Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Тошко Йорданов: Не е морално Кирил Петков да бъде предложен за министър. Нарушил е Конституцията!

Не е морално Кирил Петков да бъде предложен за министър. Все пак той е нарушил Конституцията, подписал е декларация с невярно съдържание, има решение на КС, няма как такъв човек да стане министър в бъдещо правителство. 

Това каза в предаването „Лице в лице“ по bTV заместник-председателят на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов, който е убеден, че следващото управление ще е коалиционно, изградено на базата на подписано споразумение между партиите. 

"Ние нашата поука си я взехме. Ще бъдем по-смирени в разговорите с останалите. Нещата трябва да бъдат максимално публични. На преговорите с „Демократична България“ и „Изправи се БГ! Ние идваме“ нямахме никакви разминавания. Как след това се появи дългата ръка на ДПС, късият крак на баба Яга?", учуди се Йорданов.

Той искрено се надява след изборите да се състави правителство. Йорданов припомни, че „Има такъв народ“ ясно са заявили, че с ГЕРБ и ДПС няма да водят никакви разговори. Всички останали разглеждат като потенциални партньори.

По думите му най-логично е следващото правителство да е експертно и коалиционно: „Смятаме, че трябва да има експерти и това би било формулата, според която всички ще вършат правилната работа в името на определените политики“.

„Надявам се, че Кирил Петков ще е достатъчно разумен да не бъде министър, не е възможно да бъде предложен за министър“, добави Йорданов. Според него обаче е възможно да се правят всякакви компромиси в името на това да има правителство. 

Зеленият сертификат е практична идея, но поднесена по нескопосан начин, обяви Йорданов.

По думите му подходът през последните месеци към пандемията не е бил правилен. Посочи, че би трябвало да има по една COVID болница във всеки град, където да се насочват заразените с коронавирусна инфекция, а не както в момента – по малко легла във всяко лечебно заведение.

„Зеленият сертификат е практична идея, но реализирана по нескопосан начин. Зеленият сертификат беше измислен за пътуване между държавите, много страни го въведоха за достъп до обществени места. Там обаче процентът на ваксинираното население е около 80, в България съотношението е обратното. Как бизнесът ще се издържа от 20% ваксинирани“, каза Йорданов и предложи, че наличието на антитела също трябва да бъде въведено като опция за издаване на документа.

Според него във връзка с енергийната криза служебното правителство е закъсняло в действията си. Йорданов коментира, че държавата е оставена на автопилот до средата на декември, когато се очаква да бъде съставен кабинет.

Относно броенето на разписки от машинния вот, Йорданов заяви: „Тези разписки са за контрол, да се проследи дали бройката гласове на съответните партии излиза като бройка и от разписките. Това е вариантът да се разбере дали има зловредна намеса, това няма да повлияе на изборите."

Според него, за да няма съмнение, трябва ЦИК да определят даден брой секции, в които контролно да се преброят разписките с резултата от машините. Според него изборът трябва да бъде на случаен принцип.

Той беше категоричен, че ИТН не са говорили с членовете си в ЦИК какво решение да вземат относно казуса. Йорданов заключи, че машинният вот е по-честен от хартиените бюлетини.

Източник/ци: Тошко Йорданов: Не е морално Кирил Петков да бъде предложен за министър. Нарушил е Конституцията!

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!