Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Корнелия Нинова: Подавам оставка. Останах изненадана, че и президентът я поиска

bsp.bg

Поемам цялата отговорност за резултата на БСП и подавам оставка, заяви Корнелия Нинова на пресконференция в централата на партията. "Абсолютна изненада е, че оставката ми иска служебният кабинет чрез говорителя си Антон Кутев, който не прави на пленум това искане, а го прави публично в качеството си на говорител на служебния кабинет. Абсолютна изненада е, че Инициативният комитет на президента Радев и вицепрезидента Илияна Йотова ми искат оставката. Имаме писмо от социалистите, членове на Инициативния комитет, които ми искат оставката", подчертава Корнелия Нинова. Тя съобщи още, че БСП е приела поканата за преговори за правителство с "Продължаваме промяната". В събота БСП свиква пленум, който ще даде мандат на работна група да преговаря с ПП за правителство. Корнелия Нинова ще остане на председателския пост до януари, когато БСП ще свика конгрес. 

Корнелия Нинова: Подавам оставка. Останах изненадана, че и президентът я поиска

Изявление на лидера на БСП Корнелия Нинова в централата на партията 

Ще започна с по-важното – съставянето на редовно правителство и трайно мнозинство, което да изведе България от кризите и да помогнем на народа си.

Вчера получих обаждане от Кирил Петков и Асен Василев и покана за преговори за правителство. Приехме тази покана, уточняваме в момента как ще се срещнем. Започваме преговори за правителство. В този разговор си казахме, че първо на масата ще сложим програмите си, ще търсим общите неща и обединение, ще работим след това във формат на работни, експертни групи, които по секторни политики да разговарят в подробности за програма на бъдещо правителство.

Както винаги досега и сега ще бъдем разумни, диалогични, отговорни и принципни хора. Многократно сме си заявявали целта – трябва да има работещо правителство и парламент, и спешно да се приемат много важни решения, които да помогнат за извеждане от кризите.

На второ място - изчаках окончателните резултати. След окончателното преброяване от Централната избирателна комисия на всички гласове и обявения резултат оценявам този за БСП като “катастрофален“. Особено това, че отстъпихме от трето на четвърто място с гласовете, които дойдоха от Турция за ДПС. За това има много причини – и обективни, и субективни.

Обективните причини всички ги знаят и се коментират по студията. Машинният вот определено затрудни наши избиратели, особено възрастни хора и особено при гласуване 2 в 1. Разбира се, че и ковид кризата се отрази и много хора се изплашиха, и не отидоха да гласуват. Но тези причини са извън нас.

Има и субективни причини и те са много. Отговорността я поемам аз, изцяло. От вчера една група в БСП ми иска оставката. Тя не ме впечатлява, защото това са хора, които го правят 5 години – т.нар. вътрешна опозиция. Други хора – членове, симпатизанти, подкрепящи звънят и пишат да не се подава оставка от председателя и го подкрепят занапред. На тях благодаря и за мен не е изненада, че има и такива хора. Но е абсолютна изненада, че оставката ми иска служебният кабинет чрез говорителя си Антон Кутев, който не прави на пленум това искане, а го прави публично в качеството си на говорител на служебния кабинет. Абсолютна изненада е, че Инициативният комитет на президента Радев и вицепрезидента Илияна Йотова ми искат оставката. Имаме писмо от социалистите, членове на Инициативния комитет, които ми искат оставката.

На тези две структури предлагам: да не се занимават с партийно строителство. Служебният кабинет да си гледа кризите, имат достатъчно проблеми за решаване – цените, здравето, да си гледат тази работа. Да не инженерстват в БСП. На Инициативния комитет - да си гледат балотажа, това им е работата, а не да се занимават с ръководството и оставките в БСП.

