Методи Андреев за ФАКТИ: Дори симпатизантите на ГЕРБ разбраха, че се е крало като за последно

"Стратегическата битка на правителството, което ще се състави, ще бъде радикална разправа с корупцията", посочи той

“Хората са уморени, недоверчиви. Този път те гласуваха за тези, които вече са показали някакви резултати. Кирил Петков, който може би ще стане премиер, и Асен Василев, който вероятно ще бъде финансов министър, трябва обаче да знаят, че сега би могъл да започне както успехът им, така и неуспехът им. Те трябва да използват целия ресурс на хората, които ги подкрепят в този парламент, за да може още от самото начало да започне радикална разправа с корупцията и корупционерите”.

Това каза в интервю за ФАКТИ дoц. д-р Методи Андреев, прeпoдaвaтeл в Университета по архитектура, строителство и геодезия, бивш народен представител и председател на Комисията по досиетата.

“Успехът на “Продължаваме промяната” е много относителен. На предходните избори - преди 3 месеца, имаше други “успели”, които също претендираха, че могат да направят промяната, която хората желаят. “Има такъв народ” обаче танцуваха само едно лято. Виждате какъв срив на доверието към изборния процес бележи в момента българското общество. Това е безпрецедентен случай.

Знаем обаче, че тези 6 милиона и 700 хиляди избиратели, които непрекъснато ни набиват в главата, че имат право на глас, всъщност не са вярна цифра. В тези 6 милиона и 700 хиляди души има около 1 милион мъртви души. Истинското число, което показва реалния брой на хората с право на глас, е 5 милиона и 700 хиляди. Това значи, че около 31-32% от хората са гласували. Това е много сериозно предупреждение. Именно заради това успехът на ПП е относителен. Вярно, че те трябва да бъдат поздравени, но техният евентуален успех чак тепърва може да започне, ако действително направят правителство”, обясни той.

“Въпросът е не дали ще бъде направено правителство в следващия парламент, а колко време ще трае то. Аз съм убеден на 100%, че в този парламент ще има правителство, защото избирателите дадоха много ясен знак, който трябва да бъде разчетен. Аз смятам, че те (б.р. Кирил Петков и Асен Василев) са интелигентни момчета и ще го разчетат. Хората се умориха от това как трябва да се справим с корупцията. Последните два парламента по различни причини, но основно заради ИТН, не успяха да формират правителство. Сега на всяка цена трябва да се формира управление и то ще бъде сформирано, нямам съмнения в това, въпросът е колко дълго ще продължи да съществува.

Ако правителството действително се задържи пълен мандат, това вече ще е безспорен успех. Хората вече не се литкат, както по-рано - идва Симеон Сакскобургготски, той ще ни оправи, има мнозинство, идва мутрата от Банкя, той ще ни оправи, има мнозинство. Хората са много предпазливи. Успехът е относителен и ще бъде на порции”, каза още той.

“Тези момчета няма как да постигнат нулева корупция, но могат да предприемат радикална разправа с корупцията и корупционните практики. Ясно е, че първо трябва да се направи бюджет за 2022 година, ясно е, че трябва да се решат проблемите, свързани с COVID-кризата, проблемите, свързани със спекулативното нарастване на цените. Впрочем, убеден съм, че цените са спекулативно вдигнати от олигархични клъстери, близки до ГЕРБ и до Борисов, като акт на една предизборна провокация. Цените се надстрояват с цел дестабилизация и идват от олигархични кръгове, които виждат, че им се изплъзват държавната софра и общественият ресурс, с който досега са боравили безотчетно и безнаказано. Тези задачи обаче са текущите, стратегическата битка на правителството, което ще се състави, ще бъде радикална разправа с корупцията.Това означава не само да посочваме какви са корупционните практики, а до пролетта да имаме заведени досъдебни производства, да има обвинени, но не разни дребни кметове, бизнесмени и т.н.

Те трябва да посегнат на свещените крави на статуквото - на бившия министър-председател, като разследват сериозно сигналите за него и близките до него лица, на шефа на КПКОНПИ Цацаров в предишната му битност на главен прокурор, като разследват прикривал ли е престъпления и отказвал ли е да разследва известни му престъпления, трябва да се предприеме кръстоносен поход срещу настоящия състав на Висшия съдебен съвет и по най-бързия начин да бъде сменен настоящият главен прокурор Иван Гешев. Ако успеят до април-май 2022 година да свършат тези неща или поне да покажат, че връщане назад няма, тогава ще усетят наистина успеха, който са пожънали”, категоричен беше Методи Андреев.

