Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Военното министерство: Невяна Митева лъже!

.
frognews.bg: Георги Панайотов, Невяна Митева

Военното министерство, ръководено от служебния му шеф Георги Панайотов, изригна срещу кандидат-вицепрезидента на проф. Анастас Герджиков - полк. Невяна Митева, заради нейни твърдения, че по полов признак е била "отрязана" от следване във Военната академия "Г. С. Раковски". В изрична позиция, пратена до медиите, от ведомството на Георги Панайотов обявиха, че делене по полов признак никога не е съществувало и не се е прилагало нито във Военната академия, нито където и да е в структурите на армията. 

Митева възмути преподавателите на Академията още в старта на кампанията си, като каза в национален ефир, че до нейното кандидатстване там жени не са били допускани. Скандалът обаче бе набързо заметен. След като Митева продължавала да твърди с убеденост, че това е истина обаче, от МО се ядосаха. 

Ето и пълната позиция на армейското министерство по темата: 

"Днес в Българската армия жените военнослужещи се ползват с всички права, с които се ползват и колегите им мъже. Равните права на жените и мъжете военнослужещи са уредени както със Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България (ЗОВСРБ), поднормативните актове към него, така и с Класификатора на длъжностите на военнослужещите в Министерството на отбраната, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия.

Няма никакви ограничения за заемането на каквато и да е длъжност по полов признак. Няма подобни ограничения и в наредбите за условията и реда за приемане на курсанти във висшите военни училища. Не е отказвано и обучение във Военна академия „Г. С. Раковски“ по полов признак и категорично заявяваме, че такива твърдения са абсолютна неистина. Отказите се базират единствено на законови пречки, каквато например е липсата на диплома от завършено висше военно училище.

По темповете си на развитие и съдържание статутът на българските жени военнослужещи не се отличава от законодателството и практиката в страните от Европейския съюз и НАТО. Жените са равнопоставени на мъжете при упражняване на професията на военнослужещ.

Насаждането на неверни и спекулативни внушения за дискриминация относно правата на жените военнослужещи в Българската армия слага петно върху близо 30-годишните усилия за утвърждаването на демократичните ценности не само в контекста на равнопоставеността и равните права, но и в налагането на равните възможности за развитие и растеж в кариерата и за двата пола.

В Министерството на отбраната и Българската армия служат стотици жени военнослужещи, израснали с много труд и усилия през всички нива на военната йерархия. Сред тях вече има и старши офицери, преминали през всички образователни изисквания за кариерното им израстване – от висше военно училище, през обучение във Факултет „Командно-щабен” до Стратегическия курс на ВА "Г. С. Раковски". Във Военновъздушните ни сили служат и жени пилоти, които никой не е ограничавал в решението им кой вид военна авиация да изберат.

Жените военнослужещи са категорично против прилагането на т.нар. положителна дискриминация, изразяваща се в ненужно толериране и покровителстване, които пречат на истинската им професионална реализация и кадрово израстване.

Присъствието на жени в армейския строй отдавна не се приема като явление, будещо сензация.

Насаждането на неверни внушения за дискриминационно отношение към тях говори за непознаване на демократичните процеси и крие риск за провокиране на опасни настроения, застрашаващи с години отстояваната равнопоставеност на половете в Българската армия". 

Припомняме, полк. Митева е съпруга на ген. Явор Матеев, командир на Съвместното командване на специалните операции и е сочен за особено близък до лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. 

Невяна Митева се хвали, че е ”майка-героиня” с три деца, но две от тях са от предишния брак на съпруга ѝ. Имат си родна майка

Източник/ци: Военното министерство: Невяна Митева лъже! - Lupa BG

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!