Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Радев: Светът ще се разделя на държави, които разработват технологии и на такива, които са консуматори на технологии

/Поглед.инфо/ България трябва да осъществи трансформация на икономиката си, като се ориентира от износ на суровини към производство и износ на продукти с висока добавена стойност. Това е ключово за развитието на нашия потенциал и за заемане на достойно място в международен план.

Това заяви президентът Румен Радев, който днес участва в онлайн среща с представители на стартиращи и високотехнологични компании, организирана от Българската стартъп асоциация (BESCO). Тя е поредната среща на държавния глава с представителите на BESCО по съвместни проекти с идеална цел.

Президентът отбеляза, че светът ще се разделя все по-ясно на държави, които разработват технологии и така ще определят световния дневен ред, и на такива, които са консуматори на технологии. Водещ въпрос, според държавния глава, е къде ще се позиционира България. „Трябва да работим с бързи темпове, за да заемем мястото, което ни се полага“, подчерта Румен Радев.

Президентът изтъкна като голямо предимство за страната ни потенциала на иновативно мислещите млади българи. „Те са нашият най-ценен капитал и трябва да мислим как да използваме този талант и да създадем условия той да се разгръща и развива – тук в България“, добави той. По думите на държавния глава е необходимо разработването на нормативна рамка и условия, които да гарантират предвидимост и да благоприятстват инициативността, както и целенасочена политика в областта на образованието, с фокус върху трансфера на технологии. 

„Не можем да извършим трансформация на нашата икономика към високотехнологична индустрия с висока добавена стойност, ако не извършим трансформация не само на законодателството, но и на системата на образованието“, изтъкна Румен Радев.

„България има нужда от енергично развитие и налагане на нови перспективи и идеи. С общи усилия вашата визия не само в сферата на технологиите, но и за общественото развитие на държавата, ще намери бърза реализация“, обърна се президентът към участниците в дискусията.

Румен Радев открои и ролята на преработения от служебното правителство План за възстановяване и устойчивост за стимулирането на предприемаческата среда у нас в раздела „Разрастване на България“. По думите му като резултат ще се усетят промени в лекота за създаване и ликвидация на фирми и по-гъвкавото им управление, а също така и ще се реализират успешни проекти, които да подпомогнат предприемачите. Работеща мярка за привличане на капитал би бил фонд, в който държавата да подпомага доказани ефективни инвестиции в предприемачество и върхови технологии.

Румен Радев подчерта, че страната ни не се възползва достатъчно активно от международни инициативи, които дават възможности за инвестиции в рамките на ЕС и НАТО. Участието в международни програми, включително в сферата на отбраната, биха позволили интегрирането на идеите на българските технологични компании в световен план и биха осигурили необходимите средства за тяхната реализация.

Президентът заяви амбиция в България да се проведат международни форуми, на които да бъде поставено началото на сътрудничество в областта на стартиращи и високотехнологични компании.

В рамките на дискусията беше обсъдено и дългогодишното забавяне на изграждането на електронно правителство в България. По думите на държавния глава въвеждането му е пряко свързано с институционалната прозрачност на всички нива и наред с улесненията за гражданите ще създаде възможност за информираност за начина на разходване на публичните средства у нас.

„Имаме много да догонваме по-развитите държави от нас, целите са амбициозни, но най-важната от тях е укрепване на държавността. Върховенство на правото, отговорно, отчетно и прозрачно управление и свободата на медиите са здравият фундамент, на чиято основа да може да се разгърне талантът на всеки един българин. В този процес акцентът трябва да пада върху младите хора“ завърши президент Радев и пожела успехи на представителите на стартиращи и високотехнологични компании.

Източник/ци: Радев: Светът ще се разделя на държави, които разработват технологии и на такива, които са консуматори на технологии - Поглед Инфо

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!