-плашещото е, че г-н Радев няколко пъти спомена, че има готов проект, но не го представя. Основната причина да изменяме Конституцията, ако това е необходимо, е върховенството на правото.  Искам да видя проекта на Радев, не за да се заяждам, а за да го обсъдим. Най-важното е да говорим за правила и принципи, а не да се вторачваме в тримата големи. Не е добре да променяме основния закон през 5 минути”, коментира проф. Герджиков.

Радев отвърна, че неговият проект за Конституция е изготвен от голям екип от граждани и експерти.

„Мога да ви успокоя, че в него няма плашещи постановки за демокрацията. Има нужда от разширяване на гражданските права, достъп до конституционно правосъдие, разширяване на възможността на гражданите да участват в законодателния процес и съдебната реформа”, заяви президентът. И подчерта, че няма да си позволи да внесе проекта си за промени в основния закон на държавата в „неустойчив парламент”.

За Прокуратурата

"Проблемът там е и системен, и личностен. Неслучайно, по време на протестите, хората искаха оставката на Гешев. Става въпрос за състава и правомощията на Висшия съдебен съвет. Основният проблем е, че главният прокурор няма кой да го разследва", заяви Радев.

"Този път съм съгласен с казаното от г-н Радев. На прав път сте, ако всичко, което казвате, е така. Мога да ви предложа 10 начина да намалим властта на главния прокурор и да го контролираме", коментира от своя страна Герджиков.

Отношенията ни с Република Северна Македония 

"Нужен е друг подход от страна на РСМ. Единственото, което иска България, е да се спазва договорът за приятелство, добросъседство и сътрудничество. Изградили сме линията до границата, но след нея няма нищо. Има системен проблем от отсрещната страна. Много пъти казах, че историческата комисия не е историческа и нейната цел не е да ровим в историята. Целта е да не се допуска в учебниците в РСМ да се казват неща, които насъскват хората срещу българите", коментира Герджиков. 

Според Радев България не трябва да казва "да" на членството на западната ни съседка в Европейския съюз преди "да се прекрати нарушаването на човешките права на българите в Северна Македония, да се спре системната дебългаризация, да спре унищожаването на българското културно-историческо наследство, да се изкорени езикът на омразата в учебниците и медиите".

И двамата кандидати за "Дондуков 2" се обединиха около мнението, че референдум по българо-македонския въпрос не трябва да се провежда.

Пандемията

„Тези решения вече се взеха. Служебното правителство ги изпълнява. От днес данните от агенция Ройтерс показват, че България е на първите места по спад на броя на заразените. Забравихте ли, че децата цяла година бяха затворени? Сега те се върнаха в клас. Това е най-важното”, категоричен бе Радев.

„Не съм съгласен с тази розова картина. Достатъчно е да видим болниците, за да го разберем. Трябва да стимулираме лекарите. Защо изведнъж въведохме този зелен сертификат? Въвеждането му беше начин с принуда да накараме хората да се ваксинират. Не обичам нищо, направено по принуда. Принудата е заплашителна в нашето общество. Лекарите искат материали, искат лекарства, искат да получат парите си. Излезте на улицата и питайте гражданите справяме ли се със здравната криза и ще видите какво ще ви кажат”, отвърна Герджиков.

Русия

„Русия не може да ни бъде модел за развитие, но не може да ни бъде и враг. Това е страна с различни мащаби. Към Русия прибягват давещи се политици. Много са спекулациите по отношение на тази държава. Най-важното е да търсим диалог в тази усложнена ситуация. Диалогът ЕС-Русия е нарушен. Затова Меркел и Макрон настояваха да има такава среща на върха, а американският президент Джо Байдън започна да води диалог с Путин”, каза Радев. И допълни, че Москва е „важен фактор за борбата с тероризма". 

„Преди чувах други неща от Радев. Съгласен съм с казаното от него сега. Не трябва да се делим на русофили и русофоби. Имаме интерес да работим с Русия, както и с всяка друга държава”, заяви Герджиков.

