Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Политолог: Канадецът Петков може да подхлъзне Румен Радев

Геновева Петрова

Геновева Петрова

"Отпреди обявяването на решението на КС БСП, "Продължаваме промяната", "Има такъв народ", "Демократична България" са четири политически сили, между които можем да очакваме размествания и динамика до изборите." Това казва в интервю за "Марица" политологът Геновева Петрова.

"Досега не сме и били в хипотеза, при която "Продължаваме промяната" да са имали водеща роля, за да очакваме, че сега те ще я загубят. В нито един момент нашите проучвания не са позиционирали формацията на втора позиция. Още по-малко сме имали хипотеза, в която те ще достигнат 30 процента. Техните амбиции са тяхно право, но до момента те не са достигнали до подобни позиции.

А последните проучвания, проведени след нашето публикувано изследване, вече не им отреждат и втора позиция, и то преди КС да се произнесе по казуса с канадското гражданство на г-н Петков", коментира обществените нагласи политологът.

По думите й напълно резонно е да очакваме, че решението на КС ще окаже влияние върху доверието, с което се ползва проектът на бившите служебни министри Петков и Василев. Но трябва да имаме предвид, че е възможно движение в двете посоки. Възможно е отдръпване на част от техните симпатизанти, но и мобилизиране на други, които да застанат по-твърдо зад тях. На този етап не бихме могли еднозначно да посочим доколко и в каква посока ще повлияе решението на КС. Но определено известна динамика в подкрепата за този проект би трябвало да се очаква, посочва Петрова. 

"Но решението на КС  има и друг много важен аспект ​- позицията на президента, на президентската институция", изтъква тя. "Не отражението на казуса с канадското гражданство на г-н Петков върху партиите, а това върху президентската институция е по-важно. Самият факт, че президентската институция - знаейки или не, е пропуснала това да се случи, фактът, че президентът се опитва да неглижира значимостта на проблема, всъщност проблематизират претенцията на държавния глава да е носител на нов морал, справедливост, носител на идеята за спазване на законите.  Това не бива да бъде игнорирано - по-големият обществено-политически проблем е в това как президентската институция действа и реагира по отношение на този казус. А би трябвало да реагира по съвсем различен начин" аргументира позицията си Петрова.

Тя очаква да има рикошет, но доколко значим ще бъде той - е въпрос на конкретни измервания, които не могат да се направят толкова бързо. И е категорична, че както по отношение на развитието на кризата, така и на развитието на този конкретен казус ​ са отговорности на президента.

"Не може президентът, който назначи служебен кабинет, да се крие зад собствените си министри. По стечение на обстоятелствата президентът през по-голямата част от тази година реално управлява тази държава. И при всички случаи трябва да се очаква обществена реакция на начина, по който се справя с тези предизвикателства. До каква степен и посока - тепърва ще видим. Но смятам, че това ще затрудни сериозно президента в опита му да спечели втори мандат", изтъква Петрова, с което ни казва, че реално Румен Радев трудно би се преборил за "Дондуков"2 още на първия тур и вероятно това има връзка с канадското гражданство на Кирил Петков.    

Геновева Петрова смята, че и на тези избори избирателната активност няма да бъде по-висока от тези на 11 юли. Не е особено голям оптимист и по въпроса за съставянето на работещ кабинет, защото отново с голяма степен на вероятност ще се наложи партиите, които влязат в парламента, да се опитат да водят диалог. Но няма нищо в позициите на партиите, което да ни дава основание да сметнем, че ще постъпят по-различно. 

Източник/ци: Политолог: Канадецът Петков може да подхлъзне Румен Радев - Фактор

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!