Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Доц. Стойчо Стойчев пред Lupa.bg: Кабинет на Кирил Петков няма да има, прави го Нинова с мандат на БСП

Автор: Валерия Йонкова

- Доц. Стойчев, кои са големите изненади на тези избори - първото място на ПП и сривът на ДБ и ИТН ли?

- За мен изненади няма, защото самата процедура за гласуване с машини беше усложнена предварително и преднамерено, с цел да се въведе скрит ценз за дигитална интелигентност, който да ограничи вота на по-възрастните - тези, които не са свикнали да работят с банкомат и си взимат пенсиите в пощата, на гише и разбира се, по-необразованите. Докато ДБ и ПП по принцип са такъв тип електорат - по-дигитално интегрирани и предварително е изчислено, че така ще се засилят гласовете за тях.

Разбира се, изначално се знаеше, че това ще удари БСП доста солидно. Същевременно, акциите на Бойко Рашков, особено през последната седмица, с включени всички сили на МВР. Заедно с тези за борба с организираната и тежката престъпност, като Жандармерията и ГДБОП, бяха използвани да ходят по махалите и селата, да събират вересиите на хората и да ги плашат, че едва ли не че нещо страшно става в държавата. Това си беше форма на репресия и ясно етнически определено - действаше се в ромските махали и по селата с турско население с цел да се ограничи вота на тези хора. А това си е дискриминация на етнически признак в 21 век в ЕС.

- Но въпреки че по дигитална интелигентност ДБ бяха №1, те се оказаха големият губещ на тези избори.

- Още преди изборите бях написал, че Румен Радев е като щука във водоем с шаранчета. Той изпояде всичките партии, които му бяха присъдружни или подкрепящи. Ясно е, че в България не се търпят много авторитети на едно място. Така стана с БСП - Радев и нея обезкърви, ликвидира и Мая Манолова. За ДБ също беше ясно, колкото и Христо Иванов да обясняваше, че това няма как да се случи, защото те се борели за  различни електорати с ПП.

Но не може на трети избори да очакваш нови резерви да ти дойдат. Няма нови резерви, едни и същи са гласоподавателите, просто смениха избора.

Що се отнася до ИТН - нормално е да има отлив от тях, даже малко им е този отлив, при положение, че те направиха най-много за 2 мандата да подкопаят всякаква възможност за сформиране на мнозинство около партиите на Радев.

Реално това, което Слави Трифонов прави, а аз съм убеден, че и в този парламент ще го направи, е да върши работа на Борисов, като срива всяка възможност - хваща гласовете от протестния вот и ги забива в канавката и така остават неизползвани. Сигурен съм, че и този път ще направи така. 

- Т.е. и този път ще играе ролята на разрушител и ще пречи за съставянето на правителство.

- Да, точно така. Ще говорят, че Кирил Петков е нарушил Конституцията, от този сорт неща ще изкарат и ще се стигне до следната ситуация - няма да мине мандатът на ПП, после, разбира се, няма да мине и този на ГЕРБ и третият мандат президентът пак ще го даде на Корнелия Нинова, която вече този път ще го реализира. Т

Нинова ще го реализира с подкрепата на Костадин Костадинов, който ще каже - ето аз ще подкрепя БСП, защото те са против Истанбулската конвенция. Той няма да подкрепи Кирил и Асен, защото те са отвсякъде проамерикански. А той много мрази американските империалистически окупатори.

Реално обаче ще им удари едно рамо, както и ДПС ще направят, защото вече президентът Радев забрави да приказва за съдебна реформа. То се видя, че и избирателите не припознават това като проблем, защото Лозан Панов, който беше флагманът на борбата срещу Иван Гешев, реално  никакъв го няма. Хората се връзват на дикишите на Кирил, който говори „как може бабите да взимат 200 лева, дайте да вдигнем доходите, да спрем кражбите, за да има пари.”

И сега ще се концентрират около милиардите. Защото на Радев проблемът не му е Гешев, а Бойко Борисов. А той не е в прокуратурата. Колкото и да се обяснява, че Борисов е човек на Гешев, това не е вярно. С две думи - забравяме за съдебната реформа, тя престава да бъде тема.

И ако ДБ са умни, няма да ходят да мелят в една мелница с президента, защото още повече ще отслабнат електорално, тъй като той им изсмуква всякаква жизнена сила.

Ако продължат, ще станат като Корнелия Нинова и ще отидат в девета глуха на кавала.

Ако ДБ са се усетили какво им коства това, ще гледат да стоят максимално далече. Сега е удобен моментът покрай съдебната реформа да има някакъв формален развод между тях.

- Каква позиция ще заемат тогава ДБ към „Продължаваме промяната” и техния проект за кабинет, след като е ясно, че тъкмо те ги избутаха на почти последно място.

- Те ще ги подкрепят, но коалиция няма да тръгнат да правят, или пък няма да ги подкрепят изобщо. ДПС ще ги подкрепят под формата на сделка - ние ще ви подкрепяме после в гласуването, но не се занимавайте със съдебната реформа. Истинската и най-голяма неприязън в тоя парламент е между ДПС и ДБ, там са големите битки.

