Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Топ икономист: Чакат ни фалити на банки, кризата от 2008-а ще ни се стори песен

За София нужните средства са 1 250 лв., за провинция - 950 лв. Това са реалностите, в които живеем. Инфлацията е между 15 и 20% през последните 12 месеца. Ясно е, че НСИ дава в пъти по-ниски стойности. Това каза икономистът проф. Красимир Петров от Американския университет в България, спец по управление на риска, макроикономическо инвестиране, технически анализ и поведенчески анализ.

"Ние не можем да увеличим пенсии и заплати, без да увеличим производителността, а през последните години реално затворихме икономиката. Имаме предпоставки за повторение на финансовата криза от 2008 г., но в далеч по-злокобен вариант - с висока безработица, тежка инфлация.

Кредитната ваканция свършва на 31 декември. Ако банките укротят кредитирането, това ще доведе до тежка криза. Другият вариант е да продължат да разсрочват лошите кредити, което ще доведе до още по-лоша инфлация.

"Нямаме полезен икономически ход, освен затягане на плана", допълни Красимир Петров пред Bulgaria ON AIR.

"Вероятно ще гръмне жилищният балон, който се надува в последните 3-4 години. Цените на жилищата са тройно надценени, това означава, че ще изпаднем в тежка икономическа ситуация, но ще има и рискове от закъсали банки или дори фалити. Спестяванията не растат, а падат. Това че се увеличават депозитите, е следствие на повечето кредити, давани от банките. Когато банката даде ипотечен кредит, той влиза по сметка на кредитополучателя и оттам към продавача", заяви проф. Петров.

Източник/ци: Топ икономист: Чакат ни фалити на банки, кризата от 2008-а ще ни се стори песен - Lupa BG

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!