Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Борисов: Софтуерът за машинното гласуване е "пипнат"! Хванахме манипулацията!

Нали и Радев каза, че е правилно да се броят квитанциите, защо сега се отмятате?, пита лидерът на ГЕРБ

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов съобщи днес, че софтуеърт на машините за гласуване се "пипа" в услуга на дадени партииТези съмнения витаят в цялото политическо пространство, а в някои централи дори се говори, че именно заради "пипането" на машините на предишните избори партията на Слави Трифонов ИТН скочи до първа политическа сила, а партията на Мая Манолова се озова в парламента. Според експерти "пипането" на софтуера било направено така, че определен брой гласове от ГЕРБ да отиват автоматично за ИНТ, а друг определен брой гласове от БСП да отиват за ИБГНИ. 

Говори се и че машините за гласуване в чужбина вече са изпратени с "пипнат" софтуер и че манипулацията може да се установи именно с ръчното преброяване на квитанциите от гласуването. 

Това е огромна манипулация, която, ако наистина съществува и ако се докаже, може да прерасне в международен скандал. 

За да се гарантира честния вот, този път ЦИК прие решение да се преброяват и квитанциите от машинното гласуване. Срещу това обаче скочиха партиите на Мая Манолова, на Христо Иванов и на Кирил Петков. 

"Изведнъж какъв вой се надигна, че ще се броят квитанциите (от машинното гласуване)Софтуеъра знаем, че го пипате, пипате машините в чужбина. Мая изпадна в истерия вчера. Гледай какъв е воят - нарушавало се машинното гласуване. Какъв вой! Що? Щото на предишните избори излъгахте, затова сега виете като ранени чакали."

Това заяви днес в Перущица лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов по повод съпротивата срещу решението на ЦИК да се броят разписките от машинния вот. 

"0,8% ги броихте три дни (на предишните избори). Важно беше ГЕРБ да е втора сила. Сега ИТН се усетиха, че други са интересните и ще получат наградата, Радев каза, че и според него е правилно да се броят квитанциите. Къде виждате връщане на хартиени бюлетини? Хората в РИК ще си ги броят. Там са хора от всички партии", коментира още Борисов.

"Казаха, че ще агитират, на партиите ще дават машини, да учите хората как да гласуват. На нас ни дали до 20 номер. Е как ще покажем на хората как да гласуват за 32-и номер. Разбирате ли? Сяда сега Каназирева и обяснява как ще гласува с 32-и номер и него го няма. Минапулация! Ние я хванахме манипулацията и на изборите", обясни Борисов.

Епицентър. бг припомня,  че броенето на хартиените отрязъци е демократичен контролен механизъм за проверка и отчетност на машинния вот. В момента изборният процес е оставен в ръцете на тясна група специалисти, които безконтролно го управляват чрез софтуер, върху който само те имат права.  

Ситуацията е сведена до абсурд - най-важното и съдбоносно за страната политическо действия е оставено в ръцете на частна фирма, върху която държавата официално няма контрол. Затова пък, различни политически конфигурации, могат да й оказват "въздействие" и това да не бъде санкционирано. 

Броенето на отрязъците може да е тромаво, но дава легитимност и баланс на изборния процес. Това е важното и отговорното за избирателите и тяхната свободна воля.

Източник/ци: Борисов: Софтуерът за машинното гласуване е "пипнат"! Хванахме манипулацията!

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!