Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Кирил Петков: Обадих се на Слави

кадър Нова тв

Ние не сме взели гласовете от ИТН. Ти не можеш да ги вземеш. Ти печелиш подкрепа. Това не са някакви стада и крави, че де ги вземеш. Избирателите са хора, които дават подкрепа и същевременно всеки ден се чудят как да живеят по-добре. 

Това коментира в ефира на Нова тв Кирил Петков.

Ако всеки един от избраните за Народното събрание влезе в преговорите, като остави настрана своето его, което е възможно, и да си кажем, че България има нужда от коалиция. Имаме толкова важни теми, толкова кризи да решаваме, че никой не може да си позволи да ходим още един път на избори. Мисля , че всеки един от тези хора би трябвало да си каже, че няма никакво значение кой от коя партия е, защото по-важното е да седнем и да си решим проблемите., коментира той.

Трябва да се води конструктивен и надпартиен начин на диалог, посочи той.

И допълни, че след изборите се е обадил на лидерите, чиито партии припознава като част от коалицията и е провел кратки, но конструктивни разговори.

Петков обяви, че вече се е чул с част от политическите лидери. „С Корнелия Нинова, с Христо Иванов и със Слави. На Слави му се обадих аз, за да кажа, че тръгваме с добро намерение за обща работа”, коментира съпредседателят на ПП. 

„Оптимистичното е, че имаме едно голямо мнозинство на хора, които искат промяна този път. Явно започваме да виждаме, че допирните точки са повече, отколкото разделителните”, разясни той. 

В споразумението с останалите партии той коментира, че ще бъдат вкарани максимално много детайли, за да се е обвързал всеки с точни и ясни конкретни цели. 

„Главният прокурор е една точка, която изисква конституционно мнозинство. Нашата коалиция няма как да има такова, но ще направим ясни стъпки. Ще чуем всеки един от нашите партньори. Вярваме, че първа стъпка би била да тръгнем през КПКОНПИ”, допълни Петков.

Ето още цитати от Петков:

Стига вече с тези калинки. Никой за нищо не може да ни принуди. Знаете ли кое е най-хубавото на ПП? Няма човек на тази планета, не в България, а на цялата планета, който да може да ни вдигне телефона и да ни каже какво и как да го правим.

Единственият начин да направим нещо, което друг ни казва е, като ни убеди, че това е в интерес на страната, посочи той.

 Тук имаме толкова големи кризи, толкова големи проблеми, затлачени от години. Как ще имаме примерно развитие на Северозападна България, ако няма път до там. Каквото и да обещаваме на инвеститорите, няма как да ги привлечем, ако няма условия, посочи той.

Вярвам, че не трябва да има крадец в България, който използва неправомерно публични средства и да се чувства  безнаказан. Трябва да има лустрация на крадците. 

Всеки, който е използвал обществени средства за лични цели, трябва да понесе отговорността си. Като човек от парламента или от изпълнителната власт, аз не мога да вкарам никого в затвора, посочи той.

Така че ние от ПП имаме червени линии и те са две. Едната е да измислим как да сменим главния прокурор. Защото докато нямаме работеща правосъдна система, няма как да накажем крадците. Искам да имаме прокуратура, която работи, посочи той.

Другата червена линия е КПКОНПИ да заработи и Цацаров да го сменим максимално бързо. Трябва да се вкара и много бързо подорение на закона за тази структура. Тази промяна стане ли, тогава не ние ще съдим кой е крадец и кой не, а ще си има работещ орган, който ще прегледа публичните личности. Така и те самите ще са защитени. Ако някой е обвинен грешно, той ще е защитен, коментира той.

Така обаче и никой крадец няма да се чувства защитен, допълни Петков. 

Аз лично харесвам Бойко Рашков като вътрешен министър, но няма да излизам с имена преди коалиционното споразумение. 

Вътрешният министър трябва да е с профил на човек, който е абсолютно независим. Да няма кой да му вдигне телефона от нито един от сивите сектори у нас, от нито един от политическите инвеститори, които да този момент са били едни от големите участници в политическите поръчки. Това трябва да е човек, който наистина защитава интереса на всеки гласоподавател от всички партии и който има смелостта да издържи на всичкия натиск и заплахи, когато спрем големите течове в държаватга, посочи той.

Аз лично харесвам Бойко Рашков, защото до този момент точно това видяхме от него. Но няма да влезем в коалиционните дискусии с имената, които сме хвърляли в медиите. Не. Искаме да влезем с диалог и да видим нови експерти. Може някой от партньорите ни да извади някакъв невероятен експерт, за когото просто  не знаем, посочи той.

Трябва да направим "А" отбора на България. Това означава, че като определим кои са важните политики, трябва да посочим как ще ги решаваме и какви хора, с какви качества могат да го направят. Например КПКОНПИ. На г-н Цацаров не му е мястото там. Но не искам да се посочват имена. Първо трябва да определим какъв човек с каква биография трябва да оглави това звено, за да се спре корупцията. Едва след това партиите ще могат да търсят човек, който отговаря на условията.

Според него целият този преговорен процес преди гласуването на коалицията официално, няма да отнеме твърде много време, тъй като България сама по себе си не е с толкова сложно управление. 

Да, няма да е лесно, но всички въпроси трябва предварително да се изчистят, за да се знае какво ще правим, обясин Петков. 

Може да отнеме малко повече време, но пък резултатът ще е много здрав фундамент за бъдещето. Защото изчистим ли всички въпроси, след това остава само да изпълняваме, посочи той.

Да, ние имаме своите номинации - Асен да е финансов  министър, а аз премиер. Но ако нашите коалиционни партньори ни убедят, че има хора, които са с по-добро образование, с  по-добра резултатност, ние ще ги чуем. Ние не влизаме с едията за кариерно развитие на никого, посочи той.

Още днес влизаме в разговори с другите политически лидери. Като идеята е да направим нов процес на дискусия, защото вярвам, че има страшно много неща, които ни обединяват.  

Искаме да направим работни групи, като съберем всички партии, с които вярваме, че ще направим коалиция на едно място и да почнем да говорим по политики с експертите на партиите, а не поотделно, посочи той.

Лидерската среща ще има, но не на база на кого кое министерство, а на база да организираме процес, който ще сплоти отборите още от самото начало и да излезем от преговорите с ясни политики и ясни решения, посочи той.

Първоначално ще се срещнем с политическите лидери поотделно, защото вероятно и те искат да кажат някои неща, а след това ще организираме процеса за общи работни групи, които ще са по експерти, не по партии. Така че всички партии да си изкарат специалистите и да си вършим работата. Т.е. искаме да свършим повечето работа още преди официалното сформиране на коалицията, за да може всеки да встъпи в нея с ясно убеждение защо гласува за тази коалиция, коментира Петков. 

Аз съм сигурен, че всички сме разумни хора и имаме повече допирни, отколкото разделителни точки, посочи той.

Източник/ци: Petel.bg - новини - Кирил Петков: Обадих се на Слави

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!