Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Нинова шокиращо: Подавам оставка!

Нинова шокиращо: Подавам оставка!

Резултатът ни е катастрофален. Причините са множество - и субективни и обективни, обяви на брифинг на "Позитано" 20 председателката на БСП Корнелия Нинова. И подаде оставка. 

"Поемам отговорността. Изцяло. От вчера една група в БСП ми иска оставката и тя не ме впечатлява, от 5 години го правят. Други хора - членове, симпатизанти, подкрепящи, звънят, пишат, "да не се подава оставка" - благодаря им. Не се изненадвам, че има и такива. Но е абсолютна изненада, че служебният кабинет ми иска оставката чрез говорителя Антон Кутев. Абсолютна изненада е, че я искат и от Инициативния комитет за издигането на Румен Радев за втори мандат", обяви тя. 

Предлагам им да не се занимават с партийно строителство, а да си гледат работата. Правителството да си гледа кризите, а комитетът - балотажа. Мълчах в името на това да няма публични караници предвид президентската кампания и съм виновна за това, призна Нинова. Но не спря с обвиненията спрямо вътрешната опозиция и обяви, че тя е отгледана лично от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов в последните 5 години. 

"Новата президентска партия Продължаваме промяната отне между 10 и 15 процента от БСП", шокиращо изчисли тя. И повтори, че въпреки оставката си, все пак носела отговорности, защото била избрана от мнозинството в БСП. 

Иначе поздрави победителите и каза, че е получила покана от Кирил Петков и Асен Василев за преговори за кабинет.

"Приехме тази покана. Започваме преговори за правителство. Казахме си, че първо ще сложим на масата програмите си и общите неща, ще работим след това във формат на работни групи, експертни групи по секторни политики. 

Ще бъдем разумни, диалогични и отговорни. Трябва да има работещо правителство и парламент, защото има много спешни въпроси за решаване", каза Нинова. 

И обеща пълна прозрачност пред обществеността. 

Председателката в оставка поясни, че има за решаване 2 въпроса - мандатът за преговорите за кабинет и въпросът за избора на неин наследник. 

Идната събота предстои заседание на пленума за мандата за кабинет и за свикване на заседание на конгреса за смяната й, като тя обяви, че то ще се състои вероятно в началото на януари. 

"БСП е партия на ред и правила. Според устава на БСП подадената днес оставка трябва да бъде констатирана от конгрес, тъй като съм пряко избрана от народа. До провеждането на конгреса съм председател. След това конгресът избира заместник - един от досегашните ми заместници, който трябва да проведе пряк избор на нов председател", уточни Корнелия Нинова. 

Източник/ци: Нинова шокиращо: Подавам оставка! - Lupa BG

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!