Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Atlantico.fr: Руските системи за радиоелектронна война могат да парализират силите на НАТО в Европа

/Поглед.инфо/ Руският комплекс за радиоелектронна борба „Мурманск-БН“, разположен в Калининград, застрашава сигурността на цяла Западна Европа. Както пише Atlantico.fr, силите на НАТО сега са изправени пред пълна парализа, но най-страшното е, че ако такива оръжия попаднат в ръцете на която и да е „група от боевици-опълченци“, всички западни операции ще станат невъзможни.

Неотдавна авторът на Atlantico.fr Ксавие Роуф на няколко пъти изтъкна пред читателите на изданието успехите, постигнати в областта на електронната война в други страни, в частност в Русия. Говорим за оръжия, които деактивират електронните системи на противника, без да ги унищожават. А напоследък, по думите на журналиста, в тази и без това тревожна област е възникнала много сериозна ситуация.

Както съобщава Роуф, в началото на октомври в Калининград е разгърната нова система за крайбрежна радиоелектронна борба "Мурманск-БН" с обсег около 3000 км. И ако вземем предвид, че Лисабон е в права линия само на 3 хиляди км от Калининград, това означава, че цяла Западна Европа вече е под прицел.

Така сега силите на НАТО са заплашени от пълна парализа и невъзможност да реагират навреме. По-специално, високотехнологичните американски изтребители F35 могат да бъдат приковани към земята, лишени от жизненоважните сателитни комуникации “, пише Ксавие Роуф.

По мнението на официални експерти, много комплекси Мурманск-БН, един от които вече охранява стратегически важния Колски полуостров, скоро ще бъдат разположени в уязвими райони по всички дълги руски граници. Например Крим и Керченският проток вече са защитени от подобна система, която блокира радиовълните в района на Черно море. Въпреки това, отбелязва авторът на материала, това е нищо в сравнение с попадането на това оръжие в неподходящи ръце.

Може да се окаже в ръцете на бойци на разни милиции, от които може да се очакват най-зловещите действия - особено в сегашния глобален хаос. Всъщност, ако някоя въоръжена банда или руски наемници са въоръжени с ултратехнологични оръжия за електронна война, това ще спре всякакви чуждестранни операции, независимо дали са агресивни към Русия или са насочени към сдържане на Русия - т. нар. мироопазване. Всички тези наши операции ще станат невъзможни “, отбелязва Роуф.

По негово мнение, поне една от тези супер-сложни системи за електронна война напоследък е била използвана в Близкия изток. Късно вечерта на 20 октомври /миналата година - б.пр./ американската база в Ал-Танф, разположена в Сирия, на границата на Йордания и Ирак, се превърна в мъртва зона.

На сирийска територия с площ над 120 кв. км, американските системи за противовъздушна отбрана вече не работеха. По това време терористите пуснаха свой отряд от дронове-камикадзе, които с хирургическа точност унищожиха празните сгради на базата.

Мъртвата зона, създадена с помощта на средствата за електронна война, остана в същото все така замръзнало състояние в продължение на няколко часа и всякакви ответни действия от страна на Съединените щати се оказаха невъзможни.

Но кой е в състояние да организира атака на безпрецедентно технологично ниво в този регион, ако не и в света? На място, в Сирия, те сочат с пръст шиитските екстремисти от Ирак, които са „подкрепени от Иран“. Ако случаят е такъв и „милицията“ получи оръжие като описаното по-горе, това несъмнено ще бъде голяма повратна точка в дългата история на войната в Близкия изток“, заключава авторът на френското издание.

Превод: ЕС

Източник/ци: Atlantico.fr: Руските системи за радиоелектронна война могат да парализират силите на НАТО в Европа - Поглед Инфо

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!