Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Борисов: С писмо до ЦИК искаме независим одит на машините за гласуване (видео)

Представители на ГЕРБ начело с лидера им Бойко Борисов дадоха брифинг за медиите в централата на партията.

Заедно с лидера Бойко Борисов са заместник-председателите на партията Томислав Дончев и Даниел Митов и председателят на младежката организация Георг Георгиев. 

"Хаосът продължава на пълни обороти. От събота обясняваме какво готвят и какво правят. Показвахме ви. Флашки, машини, бяла пластика", започна изложението си Борисов.

"Сутринта уважаваният от мен Цветозар Томов от ЦИК каза, че новите 199 машини в склада на "Сиела Норма" напълно са изненадали комисията", припомни той и добави, че версията е използването на 427 устройства за ремонт на машините в изборните секции.

Лидерът на ГЕРБ уточни обаче, че указанията за ремонт на устройствата не са такива и допълни, че някой се опитва да убеди обществото, че тези машини са купени я за да им се вземе батерията, я кабела.

"Най-важната работа през цялата година - президентските и парламентарните избори в неделя, се аутсорсва на една фирма. Те изцяло се объркаха и започнаха да изглеждат комично. Да не направя същия лапсус като Радев, който каза, че всичко на изборите зависи от манипулацията на изборите, но се поправи, че било от мотивацията. Сега ще му се карат", добави Бойко Борисов. 

Той цитира обърканите изказвания на шефа на "Сиела Норма" за допълнителните машини.

"Ако ние сега бяхме в управление и двама братя, сестра, баща и четириа души държат ключовете, кодовете и целия софтуер, какво щеше да се случи", попита лидерът на ГЕРБ.

"Внасяме в ЦИК писмо, с което искаме независим одит за машините на гласуване. Искаме ЦИК да осигури прозрачност за договора за доставка за тези машини. Това не го казвам аз, а Христо Иванов от 4 януари 2021 г. С две ръце ви подкрепяме искането и настояваме то да стане факт", обясни лидерът на ГЕРБ. 

"Искаме пълна отчетност от ЦИК, защото точно тези машини са избрани. Поискахме още от самото начало тя да бъде гарантирана. Абсолютно подкрепяме исканията на Христо Иванов и "Да, България"", категоричен е Борисов.

Председателят на ГЕРБ цитира и изказването на Лозан Панов, че Румен Спецов го е викал да го сплашва в НАП, както и че ДБ са оттеглили подкрепата си от него, за да подкрепят Радев.

Според Борисов общо 165 671 души ще са затруднени или няма да имат възможност да гласуват. Починалите пък за последните дни са 1101 души. Той изрази и възмущението си от скриването на новината, че България е поискала помощ от ЕС.

"Представяте ли си това да беше станало при нас и ние да го бяхме скрили. Какво щеше да стане тогава", попита той.

Лидерът на ГЕРБ възнегодува и срещу тегленето на 2 млрд. лв. външен дълг.

"Изборите не са хаос. Те в момента са машинация", заяви зам.-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев. 

Той изрази възмущението си, че няма ясен отговор дори за първите открити машини, както няма отговори и за това, че единият е брат на другия.

"Обиден съм, защото ни се карат, че задаваме въпроси. Това е по-лошото", отсече зам.-председателят на ГЕРБ.

"Кирил Петков, в Нова тв май беше, започна да реди министри. Направи ми впечатление, че изброи за транспорта, май Събев беше от Русе, който в същото време е внесъл 100 000 лева като дарение за кампанията. Донесъл е 100 000 лева като дарение и той го обявява за министър. Това да ти брои някой 100 000 и ти да го обявиш за министър, почтено ли е", попита Бойко Борисов.

Лидерът на младежкото ГЕРБ Георг Георгиев показа въртележката как Рашков, който има единствената функция да организира изборите, трябва сам себе си да провери, да си докладва защо не се справя и да върне горе по веригата на началника си, който го е назначил. Георгиев добави, че сега Рашков е решил сам да се провери в рамките на 1 ден и да си докладва сам за несертифицираните машини. 

"След като се разбра в Ракитово, че Бойко Рашков е на лов с Фуат Гювен, вече в речника на Рашков ДПС не фигурира. Правя само едно отклонение, лирично", заяви председателят на ГЕРБ.

Другият зам.-лидер на партията Даниел Митов обяви категорично, че те вече нямат никакво съмнение, че се правят опити за машинации на изборния процес.

"Настоящият и отиващ си президент Румен Радев отказва упорито да влезе в дебат със своя основен кандидат-опонент", заяви Митов, а Борисов допълни, че държавният глава отказа да влезе в дебат с всички кандидат-президенти. 

"Молим единствено да се броят контролно разписките от машините", каза още бившият премиер и добави, че дори и при Корнелия Нинова се е проявило чувството за справедливост. 

"28 кашони стоят с флашки по 44 лв. На пазара са между 7 и 10 лева. Защо са взети на цесия", попита Борисов и допълни, че дори и службите са започнали да се плашат от собствения си министър. 

Борисов коментира и нелепите обяснения за машините, които щели да се ползват за резервни части. Той даде пример със стара "Тойота", която, като се счупи полуоската, взимаш от друга чисто нова "Тойота" полуоска и си тръгваш със старата "Тойота", а новата оставяш да си стои като паметник, което е абсурдно.

"Рашков и компания да подадат оставка незабавно и да се броят контролно разписките, като опит поне малко да се изсветлят изборитеа", отсече бившият премиер на въпрос за какво настояват от партия ГЕРБ. 

"За най-голямо съжаление на Рашков, въпреки медийния комфорт, започна да излиза за машините. Като започнахте да го показвате, значи не е лъжа, има нещо фалшиво", каза Борисов на въпрос защо чак сега Рашков е възложил проверка за откритите машини.

"Работата им е само да не ги изненадате. Като им гледам роднинските връзки, това са Ай Ти вълшебници, много добри", продължи той.

"Той е откачен човек. Такива негодници, това не може да бъде истина. Дебили! Каква връзка, ние го яздим от сутрин до вечер. Тая глупост, ако я е казал. Аз станах и банкер вече", ядоса се лидерът на ГЕРБ на въпрос за изказването на правосъдния мминистър, който обяви по-рано днес, че трябва да се провери връзка между Бойко Борисов и "Сиела норма".

"Разследвайте кой е собственик, кои са му роднините и ако видите връзка с мен, тогава ме питайте. Наглеци такива. Лек ден ви пожелавам", завърши лидерът на ГЕРБ на въпрос има ли връзка със "Сиела норма".

Източник/ци: Борисов за скандала с "допълнителните" машини: Хаосът продължава на пълни обороти (ВИДЕО)

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!