Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Проф. Герджиков чака 30 минути Радев за дебат в Хасково. Той не дойде

Кандидатът за президент проф. Анастас Герджиков чака опонента си Румен Радев на дебат в Хасково 30 минути. Действащият президент не дойде. 

Герджиков влезе в залата на БТА и обяви, че ще чака президента половин час, за да дебатират по основните проблеми пред държавата.

"Вече близо месец Румен Радев не отговаря на поканите към дебат и затова предложих днес тук да го направим, защото сме на място и да не губим време. Моля и вас, националните телевизии, да потърсите начин това да се случи, защото е част от изборния процес. Ако пък толкова не иска и го е страх, нека да отговори Илияна Йотова от негово име, или друг човек от екипа им, който е компетентен и може да отговори за важните точки от тяхната програма", каза проф. Герджиков

"Няма да е фатално, ако дебатът днес не се осъществи, но ще е фатално, ако изобщо не се случи", подчерта проф. Анастас Герджиков, който чака Радев и Йотова да се явят в пресклуба на БТА, за да говорят очи в очи в Хасково. 

"Нямаме друг избор, ако искаме гражданите да имат информиран избор и да знаят какво са очакват от кандитатите. Няма как да си водим дебат сами и накрая ощетени ще бъдат гражданите", заяви още кандидатът за президент. 

„Изборите са на път да бъдат опорочени от назначеното от Радев служебно правителство. Г-н Радев участва в кампанията не със силата на аргументите, а с аргументите на силата. Вместо той да се яви на дебат, на който го поканих многократно, включително и за днес в Хасково, назначеният от него вътрешен министър изпраща полицаи из цяла България да всяват страх и да разпитват хората за кого ще гласуват. Нито страхът, нито омразата ще ни помогнат да намерим верния път. За да спечели втори мандат, Радев е готов да жертва България. Остават броени дни до края на кампанията, призовавам го да покаже уважение към гражданите, които искат да видят как ще защити тезите си, да покаже и смелост, и да участва в пряк политически сблъсък, като се яви на дебат. Това ще бъде достойното поведение на човек, който през последните 5 години е президент на страната“, коментира проф. Герджиков.

"През последния месец най-активна бе г-жа Йотова, явно тя е кандидатът на БСП за президент, а не за вице. Ако има конкретен проблем Радев да разговаря с мен, аз съм готов да дебатирам с нея.

Явно аз имам някакво стряскащо качество и затова сме готови да излъчим г-жа Митева за говорител на дебата", каза още ректорът на Софийския университет. И заяви, че ще чака Радев на уреченото място, защото не може да проведе дебата сам.

В ролята на модератор влезе водачът на ГЕРБ в Хасково Делян Добрев, който иззе думата за свои въпроси и съждения.

Проф. Герджиков обсъди тежката ситуация с изключително високите цени на тока за бизнеса. „Над 40 населени места, които посетихме, всеки един от бизнеса ни каза, че им става все по-непосилно да се справят с разходите. Всички казват, че ако от утре не се вземат спешни мерки ги грози фалит“, заяви той.

Това щеше да бъде и една от темите по дебата, който поиска проф. Герджиков с Румен Радев, тъй като той е пряко отговорен за случващото се в момента в България, защото именно негово е назначението на служебното правителство и Радев носи отговорност.

Имаме чувството, че държавата е на автопилот или в свободно падане“, заяви Невяна Митева, която е кандидат за вицепрезидент. 

Кандидатът за президент смята, че въпросът с 228-те несертифицирани машини поражда съмнения в честността на изборите и все още няма достатъчно ясни отговори по темата.

„Това е риск за легитимността на изборния процес. Неясноти около казуса имат и ЦИК, и медии, и партии. Виждам, че след ГЕРБ съмнения и притеснения са изразили и БСП. Радев носи отговорност за назначеното от него служебно правителство, което организира изборите, и от тази гледна точка мълчанието му по този въпрос е необяснимо. Споделя ли г-н Радев позицията на г-жа Йотова, че отговорите за машините са неубедителни, или стои зад всичко което се случва? Смятам, че в тази ситуация едно от възможните решения е контролно броене на разписките от машините, за да имаме гаранция, че резултатите ще бъдат коректни“, смята кандидатът за президент.

В Хасково, представители на бизнеса и граждани изразиха притеснения от тежката икономическа ситуация и поискаха проф. Герджиков да се ангажира, ако бъде избран за президент, да направи всичко възможно за по-лесното излизане от кризата. Той самият заяви, че ако спечели изборите, ще ангажира всички експертни и политически усилия за преодоляване на негативните икономически тенденции.

Още вчера проф. Герджиков обяви, че кани Радев на дебат в Хасково, където днес ще бъдат и двамата. Той обяви, че щабът му е изпратил и писмена покана.

"Ситуацията в държавата е критична, правителството изпуска последните възможности да предприеме спасителни мерки за икономиката", коментира проф. Анастас Герджиков.

„Драстичният скок на цените на енергията и газа има ефект на домино и рискува да предизвика скоростна инфлация и трайно поскъпване на стоки и услуги. От ценовия шок са потърпевши всички – и милиони български семейства, и бизнесът. Отделно, мерките срещу коронавируса също обричат много сектори на финансов колапс. Призовавам държавата спешно да предприеме мерки и да направи всичко възможно, за да не се стигне до фалити на фирми, до висока инфлация и до ръст на безработните“, каза още проф. Герджиков.

Източник/ци: Проф. Герджиков чака 30 минути Радев за дебат в Хасково. Той не дойде

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!