Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Кирил Петков: Много харесвам Румен Радев, но няма човек на тази планета, който да ни вдигне телефона и да ни нарежда какво да правим

Аз много харесвам г-н Радев, той е перфектният човек за военачалник, искам той да бъде президент на България, но няма човек на тази планета, който да ни вдигне телефона и да ни нареди да направим нещо, без да сме убедени, че то трябва да се случи. Това обяви по Нова ТВ Кирил Петков, от „Продължаваме промяната“. Той заяви, че още днес ще стартират разговори с другите лидери за съставяне на мнозинство в парламента и правителство. Петков обяви, че ще направят работни групи от всички партии, които ще участват в бъдещ кабинет. Те ще очертаят приоритетите. 

Срещите с лидерите ще бъдат поотделно, а след това ще започнат да действат работни групи. Искаме да пуснем да се излъчват директно тези срещи, за да видят хората, че няма задкулисни сделки и договорни. Всички да знаят, че имаме една обща национална цел и търсим общите допирни точки. Чух се вече с някои от лидерите – с Корнелия, Христо Иванов, със Слави, имахме конструктивен разговор. Допирните точки между нас са повече от разделителните. В преговорите трябва да влезем като премахнем личното его. Няма значение, кой от коя партия е, а какви са приоритетите ни. Колкото повече са детайлите в предизборното споразумение, толкова по-малко ще са после проблемите. За главния прокурор ни трябва конституционно мнозинство. Първа стъпка в тази посока е КПКОМПИ  да заработи като силна антикорупционна институция. Цацаров не трябва да е неин шеф. Ще бягаме от лидерски дискусии, целта е да направим А отбора на България, ще търсим за всеки пост най-добрите експерти, за да реализираме най-добри политики. Няма да влезем в преговори с нито една червена линия. Нашите предложения ще бъдат аз да съм премиер, а Асен Василиев да е финансов министър, но ако нашите партньори ни убедят в друга кандидатура сме готови да отстъпим. Аз лично харесвам Бойко Рашков, човек независим от сивите сектори в България. Такъв профил търсим за министрите. Но в дискусиите няма да налагаме имена, ще изслушаме всички предложения. Вярвам, че не трябва да има крадец в България, който е използвал обществени средства и да се чувства ненаказан. Да има лустрация на крадците. Но докато няма работеща прокуратура, това ще стане трудно. Но тепърва трябва да видим механизмите, как това да се случи. За всички теми можем да дебатираме, но има две базови нещо – работеща прокуратура и силен антикорупционен орган, акцентира отново Петков.

Той изрази увереност, че вярва, че ще има коалиционно споразумение за постигане на национални цели и на този етап няма вариант Б.

Новите дългове, които сега се взимат от служебното правителство са били заложени още от министър Ананаиев. Когато в един бюджет има дефицити, то те трябва да се запълват отнякъде. Реалистично е в началото на следващата година да очакваме пари по Плана за възстановяване от ЕС, уточни Петков.

Източник/ци: Кирил Петков: Много харесвам Румен Радев, но няма човек на тази планета, който да ни вдигне телефона и да ни нарежда какво да правим - Фактор

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!