ЕС: Унгария нарушава законите със закона "Спрете Сорос"

/Поглед.инфо/ Върховният съд на Европейския съюз постанови, че законът на Унгария от 2018 г., насочен към криминализиране на подпомагането на нелегални имигранти, които искат убежище, нарушава „правата, гарантирани“ от законодателния орган на блока.

Унгарското законодателство, прието през 2018 г., имаше за цел да накаже всеки, който „улеснява незаконната имиграция“ с една година затвор, съгласно законопроект, наречен „Спрете Сорос“. Правителството на Унгария го оправда по това време с аргумента, че мигрантите, които нелегално влизат в страната, застрашават нейната национална сигурност.

В решението си, постановено във вторник, Съдът на Европейските общности обяви, че „криминализирането на подобни дейности засяга упражняването на правата, гарантирани от законодателя на ЕС по отношение на помощта на кандидати за международна закрила“.

Генералният адвокат на Европейския съюз Атанасиос Рантос призова съда да вземе такова решение още през февруари, твърдейки, че въвеждането на законодателството означава, че „Унгария не е изпълнила задълженията си по процедурната директива на [блока]“.

Той стана известен като "закон за спиране на Сорос", след като милиардерът филантроп Джордж Сорос стана ярък противник на опозицията на унгарското правителство срещу миграцията.

Администрацията от своя страна обвини Сорос, че е организирал миграцията към Европа, като управляваната от филантропа фондация "Отворено общество" затвори дейността си в страната в отговор на това.

Унгария, под ръководството на десния премиер Виктор Орбан, през последните години многократно се сблъсква с ЕС заради силната си позиция срещу нелегалната имиграция и опасенията на блока относно предполагаемите заплахи за върховенството на закона в страната.

В края на 2020 г. спор между Унгария и Полша и ЕС рискува да провали бюджета на блока, тъй като и двете страни членки заплашваха да наложат вето заради мнението си, че ЕС се опитва да се намеси във вътрешните им работи.

В крайна сметка ЕС отстъпи, като се съгласи на компромис с Будапеща и Варшава, за да гарантира, че бюджетът ще осигури подкрепата на всички 27 държави-членки.

Въпреки че призна решението на съда на ЕС, правителството на Унгария защити правото си да оспорва всички финансирани от чужбина неправителствени организации, които се опитват да „насърчат миграцията“.

„Позицията на Унгария относно миграцията остава непроменена: Помощ трябва да се търси там, където е проблемът, вместо да се доведе проблемът тук“, каза говорителят на унгарското правителство Золтан Ковач, добавяйки, че страната ще се изправи срещу външни субекти, „търсящи политическо влияние и намеса“.

Превод: СМ

Стана в Китай, сега става в САЩ, а от там и по целия свят?

Путин: Днешните западни страни ми напомнят за болшевиките

„Комунизмът е проникнал в Америка и в целия свят“, предупреждава бивш затворник на съвестта

Майк Флин: Америка е превзета от комунисти

Възможно ли е изкореняването на комунизма, социализма и марксизма в Америка

Путин за културата на „събуждане“ - казва, че страната му я е преживяла и това е довело до десетилетия на тирания

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: ЕС: Унгария нарушава законите със закона "Спрете Сорос" - Поглед Инфо

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!