Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Скандал! Колко пари е източил Лекарят на годината – ”Александровска” болница: Доц. Александър Оскар не е източвал Здравната каса – Кой лъже?

Началникът на Очната клиника в Александровска болница доц. Александър Оскар, който през ноември м.г. получи Голямата награда „Лекар на годината“ на Българския лекарски съюз, е източил стотици хиляди левове от НЗОК, отчитайки фалшиви документи за фиктивни прегледи, хоспитализации и манипулации.

Това е установила проверка на Столичната здравна каса през август, съобщи специализираният сайт скенер.нюз.

В момента доц. Оскар обжалва наложеното му наказание – да върне 178 000 лева, повече да не работи с НЗОК и да не извършва амбулаторна дейност.

Предстои арбитраж. Той обаче ще постанови не дали доц. Оскар е извършил установените вече измами, а дали наказанието от касата е съизмеримо със санкцията.

Според Скенер.нюз в аферата с фалшивите отчети за извършени прегледи и мними хоспитализации е замесен и шефът на поликлиниката на „Александровска“ д-р Чавдар Еленков, на когото също е наложена глоба.

”Александровска” болница: Доц. Александър Оскар не е източвал Здравната каса

Александровската болница отхвърли твърденията, появили се в две електронни издания, в които се посочва, че доц. д-р Александър Оскар е „източвал Здравната каса с фалшиви хоспитализации“.

Пълната позиция на лечебното заведение: 

“Във връзка с публикувана на 12.11.2021г. поръчкова статия в информационен сайт, съдържаща невярна информация, разпространена в последствие и в други медии, ръководството на УМБАЛ „Александровска“ ЕАД заявява: 

Началникът на клиниката по очни болести доц. д-р Александър Оскар не е „източвал Здравната каса с фалшиви хоспитализации“.  

В УМБАЛ „Александровска“ ЕАД не са съставяни фалшиви документи за фалшива хоспитализация на пациенти и не са създавани фалшиви истории на заболяването. 

УМБАЛ „Александровска“ ЕАД не е източвала средства от здравната каса. 

На доц. д-р Александър Оскар не е налагана забрана за работа със здравната каса и за извършване на амбулаторна дейност. Доц. д-р Александър Оскар не е назначен за съветник на директора на лечебното заведение. 

Доц. Александър Оскар е един от водещите специалисти по детска офталмология и невроофталмология в България и благодарение на неговите усилия на ръководител, клиниката по Очни болести в УМБАЛ „Александровска“ се превърна от едно от губещите в едно от най-успешните и печеливши звена в лечебното заведение.”

Източник/ци: Скандал! Колко пари е източил Лекарят на годината – Рикошет

”Александровска” болница: Доц. Александър Оскар не е източвал Здравната каса

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!