Следвайте "Буднаера" в Телеграм

ЦИК отговаря на Борисов: Който е внесъл машините, да обяснява

На вота следващата седмица няма да се допусне отчитане на гласове от несертифицирани машини, заяви говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Цветозар Томов. Той коментира твърденията от днес на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че се подготвят изборни манипулации чрез 228 допълнителни машини, които се съхраняват заедно със закупените за изборите устройства.

„От гледна точка на изборния процес няма нищо притеснително. Кой и защо е внесъл тези машини, той трябва да си обяснява. Централната избирателна комисия няма да допусне да се използват несертифицирани устройства. Те няма да влязат в употреба. Дори, ако се взети с цел примерно, да заменят повредени устройства или нещо такава. Без разрешение на ЦИК и проверка на тези устройства, те не могат да бъдат използвани“, каза Томов пред БНР.

Въпросните 228 устройства не са част от закупените от ЦИК 1600 машини по обществена поръчка, изпълнена от фирмата „Сиела Норма“. Те обаче се съхраняват в същия склад, като от фирмата са уведомили ЦИК, че допълнителните устройства са собственост на производителя „Смартматик“ и ще се ползват за демонстрации в Армения и Грузия, както и за други дейности.

В четвъртък заместник-председателят на ЦИК Емил Войнов докладва по същия въпрос. „Твърдят, че тези устройства са собственост на "Смартматик" и ще се използват за различни цели - демонстрации в Албания, демонстрации пред представители на Грузия, и сервиз, и за дейности между „Смартматик“ и „Сиела“ , несвързани с изборите в България. Предлагам да изпратим едно писмо до „Сиела Норма“ с копие до ГД "Жандармерия", Специални операции за борба с тероризма, с което да ги уведомим , че специализираните устройства, които не са част от Договор номер 38, следва да се складират в обособен сектор от склада на "Карго Партнер" и да не се допуска разпечатването им. След разтоварване на машините камионът да бъде освободен и да ни предоставят опис, съдържащ серийните номера на тези доставени  - по колко машини са предназначени за Албания, съответно за Грузия, и за другите неща, които не е ясно от тяхното писмо точно за какви цели ще бъдат използвани“, каза Войнов.

Източник/ци: Petel.bg - новини - ЦИК отговаря на Борисов: Който е внесъл машините, да обяснява

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!