Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Die Welt: Докато германците спорят за „Северен поток 2“, Путин с една фраза срути цените на газа

/Поглед.инфо/ В новото германско коалиционно правителство спорът за "Северен поток 2" продължава, пише Die Welt. Германските Зелени все още смятат, че могат да спрат проекта. Междувременно ръководителят на Кремъл Владимир Путин трябваше да каже само една фраза, за да демонстрира силата на руското влияние върху европейския енергиен пазар и да свали цените на синьото гориво. Това показва безспорната доминация на Русия в този сектор, обяснява немското издание.

„Северен поток – 2“ вече е завършен и до тържественото му откриване остава много малко, пише Die Welt. Като част от коалиционните преговори германските Зелени все още се опитват да предотвратят пускането на газопровода. Украйна и Полша също са против проекта. Но въпреки цялата тази съпротива, ръководителят на Кремъл Владимир Путин трябваше да произнесе една привидно случайна фраза, за да демонстрира силата на руското влияние върху европейския енергиен пазар.

По време на заседание на кабинета той инструктира Газпром да започне да пълни газовите хранилища в Германия и Австрия веднага щом складовите бази в Русия бъдат запълнени. Все още не е известно дали говорим за увеличаване на обема на доставките или за изпълнение на вече договорени задължения. Но тези думи бяха достатъчни цените на фючърсите на природен газ в Холандия да паднат с 15%, отбелязва авторът на статията.

„Енергийната криза в Европа не беше по вина на руския президент“, пише изданието. - Но именно кризата показа, че Русия несъмнено доминира на пазара. Докато в рамките на преговорите за създаване на „ светофарната коалиция“ зелените, заедно със СДПГ и СвДП, спорят за „Северен поток 2“, Путин сваля цените на газа с една фраза.

Шефът на Кремъл се прави на благодетел на Европа, който не може да разбере защо европейците отказват даровете му. В същото време той по-рано свързваше допълнителните доставки със сертифицирането на газопровода под Балтийско море, но сега, очевидно, не очаква реципрочни услуги.

И все пак Путин кара клиентите си да чакат. Всъщност руските газови резервоари трябваше да бъдат напълнени до 1 ноември, но срокът беше удължен със седмица. В самия "Газпром" казват, че причината за забавянето е обявената карантина в цялата страна, но анализатори смятат, че причината са противоречиви сигнали от Европа за "Северен поток 2".

По-специално, Европейската комисия наскоро обяви началото на разследване за манипулиране на цените на газа на европейския пазар, което определено ще засегне и Газпром. В същото време във вторник германското министерство на икономиката потвърди безопасността на "Северен поток 2".

Между другото, това решение предизвика недоволство сред украинската енергийна компания Нафтогаз. Тя се възмути, че преди приемането му са проведени консултации само със страните от ЕС, например с Полша, но не и с Киев. По мнението на представители на компанията, това противоречи на съвместното изявление на САЩ и Германия за енергийната сигурност на Украйна и Европа през юли 2021 г. Украинците са обезпокоени от възможната загуба на многомилиардните транзитни такси, обяснява вестникът.

Шефът на Нафтогаз Юрий Витренко смята, че Русия "изнудва" Европа, че тя "изкуствено" ограничава износа и използва газа като оръжие. Той се надява, че "Северен поток 2" все пак ще може да бъде спрян или поне да се приведе работата му в съответствие с правните норми на ЕС.

И в това отношение Газпром наистина има проблем. Руският държавен концерн е едновременно оператор на газопровода под Балтийско море и доставчик на газ по него. Европейските директиви забраняват това. "Газпром" се опитва да заобиколи това ограничение чрез законни средства, но засега е безуспешно.

От друга страна,концернът не е против да отдаде почти 50% от първия Северен поток на други компании. Може би той ще предаде и половината от новия газопровод в ръцете на европейски инвеститори. Така законовите изисквания на Брюксел ще бъдат удовлетворени, заключава Die Welt.

Превод: ЕС

Източник/ци: Die Welt: Докато германците спорят за „Северен поток 2“, Путин с една фраза срути цените на газа - Поглед Инфо

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!