“Хората искат справедливост. Разбра се, че се е крало като за последно, включително се разбра и от членовете и симпатизантите на ГЕРБ. В гласовете за ГЕРБ е катастрофа. Ако действително са гласували около 2 млн. души, при тези 22-23%, които дават на ГЕРБ, това значи, че само за три месеца от последните избори, от над 640 хиляди гласували за ГЕРБ, сега за тях са гласували около 450 хиляди души. Нали разбирате какво се е случило - служебното правителство си е изпълнило задачата, то е показало корупционните практики, българите са разбрали, че кликата, която управляваше толкова години, е била клептократична, че това са били хора, работили заедно в частна полза за сметка на всички български граждани.

Българите разбраха, че корупцията се е превърнала в основна форма на държавно управление, че Министерският съвет е бил куполът на българската държавна мафия. След като толкова години си гласувал за ГЕРБ, в един момент да те залеят със студена вода, не можеш веднага бързо да решиш за кого другиго да гласуваш. Най-нормалното е да не гласуваш. Това е едната причина около 200 хиляди човека да се оттеглят от ГЕРБ. Една част от тях - около 10%, са се ориентирали към други партии, но голямата част въобще не са гласували. Даже и хората, които не са гласували, дори и те искат промяна. Промяната тепърва предстои и тя трябва да бъде радикална, за да бъде успешна”, смята още той.

“Относно ГЕРБ, аз винаги съм казвал, че няма партии, които трябва да бъдат тричани като колективен организъм. Във всяка партия има всякакви хора - има и почтени, има и непочтени. Обръщам се към почтените хора в ГЕРБ - ако те имат някаква ценностна система и тази ценностна система е действително дясноцентристкото, проевропейското, пронатовското, те трябва да направят едно усилие вътре в своята партия. Ако те искат тази партия да скъса с Борисовото минало, с корупционното минало, с миналото на шашмите в обществените поръчки, “ин хаус” процедурите, с безобразното краденето, с чекмеджетата, всичко това може да стане много простичко - трябва да се намерят смели хора в ГЕРБ, които да поискат вътрешна лустрация. Това какво ще направи българската правосъдна система спрямо престъпниците, които в продължение на три мандата ерозираха държавата, ликвидираха демокрацията, налагаха един порочен, разватен, уродлив тоталитаризъм, е въпрос на държавата. Във вътрешнопартиен план ГЕРБ има един-единствен шанс след следващи избори някой да говори с тях и това е да направят вътрешна лустрация - да посочат онези 200-300-500 хора от шайката ГЕРБ, тоест Борисов и хората около него. Не можем да кажем, че всички хора, по някаква причина симпатизирали на ГЕРБ, са шайка.

Грозната истина за ГЕРБ лъсна в третия им мандат. Тогава партията им беше превзета от модела “КОЙ”, защото те пристанаха на този модел. ГЕРБ беше окупирана, превзета от модела “КОЙ”. ГЕРБ и ДПС са в симбиоза по отношение на корупционните практики. Не бива да ги отделяме едни от други. Абсолютно убеден съм, че тази вълна за промяна е осезаема и ще продължи на втория тур от президентските избори”, каза още той.

“На следващите избори ГЕРБ ще падне още по-надолу. Ако започнат с радикална промяна, с радикално отношение към корупцията, с промяна на шефа на КПНОНПИ, ВСС, главния прокурор, ще видите какво ще стане с ГЕРБ - те ще изчезнат”, допълни доц. Андреев.

Методи Андреев коментира още спада в резултата на “Демократична България” и един въпрос, който още от вчера се пита градската десница - редно ли е председателите на коалицията да подадат оставки като такива. Припомняме, че по-рано днес Христо Иванов подаде оставка като председател на “Да, България”.

