Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Скандалът гърми! Изникнаха още 199 машини! Складирани в транспортното училище "Т. Каблешков"

"Нелегалното" им минаване през граница не може да стане без протекция "отгоре", която може да бъде само правителство

Обяснението за наличието им е отново същото - щели да бъдат използвани за резервни части, което е нарушение на ИК. Така общо "незаконните машини", вкарани в България за изборите, стават над 600!

Скандалът с незаконните машини за вота, които всеки ден изникват във България, се разраства и е на път да взриви изборите.

Появиха се нови 199 машини, които се намират в склад на "Сиела Норма" в бившето военно училище "Тодор Каблешков" (сега висше транспортно училище „Тодор Каблешков"), научи Епицентър.бг. 

Тази вечер в ЦИК е получено ново писмо от фирмата "Сиела Норма", че има още 199 машини - този път складирани на територията на висшето транспортно училище "Тодор Каблешков" в столицата. 

Така общо "незаконните машини", вкарани в България в последните дни преди вота, за които ЦИК не е правила поръчка, стават над 600!

В събота от ГЕРБ разкриха първите 282 машини, докарани от Гърция и набутани в склада със сетрифицираните машини.

По-късно „изплуваха“ още 150 машини в склад на летище София. И сега изневиделица се появиха още 199 на склад в транспортното училище.

От ЦИК останали ошашавени от новия "сюрприз" на "Сиела Норма" и веднага сигнализирали Прокуратурата, съобщиха пред Епицентър. бг от Комисията. Спешно била изпратена жандармария да ги охранява. 

Както предишните, така и тези машини са неясен произход и предназначение. 

Епицентър. бг припомня, че отначало от "Сиела Норма" обясниха, че машините били за изборите в Грузия, които обаче са минали.

След това от фирмата вносител завъртяха нова плоча - че машините са доставени за резервни части, защото било по-евтино да купиш цяла машина, отколкото резервни части за нея"Допълнителните 228 машини плюс допълнителните 150, които бяха открити в понеделник на летище "София", са за резервни части", нагло обясни пред всички медии вчера Веселин Тодоров, говорителят на "Сиела Норма" - фирмата, която обслужва машините за вота.

Това обаче е пълна лъжа и е странно, че ЦИК не го оборва, тъй като Изборният кодекс (чл. 269) и методическите указания на ЦИК забраняват ремонт и смяна на части на машината по време на вота. Ако устройството се повреди, се минава веднага на хартиено гласуване - както се случи на последните избори във Велико Търново. 

Освен това само преди месец от "Сиела Норма" говореха, че не могат да доставят нужното количество машини, че цената им е много висока, а сега изведнъж се оказа, че машините са повече и няма проблем с тяхното закупуване. И не се знае до неделя колко още машини ще се появат.

В този скандал има няколко смущаващи факта. 

Първият - щом машините са изпратени на склад в транспортното училище, това означава, че правителството вече е ангажирано с тяхното съхранение и носи отговорност за наличието им. Както и за предназначението им. 

Второ - машините са прекарани през границата. Това означава, че са минали през граничен контрол, митници, НАП и други държавни проверки. "Нелегалното" им минаване не може да стане без протекция "отгоре", която може да бъде само и единствено от правителството. 

Трето - скандалът набира такава скорост, че няма начин за това да не е информиран и президентът ген. Румен Радев. Което го прави или съучастник в "машина-гейт" на избори 2021, или ЦИК стоварва и върху него отговорността за провала на вота. 

Всички представители на партиите в ЦИК са информирали своите ръководства и държавата вече гърми от новия скандал

В партийните централи  започва да се обсъжда въпроса за отмяна на изборите. 

"Това е държавен преврат", заявиха пред Епицентър.бг лидери на парламентарни партии. 

За някои от тях е ясна и схемата - "тези машини са заредени предварително с "резултата" от вота и където е необходимо, те ще бъдат "дискретно" заменяни с изпратените вече по места машини за гласуване".

"Просто едното куфарче се заменя с другото, което трябва накрая да покаже "дирижирания" вот", обясниха пред медията ни от МВР. 

Никога досега в 32-годишната история на прехода изборният процес не е бил толкова компрометиран, както сега! Дори при най-яростната идейна поляризация на обществото, никое правителство не си е позволявало да манипулира на държавно ниво демократичния процес на вота. 

В началото на днешното заседание на правителството премиерът Стефан Янев заяви: "Твърденията, че има нередности в подготовката на изборите, са спекулации"Но не даде обяснение как и защо "незаконни машини за гласуване" никнат като гъби из страната.

Янев нападна партиите, че се занимават "с активни мероприятия, които целят да дискредитират основни демократични процеси и процедури", но не пое отговорност за абсолютното безобразие, което се случва с тези машини. 

Истината е, че тези скандали вероятно ще демотивират много хора да не отидат да гласуват и за това няма да са виновни партиите, а служебното правителство, чиято единствена задача по Конституция е - да осигури и да гарантира честността на вота. А това вече е под въпрос! 

За такова развитие на скандала алармира и политологът доц. Тaтянa Буруджиeвa, която заяви: "Вce пo-ужacявaщ cтaвa cкaндaлът c мaшинитe зa глacувaнe и тoвa щe пoдкoпae дoвeриeтo нa хoрaтa и нaдeжднocттa нa прeдcтoящитe избoри". Cпoрeд нeя, липcaтa нa кoмуникaция мeжду фирмaтa "Cиeлa Нoрмa" и ЦИК e крaйнo cкaндaлнa и нeдoпуcтимa.

"Мнoгo e вeрoятнo тoзи cкaндaл дa дoвeдe дo прoмянa нa избoрнитe рeзултaти зa някoя oт пoлитичecкитe пaртии в пocлeдния мoмeнт. Тoзи cкaндaл щe дeмoтивирa хoрaтa и щe дoвeдe oт oтврaщeниe нa избирaтeлитe", убедена е доц. Буруджиeвa.

Източник/ци: Скандалът гърми! Изникнаха още 199 машини! Складирани в транспортното училище "Т. Каблешков"

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!