Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Велизар Енчев: Обсъжда ли се с НАТО и САЩ изграждане на военноморска база по черноморското ни крайбрежие? Продължи ли мълчанието..., отговорът се налага сам

АФЕРА.БГ | ПОЗОРНОТО МЪЛЧАНИЕ НА РУМЕН РАДЕВ ЗА ИЗГРАЖДАНЕТО НА ВОЕННОМОРСКА БАЗА НА САЩ ПО ЧЕРНОМОРИЕТО НИ!

Руският външен министър твърди, че в България предстои създаване на военноморска база на НАТО.

ЗАЩО НИТО ПРЕЗИДЕНТЪТ, НИТО СЛУЖЕБНИЯТ ПРЕМИЕР, НИТО ВОЕННИЯТ И ВЪНШНИЯТ МИНИСТРИ НЕ ОПРОВЕРГАВАТ ТВЪРДЕНИЕТО НА СЕРГЕЙ ЛАВРОВ?

Странно мълчание цари във военното и външното ни министерство след твърдението на руския външен министър, че предстои „създаване на нови военноморски бази на НАТО по черноморското крайбрежие на Румъния или България…“

Думите на Сергей Лавров дойдоха след съобщение на Шестия американски флот за изпращане на разрушителя USS Mount Whitney към акваторията на Черно море за съвместни операции с НАТО и партньорите на САЩ в региона.

По неписаните дипломатически канони, които цивилизованите страни стриктно спазват, след такива твърдения на чужд министър засегнатата страна реагира – поне с опровержение.

Мълчанието, особено ако е продължително, се приема за потвърждение.

След като броени часове преди юлските избори България бе домакин на антируската инициатива „Три морета“, отново се развява флага на войната, но сега само в Черно море.

Да се твърди на такова високо ниво, че по българското черноморско крайбрежие може да се изгради военна база на НАТО и служебните министри на отбраната и външните работи да мълчат, и то вече трети ден, това е основание за тревога.

Още по-странно е, че служебният премиер Янев, при това с чин генерал, избягва да реагира на подобна военна новина и така засилва съмнението, че България може да сдобие с нова база.

Преди десетина дни началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов посети турския си колега в Анкара, след което даде пространно интервю за българската преса. От което научихме, че „България и Турция са изправени пред общи заплахи в Черно море“ и че „нараства дисбалансът на военния потенциал в Черно море“…

Във въпросното интервю адмиралът настоява за „засилено присъствие на НАТО в Черно море“ и за „решителното възпиране на враждебни действия в региона“.

Не е нужно да си военен или международен експерт, за да разбереш посланията на адмирал Ефтимов и на началника на турския генерален щаб армейски генерал Яшар Гюлер – общата заплаха в Черно море е руският черноморски флот, дисбалансът на военния потенциал в черноморската акватория е в полза на Москва, засиленото присъствие на НАТО в региона е заради враждебната Русия…

След като и служебният ни премиер, и военното и външното ни министерство пазят мълчание, а началникът на отбраната косвено потвърждава думите на руския външен министър, какъв извод трябва да направим?

Апропо, не трябва ли държавният глава Румен Радев, който е главнокомандващ армията и принципал на служебния кабинет, да реагира на думите на Лавров?

Или предизборната треска и нежеланието да се губи антивоенно настроения ляв електорат затварят устата на президента и служебното правителство?

Ние обаче питаме изброените дотук отговорни фактори: Обсъжда ли се с НАТО и САЩ изграждане на военноморска база по черноморското ни крайбрежие?

Продължи ли мълчанието по този въпрос, отговорът се налага сам.

Велизар Енчев 

Източник/ци: АФЕРА.БГ | ПОЗОРНОТО МЪЛЧАНИЕ НА РУМЕН РАДЕВ ЗА ИЗГРАЖДАНЕТО НА ВОЕННОМОРСКА БАЗА НА САЩ ПО ЧЕРНОМОРИЕТО НИ!

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!