Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Lupa.bg: Обръч от фирми за хосписи сее смърт в цяла България

Само в Lupa.bg: Обръч от фирми за хосписи сее смърт в цяла България

Скандалът около множеството смъртни случаи в дом "Доверие-2" за възрастни хора във Варна разкри цял обръч от фирми за хосписи, действащи в цялата страна като трамплини за бърза печалба на траурни агенции и погребални бюра. Бруталната схема циркулира от няколко години абсолютно безнаказано от институциите, въпреки десетките предписания, а за финал тази година служебното правителство на Стефан Янев даде благословията си за разкриването на още една сграда на ужасите, маскирана обаче като болница за долекуване и рехабилитация. Справка на Lupa.bg кой стои зад морбидния сценарий разкри неподозирани връзки. 

Дом "Доверие-2" е собственост на фирма "Алекс и сие 2017" ЕООД, чийто едноличен шеф е Георги Валентинов Александров. Той е регистриран и лицензиран доставчик на социални услуги от ресорната Агенция за социално подпомагане. Но в същото време развива дейност и като погребален агент.

Имейл адресът на фирмата за хосписа и траурна агенция "Вили" в морския град е един и същ, а близки на пациентите твърдят, че една от клаузите по договорите, които подписват, ги задължава да ползват конкретна обредна фирма в случай, че възрастният им роднина почине в дома.

Въпросното бюро "Вили 79", някога собственост на варненка на име Виолета Колева, попада в медийния фокус още преди години със скандален бой с представители на други гробарски фирми за тленните останки на починал пациент в болница "Св. Анна"

. А днес управлява едновременно и траурна агенция, и денонощен център за частни линейки, и дом за възрастни хора. 

Въпреки че "Алекс и сие 2017" ЕООД на Александров документално няма нищо общо с "Вили 79" ЕООД, хосписът със смъртните случаи оперира именно с линейки "Вили", както стана ясно и от репортажа на колегите от Нова телевизия. 

И тъкмо свързаните лица на въпросния хвърлят светлина върху по-страшната картина: 

Георги Александров е съдружник на фирма "Дълголетие 100", където пък "греят" имената на небезизвестните управители на няколко хосписа в страната баща и син Светльо и Тихомир Черамови. 

Последното разтърсващо разследване, свързано с тях, бе покрай пожара през юли в дом "Свети Георги" в бившия хотел Дунав във Варна, в който загинаха четирима пенсионери, а няколко бяха обгазени. Тогава се оказа, че РЗИ е дала предписание хосписът да бъде изведен от експлоатация, защото няма официална регистрация и лиценз от здравната инспекция. 

Точно както в "Доверие-2" на Александров, така и "Св. Георги" се превърнаха в инкубатори на ковид инфекцията и множество възрастни си отидоха в последните близо 2 години. 

"Свети Георги" е част от верига хосписи със същото име, каквито има и в други градове на страната - Бургас, Пловдив, Габрово, Девня и с планове да съществува и в столицата. Очаквано и в петте също оперират частни линейки - също собственост на Черамов. Както и... траурна агенция.

В средата на 2020 г. прокуратурата във Варна разпореди масови проверки на старческите домове, като тръгнаха първо от "Св. Георги" в морската столица. 

Телефонните номера на погребално бюро "Св. Георги" отговарят на тези, посочени за погребално бюро "Вили 79", независимо, че фирмите и собствениците са различни, а през годините имената на Черамови са били заличавани и вписвани обратно многократно, сочат справките от търговските регистри. 

Черешката на тортата или кръста на ковчега 

На 1 септември тази година Министерският съвет прие Решение за одобрение създаването на „Специализирана болница за рехабилитация Света Елена 1“ ООД, гр. Варна, съгласно регламентирания нормативен ред за целта в Закона за лечебните заведения. Един от собствениците на капитала на въпросната клиника е... 

Светльо Георгиев Черамов, макар и с 30% дял. 

В представения проект на „Специализирана болница за рехабилитация Света Елена 1“ ООД се предвижда тя да бъде ситуирана в самостоятелна сграда, която е с променено предназначение на хотелска сграда в курортния комплекс „Константин и Елена“, гр. Варна. Съгласно инвестиционния план, освен материално техническата база е закупена и медицинска апаратура и оборудване. Очакваният срок за подаване на заявление за издаване на разрешение за дейност е предвиден 18 месеца след решението на Министерския съвет, взето по реда на чл. 37а от Закона за лечебните заведения.

„Специализирана болница за рехабилитация Света Елена 1“ ООД ще предоставя специализирана болнична помощ, насочена към диагностика и лечение чрез физикална терапия и комплексна рехабилитация на лица с хронични заболявания, нуждаещи се от възстановяване чрез факторите на физикалната и рехабилитационна медицина, включително пациенти със сърдечно-съдови, респираторни, храносмилателни заболявания, както и такива със заболявания на ендокринната и опорно-двигателната системи. С оглед разположението на болницата в курортен комплекс и природните ресурси се предвижда лечението както на български, така и на чуждестранни туристи. Предвижда се болницата да разполага със 150 легла, които ще се разкрият в отделение по физикална и рехабилитационна медицина с най-високо трето ниво на компетентност в изпълнение на медицинския стандарт по „Физикална и рехабилитационна медицина“, пише в официалното съобщение на МЗ на 1 септември. 

Жена се възстановява от инвалидност с практикуване на Фалун Дафа

Четене само на 20 страници върна жена от ръба на смъртта

Чудеса за подобряване на духа и тялото

Резонанс: Мистерията и науката за повишаване на имунитета на човешкото тяло

Защо тези хора в „близък контакт“ със страдащи от Covid-19 не са заразени?

Източник/ци: Само в Lupa.bg: Обръч от фирми за хосписи сее смърт в цяла България - Lupa BG

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!