Поемам цялата отговорност, не обвинявам никого, вината е само моя – и тя е, че мълчах, когато трябваше да говоря и да казвам истината. Мълчах в името на това партията да има единство, да няма разправии, да няма публични караници, да изглеждаме авторитетни и да помагаме на президентската кампания. Това е моята вина и аз я поемам като подавам оставка като председател на Българската социалистическа партия.

Причините за случилото се са заровени много дълбоко и много назад във времето. Всичко започна с реформата в БСП. Въвеждането на три мандата ограничения за народни представители лиши някои другари от възможността да бъдат доживотни депутати и създаде ядро от вътрешна опозиция. Въвеждането на пряк избор за председател, даването на най-демократичното право в политиката – да решава народът, членовете на БСП да си избират председател, а не задкулисието в БСП да слага „сламен“ председател и да смята, че той ще му изпълнява поръчките. Появи се второ ядро на вътрешна опозиция. 5 години тази вътрешна опозиция не спря. Вината за мълчанието я поемам аз, защото през тези години у хората остана впечатление, че ние си се караме помежду си и мълчейки, смятайки, че като не отговарям ще създам образ на единство. Не обясних, че става въпрос за борба със задкулисието в БСП. За борба със зависимостите и за желанието ми да изчистя БСП от тези зависимости. Защото тази опозиция през тези години се отглеждаше от Бойко Борисов. С обществени поръчки, с дупки във Варна, с други неща. Работата на тази опозиция беше да руши БСП отвътре.

Не хвърлям вина върху никого, изнасям ви факти, които са добре познати. Бойко Борисов падна от власт и тази опозиция се прехвърли в служебния кабинет. Тя диктува кадровите назначения, тя получава обществени поръчки и тя продължава със същата си работа вътре в БСП. От вчера чувам социолози и политолози, даже и те са проумели, които не са навътре в нашите партийни дела, че тази опозиция по време на кампанията работи за партия “Продължаваме промяната“.

На следващо място новата президентска партия "Продължаваме промяната", които поздравявам за успеха и за резултата, отне по изчисления на социолози, политолози и други между 10 и 15% от БСП.

Сигурно има и други причини, за това, която се случва. Ще ги оставим за по-нататъшен анализ.

Сега, какво следва оттук нататък. Както сме отговорни хора пред държавата и пред това, което я очаква, така сме отговорни и пред членовете на партията, симпатизантите, така аз в момента трябва да съм изключително отговорна пред онези над 80 хил. членове на БСП, които гласуваха на пряк избор и 80% от тях ме избраха за председател. Нося няколко отговорности.

Давам си сметка, че поемам вината за всичко, знам и какво ни очаква, затова искам да обясня какво следва оттук нататък, тъй като хората не са длъжни да знаят нашите уставни процедури.  Имаме да решаваме два въпроса. Първият - мандат за преговори за съставяне на ново правителство. Вторият - въпросът за избор на следващ председател. Подреждаме ги така. Изпълнителното бюро свиква заседание на Националния съвет на партията тази събота. Този Национален съвет трябва да ни даде мандат за водене на преговори за съставяне на правителство и да свикаме провеждането на конгрес, който да констатира моята оставка.

За да няма объркване и интерпретации, каквито очаквам всякакви, искам да обясня. БСП е партия на ред и правила. Аз съм юрист, човек на закон и устав. Според устава на БСП подадената днес от мен оставка трябва да бъде констатирана от конгрес, тъй като съм пряко избрана от членовете на БСП. До провеждането на конгреса и констатирането на оставката съм председател. След констатирането от Конгреса на оставката се избира един от сегашните зам. - председатели на партията, който да организира и да проведе пряк избор на следващ председател.

Дотогава и най-вече в следващите седмици провеждаме сериозни, задълбочени,  разумни и отговорни разговори за съставяне на правителство и за извеждане на България  от кризите и помощ за българския народ в тези трудни месеци.

Източник/ци: Корнелия Нинова: Подавам оставка. Останах изненадана, че и президентът я поиска | glasove.com Новини

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!