“Председателите в коалицията безспорно не са лидери, които българите харесват - и пази Боже от такива лидери, които си харесваме българите. Те са нормални хора, но трябва да кажа, че съм доста разочарован от лидерството в “Демократи за силна България” (б.р. председател на ДСБ е ген. Атанас Атанасов). Нямам нищо против Христо Иванов, напротив - той беше достатъчно красноречив в своите изяви", посочи той.

“Христо Иванов постъпва политически правилно, подавайки оставка. Той даде всичко от себе си. Според мен и други хора трябва да проявят това политическо мъжество, което той прояви - не само Атанас Атанасов, но и водачите на листи, които влязоха в предходните два парламента на честна дума, а сега не влизат. Според мен Христо Иванов има най-малко принос към срива на “Демократична България”. Напротив, твърдя, че неговите изяви бяха абсолютно правилни, навременни", коментира още Методи Андреев.

"Отливът в “Демократична България” се дължи на факта, че не успяха да убедят хората, които гласуваха на изборите на 11 юли, че те могат да направят бързи, радикални промени. Те говорят за бързи, радикални промени, но не можаха да запазят подкрепата за себе си, защото не слязоха в малките и средните населени места. Ако “Демократична България” искаше да се превърне в управленска алтернатива, а не единствено да има 30 депутата, което не е управленска алтернатива, те трябваше да разширят активно своето влияние в средните и малките населени места. Те се надяваха, че влиянието им в големите градове е достатъчно. Да, но докато ДБ говорихме какво трябва да стане, ПП за времето си като служебни министри показаха как трябва да се действа, показаха как се режат мутри и крадци от държавния ресурс”, коментира Андреев.

“ДБ се е смалила до половина - това трябва да бъде отчетено. Всеки един от лидерите в “Демократична България” би трябвало да си помисли дали лично той е допринесъл към този лош резултат. Да се надяваме, че “Възраждане” няма да минат пред ДБ - това ще е много сериозен удар. Ако това, не дай си Боже стане, тогава трябва да се сменят не само лидерите, а да се преосмисли целият този проект, който тогава би бил политически неустойчив на пазара на българската политика.

Макар че изключително много симпатизирам на ДБ и ги подкрепих и на тези избори, смятам, че те сериозно трябва да се замислят как трябва да се преструктурира коалицията. Оставките на лидерите са дребна работа. По-скоро трябва да се помисли как да се стимулира едно дясноцентристко обединение, защото не всички хора, които имат виждания, подобни не тези на ДБ, симпатизират на ДБ. Това е много сложен въпрос и стар проблем на градската десница, която претендира да е наследила старата десница”, смята още той.

“Демократична България” може да работи заедно с ПП, да реализират голяма част от идеите, които “Демократична България” за пръв път произнесе в българското общество и в същото време, да работи за своята промяна. В “Демократична България” има неща, които не се харесват на хората. Аз не съм толкова навътре в отношенията в коалицията, не съм член на нито една от партиите в нея, но Методи Лалов вдигна завесата за случващото се там. Трябва да се мисли за много по-демократичен и много по-открит начин за излъчване на кандидати за народни представители. След като сме “Демократична България”, нямаме право да излъчваме кандидати така, както го прави ГЕРБ - там лидерът казва кой може и кой не може. Трябва да има процедури, те да са ясни, трябва хората да се убедени, че процедурите са работещи. ДБ има и доста неподходящи водачи на листи, към които трябва да ревизира поведението си. Не знам защо са сметнали, че определени хора са страшно конвертируеми и харесвани. Трябва да се обърне внимание на хората с огромен преференциален вот, да се даде възможност на тях. Има хора с по няколко хиляди гласа преференциален вот - това са обикновено гражданските кандидати. “Демократична България” трябва да се отвори към гражданското общество. Повтарям това поне от 2-3 години”, коментира още той.

В края на разговора Методи Андреев коментира и президентските избори. “Най-независимият кандидат в тази кампания беше Лозан Панов. Той доказа, че не може да бъде успешен политик, но може да бъде успешен главен прокурор. Това трябва да се подчертае. Той действително може да бъде един успешен главен прокурор, който няма да прави разлика между свои и чужди, който ще работи по закон”, посочи той.

Източник/ци: Методи Андреев за ФАКТИ: Дори симпатизантите на ГЕРБ разбраха, че се е крало като за последно - ᐉ Новини от Fakti.bg - Мнения | ФАКТИ.БГ

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!