САЩ

САЩ не се месят, но като силна държава имат своите интереси. Отнасям се с разбиране към това. Затова в отношенията ни с големите сили трябва да отстояваме националният си интерес и достойнство, и то с гръбнак, коментира Герджиков.

По повод санкциите по закона "Магнитски", наложени на българи, Герджиков обясни: Всички сигнали, дошли отвън, са позор за нас - трябва сами да си хващаме проблемите и да си ги решаваме. Трябва да намерим начин да си решаваме сами проблемите с корупцията.

Радев пък разказа, че по време на видеоконферентна връзка с президентите от формата Г9, когато всички коментирали, че проблемите на нашия регион са свързани с хибридните атаки от Русия, Байдън заявил, че проблемът ни е корупцията.

Привествам Магнитски - това беше решителен акт за българската демокрация. И един призив към ЕС най-сетне да погледне сериозно на тези проблеми. Силен политически акт, който ще има големи последици, коментира Радев.

Радвам се, че сме на едно мнение и срещу корупцията, допълни Герджиков.

За единението и червените линии

Аз съм този, който заговори за обединение около каузи, визия и национален идеал. Тогава всички ми се присмиваха, а след това всички се представяха като такива, сега вас Илияна Йотова ви нарича обединител на нацията, коментира Герджиков.

Това е пътят и това е моят главен упрек - очаквайки президентските избори, вие на два пъти провокирахте политическата криза и разделението, допълни професорът.

Явно не следите новини - от началото на мандата си говоря за обединение, но срещу принципи, срещу мафията, срещу шкафчетата, контрира Радев.

Бежанците

Не можем да не приемаме никакви бежанци, защото това са хора в беда, коментира Герджиков. Проблемът е, че покрай бежанците идват мигрантите, там често става дума за трафик на хора. Затова трябва да се спира този поток, трябват добри отношения с Турция, допълни той.

Не виждам как ще постигнете това, след като Рашков е насъскал хората срещу турското посолство с фалшиви новини, всичко това е фейк, обърна се Герджиков към Радев.

България е държава на първа линия и като такава не може да приеме бежанци, защото рискът за нас е много по-голям, през нас преминава потокът и си имаме достатъчно бежанци, коментира Радев. Той напомни позицията си, че трябва оперативен план, с който да бъдат ангажирани всички държави в ЕС, да охраняваме заедно границите.

За изтребителите

Спорът между Радев и Герджиков бе дали цената ще е по-ниска или по-висока.

Превъоръжението на армията е сложен процес. За тези нови 8 изтребители е изпратено запитване, но парламентът ще реши какво ще се прави, обясни Радев.

Необходими са още 8 самолета. Когато казах, че цената ще е по-ниска, ми се присмяха, коментира Герджиков. Според него въпросът бил какъв самолет трябвало да бъде предпочетен - защото има много руска техника, която трябва да бъде поддържана.

Радев обясни, че за МИГ е можело да се направи като в Полша.

Наложих вето заради цената за Ф16 - защото правителството подходи безотговорно - цената бе крайно недостатъчна. И сега вторият транш ще бъде на по-висока цена, защото тези параметри трябва да бъдат изпълнени, коментира Радев.

Разбирам носталгията ви към руските самолети, и аз имах Москвич, с който не исках да се разделя, коментира Герджиков.

"Ние сме членове на ЕС и НАТО и имаме евроатлантическа ориентация. Не можем непрекъснато да бягаме от отговорностите си. Дали ще има натовски военноморски бази в Черно море, е въпрос на бъдещето, но ние трябва да сме предпазливи", коментира Герджиков темата за разширяване присъствието на НАТО в Черно море.

"Черно море става пресечна точка и не трябва да допускаме свръхмилитаризация. Заради това настоявам за възвръщане на диалога и деескалация. В Черно море непрекъснато се провеждат учения и едно невнимание, една човешка грешка може да се окажат опасни", завърши Радев темата за външната политика и сигурността.

Източник/ци: Лице в лице: Какво си казаха Румен Радев и Анастас Герджиков в първия си дебат? ВИДЕО - glasnews.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!