Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Президентът наруши Конституцията. И ко прайм ся?

Президентът наруши Конституцията. И ко прайм ся?

Президентът наруши Конституцията. И ко прайм ся?

Ако Делян Пеевски има офшорка, това е лошо. Ако Асен Василев има офшорка – не е лошо. Ако аз подам декларация с невярно съдържание за 100 лева по-малко придобити хонорари в данъчното, ще ме разкатаят. Ако Кирил Петков подаде декларация с невярно съдържание за гражданството си – какво? Опасявам се – нищо. Иначе той пое „цялата отговорност“.

Ако аз с колата си наруша разрешената скорост с 10 км/ч, от храстите ще изскочи пъргав катаджия и ще ме спре с разтревожена палка. Първо (след като гъгниво се представи „сежан петъмихай документит за пверка“) ще ме запита любезно: „И какво правим сега?“ (Това е на литературен български език, който обикновено в България не се използва. Въпросът звучи по различен начин – зависи къде ме е спрял. Може да е „И кво правиме сеа? (в София и околията), или „И ко прайм ся?“ (в Хасковско и Харманлийско), или „И шо ке правиме са?“ (в Източна Македония). Уверявам ви, питането означава едно и също.

Има обаче нещо много по-тревожно и по-опасно от допълнително захлебващите ченгета, данъчни, чиновници и подобни хитреци в зловещо корумпираната ни държава.

Български президент наруши Конституцията на Република България. Подведен? Не знаел? Объркал се? Явно не е, след като отговори на журналисти с тънка усмивка и витиевата фраза: ако имала България повече министри като Кирил Петков, тя щяла да изглежда по-добре.

Ами хубаво. Може и така да е. Даже сигурно е така. Мен лично изобщо не ме притеснява фактът, че Кирил Петков е бил и канадец, докато е министерствал. Даже бих предпочел чист канадец от Торонто да е министър, отколкото българин като псевдолекаря от Дупница Стойчо Кацаров. Обаче Конституцията засега не дава. Значи е нарушена. Майната й на Конституцията?

Драмата всъщност е другаде. Ако и сега си затворим очите, отваряме една зловеща спирала – надолу. Тя започва с въпроса: защо президентът да може да нарушава Конституцията, а аз не мога да карам с 60 в населено място? Вярно – аз може да прегазя дете, пази Боже! А той какво още може да прегази?

И ние можемЕ да кажемЕ, че ще я поемемЕ отговорността и да вземемЕ да твърдимЕ, че сме априори невинни, затова се боримЕ да поемемЕ властта изцяло, пък тогава ще оправимЕ всичко и ще направимЕ България грейт агейн.

Румен Радев: Решенията на Конституционния съд не се коментират

Изобщо: накъде по-точно продължаваме промяната?

Просто питам…

Емил Тонев

Източник: Клуб Z

Снимка: БТА

Източник/ци: Президентът наруши Конституцията. И ко прайм ся?

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!