Министърът на финансите на САЩ предупреди, че страната може да фалира на 15 декември

Това ще предизвика глобална катастрофа, алармират експерти

Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън заяви пред лидерите в Конгреса, че федералното правителство може да не е в състояние да изплаща дълга си скоро след 15 декември, без да предприеме действия за повишаване на лимита за федерални заеми, пише изданието The Hill, цитирано от Агенция "Фокус".

В писмо от вторник Йелън казwа, че има „висока степен на доверие“ в способността на Министерството на финансите да поддържа текущите плащания на дълга на САЩ до средата на следващия месец – приблизително две седмици по-дълго от първоначалната ѝ прогноза от 3 декември.

Тя обаче предупреди, че САЩ могат да останат без пари скоро след прехвърляне на 118 милиарда долара към Доверителния фонд за магистрали, за да се съобразят с наскоро подписания двупартиен инфраструктурен пакет.

Законопроектът за инфраструктура, подписан в понеделник от Байдън, нарежда на Йелън да преведе средствата за магистрали един месец след влизането в сила на мярката, което е на 15 декември. Йелън каза, че Министерството на финансите може да изчерпи способността си да поддържа платежоспособността на САЩ в рамките на дни след преместването на тези средства.

„Има сценарии, при които Министерството на финансите ще остане с недостатъчни оставащи ресурси, за да продължи да финансира операциите на правителството на САЩ след тази дата“, пише Йелън.

„Тъй като паричният поток на федералното правителство е обект на неизбежна променливост, ще продължа да информирам Конгреса, когато стане налична повече информация“, добави тя.

Тъй като Йелън призова законодателите да повишат или изцяло да премахнат тавана на дълга възможно най-скоро, обявяването на по-късна „Дата X“ може да даде на Конгреса повече време да начертае път за избягване на потенциална катастрофа.

Байдън през октомври подписа законопроект за повишаване на лимита на федералния дълг с 480 милиарда долара дни преди САЩ да излязат във фалит на 18 октомври. Мярката, приета само с гласове на демократите, след като сенаторите от Републиканската партия неохотно се отказаха да блокират приемането с процедурни хватки (филибъстър), имаше за цел да задържи САЩ от неизпълнение на дълга си до 3 декември — датата, на която изтича финансирането на федералното правителство.

Въпреки че досега десетки кратки спирания на правителствените финанси са имали слабо въздействие върху икономиката в по-широк план, САЩ никога не са просрочвали дълга си и биха могли да дерайлират световната икономика, ако пропуснат плащане. Чуждестранни правителства, финансови институции и инвеститори държат трилиони долари американски дълг, емитиран чрез държавни облигации, които биха могли да бъдат невъзстановими, ако САЩ не могат да плащат сметките си.

Произтичащият финансов шок може да завладее световните финансови пазари и вероятно да предизвика вътрешна рецесия.

Въпреки това републиканците обещаха да блокират всеки опит на демократите да повишат лимита на федералния дълг, въпреки че го направиха три пъти при бившия президент Тръмп с двупартийна подкрепа. Докато депутатите от Републиканската партия обвързаха отказа си с плановете за разходите на Демократическата партия, повишаването на тавана на дълга е от съществено значение за изплащане на десетилетия на предишни разходи и няма пряко въздействие върху бъдещите нива на разходите.

Демократите биха могли да повишат тавана на дълга с конкретна сума чрез резолюция за бюджетно помирение, която изисква само обикновено мнозинство за приемане във всяка камара. Бюджетните експерти казват, че процесът може да отнеме две седмици, но може да включва неописуеми гласувания за поправки, които биха могли да вкарат демократите в бъдещи политически и законодателни главоболия.

Лидерите на демократите се противопоставиха на повишаването на тавана на дълга чрез помирение, дори когато предстоящият фалит наближаваше през октомври, заявявайки, че това ще създаде безотговорен прецедент. Въпреки това те могат да бъдат принудени да запазят страната платежоспособна чрез помирение, ако лидерът на малцинството в Сената Мич Макконъл откаже да отстъпи от обещанието си да блокира повишаването на тавана на дълга.

Стана в Китай, сега става в САЩ, а от там и по целия свят?

Путин: Днешните западни страни ми напомнят за болшевиките

„Комунизмът е проникнал в Америка и в целия свят“, предупреждава бивш затворник на съвестта

Майк Флин: Америка е превзета от комунисти

Възможно ли е изкореняването на комунизма, социализма и марксизма в Америка

Путин за културата на „събуждане“ - казва, че страната му я е преживяла и това е довело до десетилетия на тирания

Източник/ци: Министърът на финансите на САЩ предупреди, че страната може да фалира на 15 декември

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!