Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Путин: Западът сам създаде миграционната криза, ние нямаме нищо общо с това

Руският президент Владимир Путин заяви, че Русия няма нищо общо с миграционната криза на границата на Беларус и ЕС. Той изрази надежда, че лидерът на Беларус Александър Лукашенко и германският канцлер Ангела Меркел скоро ще проведат разговор. Според Путин западните държави сами са създали миграционната криза, предаде ТАСС.

Путин: Западът сам създаде миграционната криза, ние нямаме нищо общо с това

Снимка: ТАСС, архив

„Искам всички да знаят, че нямаме нищо общо с това“, каза руският държавен глава в интервю за предаването „Москва. Кремъл. Путин“. „Опитват се по всякакъв повод, а и без повод, да ни натоварят с някаква отговорност“, каза Путин. В същото време той подчерта, че руските авиокомпании не превозват мигранти, които са на границата на Беларус и ЕС. 

Според Путин западните държави сами са създали миграционните кризи. "Не трябва да забравяме откъде възникнаха кризите, свързани с мигрантите. Беларус ли е пионерът на тези проблеми, или какво? Не, това са причини, които са създадени от самите западни страни, включително европейските. Те са както политически, така и военни, и икономически по характер“, добави Владимир Путин.

„Военни, защото всички участваха, да речем, в операции в Ирак, а сега има много кюрди от Ирак; и в Афганистан  воюваха двадесет години, а сега там има все повече и повече афганистанци“, обясни руският президент.

Според него "Беларус няма нищо общо с това". „Мигрантите минаваха по други канали. И фактът, че сега преминаха през Беларус, не е нещо изненадващо, защото в Беларус, както ми обясни Александър Григориевич Лукашенко, има безвизово влизане за страните, от които идват“, продължи Путин.

Говорейки за икономическите причини за миграционната криза, руският държавен глава припомни, че в Европа има много високи социални помощи за мигрантите. „Например, човек, който работи добре в страните от Близкия изток с висока безработица, включително тези, където се добива нефт, дори работещ в петролната индустрия, получава по-малко от неработещ мигрант, който получава социални помощи, да речем, във Федералната република. Разбира се, хората са привлечени там”, заключи Путин.

Путин изрази надежда, че Лукашенко и и.д германски канцлер Ангела Меркел ще проведат разговор скоро. "Доколкото разбирам, Александър Григориевич Лукашенко и канцлерът Меркел са готови да разговарят помежду си. Надявам се това да се случи в близко бъдеще. Това е най-важното, защото мигрантите са склонни да отиват предимно в Германия", каза още руският президент.

От началото на седмицата самият Путин е провел два телефонни разговора с Меркел и един с Лукашенко. По време на разговора те са обсъдили ситуацията на беларуско-полската граница, добавя ТАСС.

Невероятно! Как бежанците попадат на полската граница?

Източник/ци: Путин: Западът сам създаде миграционната криза, ние нямаме нищо общо с това | glasove.com Новини

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!