Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Здравей, живот: Мъжът на Илияна Йотова гушка по 60 бона на месец


www.flagman.bg

Илияна Йотова прекара 57-ия си рожден ден на 24 октомври в компанията на тримата най-важни хора в живота си -съпруга Андрей, сина си Марин и красивата снаха Кристиана. Фамилията отказа да смени наследствения апартамент в столицата с вицепрезидентската вила в „Бояна“, затова и празненството се състоя на обичайния за фамилията Йотови адрес, където е отраснал Андрей, научи Narod.bg.

Професорът, който е изтъкнат специалист в областта на травматологията в момента е един от най-търсените лекари в частна столична болница. Заради труда си Андрей Йотов взима колосалната заплата от близо 60000 лв месечно, твърдят запознати. Преси време медикът декларира финансовото си състояние, скътано в три банкови влога за общо 607 хиляди евро от заплати и хонорари. Той все пак не може да стигне други лекари със солидни финанси като професор Генчо Начев, който през 2019 година е декларирал общ годишен доход от 450 хиляди лева като шеф на държавна болница или Христина Мазнейкова, която обяви доход от близо 1 милион лева плюс 1,7 милиона лева на съпруга и д-р Христо Мазнейков, разкрива в. „Минаха години“.

Възнаграждението на съпруга на Илияна Йотова е заслужено, защото пред кабинета му винаги има опашка. А в звездният му списък с пациенти попадат политици предимно от конкурентните на съпругата му парти. Той спасява от инвалидния стол бившият министър на спорта Свилен Нейков, който заема длъжността в първия кабинет на Бойко Борисов. Николай Младенов от ГЕРБ също се доверява на професора, когато при нелеп инцидент скъса фатално мускул. Преди време знаменитият ортопед подмени колянната става на най-популярния шеф на клуба на артистите в Народния театър – Никола Антикаджиев.

Легендарният ресторантьор си подарил операцията навръх рождения ден, защото искал отново да се чувства като младеж.

Отвъд хилядите благодарни пациенти, професор Йотов признава, че е имал не една или две критични случки, в които роднини и болни са го ругали. До агресия в кабинета му обаче никога не се е стигало, защото бил търпелив и знаел как да овладява всякаква ситуация. Гафове правил предимно от дома и най-често му се налагало да се извинява на съпругата си заради битови грешки или благородни лъжи.

Иначе гледалда е напълно откровен с нея, като дори и признавал, че не винаги гласува за нейната партия. Честността си е наследил от руската си жилка, защото по майчина линия професорът е оетинец. Роден и израснал в кавказката република Северна Осетия, Андрей обаче отдавна се чувствал повече българин.

Илияна и Андрей се запознали на манифестация. Тогава той бил студент, а тя все още ученичка. Известният ортопед я описва като Пипи Дългото Чорапче – рижа, на плитки, с лунички.

Вицепрезидентът пък споделя, че той винаги е бил нейната подкрепа, когато решила да се откажа от телевизията и да се захване с политика. Всъщност именно Пипи е любимата детска книга на политичката, която сложила отпечатък върху целия й живот. Винаги искала да бъде силно момиче и лидер, дори в хлапашка компания. Баща й бил лекар и настоявал и тя да стане медик, но се убедил, че това не е за нея. Сестра й обаче наследява неговата професия.

След като ражда сина си в края на 1988 година, червенокоската се явява на конкурс за водещи и репортери в единствената тогава телевизия. Търси ли се само млади хора и тя започнала на „Сан Стефано“ като учила занаят в движение. Това било в размирната 1990 година, когато в медията царувал тогавашният шеф Асен Агов, уволнил с лека ръка стотици заради фактът, че членуват в БКП. Дори тогава обаче Йотова си останала симпатизант на левите идеи, не само заради наследствената обремененост, но и защото добре видяла как червените принцове за една нощ се обърнали на сини бунтари.

„Това се случи с цената на нещо много страшно за мен. С цената да отречеш собствените си родители“, спомня си вицепрезидентът. Журналистката започва като репортер, по-късно става редактор и водещ на централните новини „По света и у нас“, но не се колебае дълго, когато получава предложение от покойния Николай Добрев да оглави пресцентъра на БСП.

„По онова време телевизията стачкуваше, показваха нас водещите в един далечен план, в който едва се забелязвахме. На всеки час вървеше песента „Let It Be“ на Бийтълс върху син фон“, обяснява мотивите си да се впусне в политиката вече бившата телевизионерка.

По това време получава най-страшния удар в живота си – убийството на баща си, който е заклан във влак. Жертвата д-р Марин Тодоров е кмет на Сливница. Убиецът му Илия Стоянов иска да получи достъп до спорен имот, който дели с роднини. Мрънкащият Стоянов обвинява кмета, че не взема неговата страна и го заколва. Кървавата разпра се разиграва в сутрешния пътнически влак София-Сливница през 2003 година.

Осъден на 16 години затвор на всички молби за предсрочно освобождаване, Стоянов получавал отказ, но една от тях стига до вицепрезидента – по съвпадение дъщеря на убития. „това беше първият и последен случай, в който отидох при президента Радев и го помолих той да реши съдбата на убиеца“, споделя изпадналата в шок Илиана.

Стоянов така и не дочаква помилването и умира в затвора. Животът обаче продължава и днес Илияна Йотова чака снаха й я направи баба. Младите се ожениха миналата година, а техен кум бе лекар-ортопед точно като бащата на младоженеца.

Автор: Мая Иванова

Източник“ вестник „Минаха години“

Източник/ци: Здравей, живот: Мъжът на Илияна Йотова гушка по 60 бона на месец - Narod.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!