Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Атанас Илков: 60 млн. лв за "Хемус" са изнесени кеш в сакове и чували (НА ЖИВО)

"От близо 84 млн. за Лот 5 на АМ "Хемус" – 60 млн. са изнесени кеш в сакове и чували". Това обяви на брифинг Атанас Илков от ГДНП.

"Превежданите авансово суми за строителството на АМ „Хемус” са се движили между различни фирми. За месец и половина в хода на разследването са разпитани близо 200 души, а екипът проверяващи беше близо 60 души", обясни Илков.

„Установено е, че на 4 и 5 лот на АМ „Хемус“ има извършени много монтажни работи, без наличие на влязла в сила разрешение за строеж. За тези дейности фирмите са получили авансово плащане от "Автомагистрали" ЕАД” каза директорът на ГД „Национална полиция“ Станислав Станев.

„През лятото на 2021г. в ГДБОП постъпиха няколко сигнали във връзка със строителството на АМ „Хемус”. Започнахме проверка по отношение на Лот 5. По него проследихме пътя на аванса отпуснат от "Автомагистрали" ЕАД за материали и механизация. Търговското дружество е спечелило с „инхаус” процедура. Успяхме да съберем достатъчно данни за осъществени състави на няколко престъпления от НК. След акциите на нашите колеги миналата седмица, получихме сигнали, че лица, които имат отношение към престъпленията се опитват да унищожат материали по производството. Проведохме акция, при която задържахме 14 лица”, заяви директорът на ГДБОП Калин Стоянов.

"При извършената проверка на Лот 5 е установено само леко престъргване на земни маси и то в размер на първите няколко километра. Договорът за доставка на материали и наем на механизация между „Автомагистрали” и търговско дружество „X” за строителство на Лот 5 от „Хемус”. Търговското дружество е избрало чрез така наречената процедура „ин хаус”. Договорите са сключени по облекчен ред, без провеждане на процедури за възлагане на обществени поръчки във връзка с договора от месец юни 2020 г. търговското дружество „Х” е получило от „Автомагистрали” авансово сумата от 84 млн. и 108 000 - до момента без изпълнение, тъй като участъкът няма издадено разрешително за строеж. Въпреки всичко сумите са отпуснати". Това заяви главният секретар на МВР Тодор Тодоров.

Впоследствие сумите за Лот 5 се превеждат към банкови сметки на друго свързано търговско дружество на така наречения буфер в схемата за данъчни измами. Буферната фирма също е установена с имена, собственици и е събрана документация. Тази буферна фирма има за цел да прекъсне връзката между търговските дружества, подписали договора с „Автомагистрали” и крайните изпълнители на СМР. Впоследствие въпросната буферна фирма незабавно превежда получените суми към банкови сметки на създадени за целта кухи фирми, регистрирани на социално слаби и ниско грамотни лица, голяма част от тях криминално проявени за различни престъпления.

Кухите фирми са регистрирани непосредствено няколко дни преди това с капитал от 2 лева, нямат нужната техника - финансов ресурс или персонал. Собствениците и управителите на тези кухи фирми нямат представа, че са собственици на такива фирми. Извикани са на кафе, подписали са документи, дадена е сумата от няколкостотин лева. Тези същите фиктивни собственици са подписали пълномощни в полза на трети лица, които също са криминално проявени и вече установени. Оттам следва превеждане на парите. Установено е, че в тези банкови сметки на тези кухи фирми са преведени около 60 млн. Като основание е посочено за извършване на строителни услуги - без фирмите да имат такъв капацитет”, допълва Тодор Тодоров.

На брифинга стана ясно, че когато са раздавани парите, не е имало разрешение за строежа на лот 5. В лотовете 7-8 няма трасе. Тепърва ще се проектира ново трасе, затова не е ясно кога ще започне строежът.

"Авторите на това, което се е случило, са се изпокрили. Някои от тези, които са превеждали милиони в ОАЕ, сега ще имат среща в Гърция, за да организират протест срещу служебното правителство. Парите за магистралата не са на Бойко Борисов. Не стана ясно как са изразходвани тези пари. На някои от лотовете няма никаква дейност. Ето една новина от последните часове: в областта на Търговище около 600 м от магистралата се е срутила. Тази част от нея сега се изгребва с тежки машини", заяви от своя страна вътрешният министър Бойко Рашков.

Източник/ци: Атанас Илков: 60 млн. лв за "Хемус" са изнесени кеш в сакове и чували (НА ЖИВО) - Lupa BG

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!