- ДПС имат заявка за подкрепа на новата първа сила.

- Ами Мустафа Карадайъ вече даде заявка още вечерта на изборите. С аргумента няма да искаме нищо от тях, просто ще подкрепим тяхното правителство, за да има кабинет. Зад което казва: ”Като опрете до бюджета или някакви поправки, ще се пазарите с мен и аз ще ви подкрепям”. Както до момента правеше с ГЕРБ. Те практикуват това вече 10-а година.

- Значи актуалната опция се оказва кабинет с мандат на БСП, с помощта на „златния пръст” Костадин Костадинов.

- Да, за мен това е вариантът, защото Костадин Костадинов е важен в тоя парламент. А знаем, че ДБ са големи скандалджии - те събарят коалиции, помним как действаха през 2014-2015 г. Но Корнелия Нинова отдавна работи с Костадинов, а той има интерес да мине тоя кабинет, защото това означава всеки ден от парламентарната трибуна да обяснява как Кирил и Асен ни продават на Америка. Така че той ще помогне това правителство да се получи, за да може постоянно да се позиционира в публичното пространство и да трупа още дивиденти и популярност.

- Как ще стигнат гласовете на БСП, ДПС, и „Възраждане” за кабинет?

- Ако формалната коалиция са ПП и БСП, плюс подкрепата на Костадин Костадинов и евентуално тази на ДПС. ДБ ще гласуват за тях, и като нищо и Бойко Борисов може да каже - за да има консенсус и пълно мнозинство - ето, и ние ще гласуваме.

- Смятате ли, че такова правителство няма да е временно, а  ще изкара цял мандат?

- В този вариант може да откара и до 2025-а, знам ли.

- Да се върнем вдясно и към бурята около Лозан Панов, който се оказа тежка катастрофа на тези избори. „Правосъдие за всеки” вече пое вината, но разкриха, че шефът на ВКС по собствено желание самонадеяно им е обърнал гръб и се е самоизолирал.

- По същия начин другите кандидат-президенти са изолирали Инициативните комитети, с които са тръгнали да работят. А работата е, че просто хората не искат да слушат за съдебна реформа, не искат да слушат за Гешев. Хората искат да слушат как ще им се вдигнат пенсиите двойно, тройно, ще спрат кражбите и ще има много пари за хората, това е.

Ясно е, че ДБ преекспонираше тая тема за съдебната реформа и Гешев, въпросът е, че това не вълнува хората. То е все по-малко популярно, а се вижда  че няма как да стане. А на Радев не му е проблемът Иван Гешев, а Бойко Борисов. Но Борисов е в местната власт, той не е в прокуратурата, а в общините, кметовете, в общинските съвети и сега там ще бъде големият натиск върху неговите хора да ги пречупят и изолират, за да може през 2023-а да намалеят, защото без да пречупят ГЕРБ в местната власт, няма как да постигнат победа. А пък Радев е тръгнал на тотално унищожение на ГЕРБ.

- Т.е. рефренът ГЕРБ си отива не е реален, докато не бъдат ударени на местни избори.

- Да. Андрей Райчев посъветва вчера, че тоталното противопоставяне е хубаво като предизборна стратегия да се говори, но не е хубаво да се прави. Защото като опреш един човек до стената и не му даваш никаква възможност да говори, ще се радикализира и ще стане опасно.

Още повече ще ескалират тези сблъсъци. Защото то се натяга, натяга институционално но това не може до безкрайност да продължи. А Рашков действа силово, все едно тук сме 80-те години, ама това не е тоталитарна държава. Лека-полека Карадайъ ще се ядоса, ето в Турция се мобилизира вотът и се демонстрира, че там има сила. Няма да го оставят Рашков дълго да си вее коня така.

Според мен дори Радев, ако правилно разсъждава - Рашков си свърши вече работата и няма да го остави в следващия кабинет. Ще го прати някъде я посланик, я да си почива, а той ще гледа наистина през Асен Василев и НАП да натисне кметовете за ревизии, намаляване субсидии за кметовете на ГЕРБ, за да почнат да предават Бойко и да се присламчат към него.

Ще ги придърпва една по една.

- За финал - каква би била съдбата на Корнелия Нинова, ако направи кабинет като мандатоносител?

- Няма как да стане кабинет с мандат на Кирил Петков, защото нашата политика е до голяма степен непублична. Няма да му разрешат. А  Корнелия Нинова,  за да оцелее като председател на БСП, трябва да е мандатоносител.  И каже на своите: „Другари, аз държа мандата. Кога сме взели последно мандат?” Защото за три тотални загуби, направо ще я изметат оттам. А на Румен Радев му трябва Нинова, защото той знае, че тя знае, че без него е загубена и отива на бунището на историята на БСП, и то трагично. Заради това Радев ще я държи като лидер-заложник и ще я манипулира.

Източник/ци: Доц. Стойчо Стойчев пред Lupa.bg: Кабинет на Кирил Петков няма да има, прави го Нинова с мандат на БСП - Lupa BG

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!