Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Мика Зайкова няма да удари звънеца на 47-то НС, няма да е депутат

Мика Зайкова няма да удари звънеца на 47-то НС, не влиза в парламента

Прочутата синдикалистка и знаково лице на ИТН - Мика Зайкова няма да е депутат в новия парламент, отредиха резултатите от вота на 14 ноември. Най-възрастната бивша народна представителка водеше листата на партията на Слави в Смолян, но мандатите там са само 4 и ветеранката не успя да се класира. 

Зайкова се превърна в лице на 45-ото и 46-ото Народно събрание, които откри по старшинство, но това няма да се случи в 47-ия парламент. Икономистката е водач на листата на ИТН в Смолян, но мандатите там са само 4. По предварителни изчисления депутати от района ще са от ГЕРБ, ДПС, Продължаваме промяната и БСП. Обработените протоколи до момента в страната обаче са 99,51% и все пак е възможно разместване. 

Издателят Манол Пейков също няма да седне на депутатската банка, като самият той съобщи, че няма да е в 47-ото Народно събрание. "Вече е сигурно: няма да съм част от 47-ия български парламент. Няма да мога да спирам на парламентарния паркинг бялото си електрическо возило и да го навирам в очите на онези с черните служебни чудовища с въглероден отпечатък колкото на малък завод за горене на боклук", написа той във фейсбук. Пейков бе в листата на ДБ в Пловдив. Досега той е бил в състава на два парламента - тези от пролетта и лятото на 2021 година.

Борислав Сандов също няма да е сред народните избраници. Сандов беше водач на Демократична България в Монтана, но обединението не получава мандат в този избирателен район. Съпредседателят на "Зелено движение" е втори в листата в 25 МИР, но д-р Александър Симидчиев го измества с по-висок преференциален вот. 

Бившият зам.-министър на външните работи Георг Георгиев (ГЕРБ) на първо четене също няма да е депутат. В Перник, където е втори в листата, е изместен от последната Христина Георгиева, а в Софийския 24 МИР е на четвърто място, но депутатите на ГЕРБ от този район ще са само 3-ма. Ако бившият транспортен министър Росен Желязков се откаже от мястото си в 24 МИР и влезе от Благоевград, то Георгиев може да стане депутат. 

Източник/ци: Мика Зайкова няма да удари звънеца на 47-то НС, не влиза в парламента - Lupa BG

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!