Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Анастас Герджиков възпял мутрите, жените и парите в 5 чалга хита (ТЕКСТОВЕ)


Ректорът възпя мерцедесите и гаджетата в пет поп-фолк парчета

Кандидатът за президент, подкрепен от ГЕРБ – проф. Анастас Герджиков, е писал текстове за чалга песни за пари, в които се пее обичайните мутри, жени и пари. Преди близо 20 години интелектуалеца, който с днешна дата е ректор на Софийския университет, си е докарвал допълнителни приходи, като е редял посредствени фолк рими.

На този етап са известни два от словесните „шедьоври” на интелектуалеца. Според източници на „Уикенд”, професора е написал общо 5 такива песни. За всяка от тях са му платени хонорари между 200 и 250 лева, уточни източник на Narod.bg.

Годината е 1993. Отдавна несъществуващата днес фирма „Фолктон” търси млади изпълнители. Собственикът й Георги Георгиев, известен с прозвището Жоро Сръбския, е млад, амбициозен и предприемчив – издирва таланти от цялата страна, които да превърни в звезди.

Даровити певици не липсват, а едни от първите записали за фирмата му са Глория, Бойка Дангова, Йорданка Варджийска и много други.

С днешна дата фирмата не съществува, а данните за голяма част от изпълнителите са изтрити от интернет. В това число и за Иван Николов, изпълнителят на напълно забравените „Рокер” и „Два мерцедеса”, чиито текстове са дело на проф. Анастас Герджиков.

Иван Николов определено не стига до звездния небосклон на фолка, но причината едва ли са текстовете на специалиста по антична литература, който е прибрал символичен хонорар за двете чалга стихотворения. Текстовете са пропити в духа на 90 години на миналия век, когато нещата се въртят около мутри, коли, жени и пари.

„В интерес на истината, в началото на 90-те доста български интелектуалци се пробваха в областта на чалгата. В онези години беше много трудно време за хората на словото. По времето на Жан Виденов кризата беше жестока.

Има хора, които помнят празните рафтове по магазините, изключително ниските заплати, с които можеше да си купиш само неща от първа необходимост и стоки, до които можеш да се добереш по втория начин.

И ако тогава е имало богаташи, които са блаженствали по домовете си, повечето българи са се опитвали да оцеляват, да търсят начин да изхранват децата си. Поради тази причина едни тръгват на Запад – да търсят препитание, а други остават в родината и работят на няколко места. Известни поети редовно пишеха фолк текстове за известни изпълнители.

В това няма нищо лошо, защото както има една престара приказка: „Парите не миришат, важното е да се изкарват достойно”. Самите продуценти канеха известни поети, за да имат запомнящи се хитове.

Случаят Анастас Герджиков напомня историята с неговия съфамилник Огнян Герджиков, който след като бе назначен за служебен премиер, бе оплют, че е описал в ода запека на внучето си. Стихотворението, кръстено „Запек” породи доста коментари.

Повечето думи по адрес на „царския дядо”, както народът го кръсти, могат само да обругаят човешкото ухо. Истината е, че Огнян Герджиков е ерудиран човек, писането му се отдава, шегите и закачките също. Няма нищо лошо да наточи перото си в област, в която поиска.

А дали стиховете му са „клозетна литература” – времето ще покаже. За всеки случай – не са предназначени за масово четене и изучаване в учебниците по български език и литература”, коментира човек от фолк бизнеса.

Приятели на проф. Анастас Герджиков пък припомнят, че той имал чувство за хумор и бил широко скроен. Докато се ориентира към научна кариера, търсел и други възможности за реализация. Една от тях била работата му в „Каналето” на БНТ 1. Там започнал като стажант с покана лично от Камен Воденичаров. Герджиков пишел сценарии и не се оплаквал, че трудът му е „лека кавалерия”.

Покрай заниманията си в националната телевизия са запознал с Емил Кошлуков и Юлияна Дончева. Години по-късно станал част от управителното тяло на разпадналата се партия „Новото време”.

Публикуваме текстовете на песните „Рокер” и „Два мерцедеса”, дело на Анастас Герджиков. Те са предоставени на Михаил Михайлов от бившия продуцент Георги Георгиев, който отдавана води скромен живот, далеч от музиката, шоу бизнеса и суетата в столичния кв. „Хаджи Димитър”.

ОСКВЕРНЯВАНЕ НА ИЗКУСТВОТО

Два мерцедеса

На път за Варна снощи късно гадже ме стопира.

Помислих си, това ще е последната секира.

Ръка протяга, спира ме и пита : „За къде си”.

Влюбено ме гледа, явно й харесвам!

Припев:

Два мерцедеса карам, сто гаджета сменявам!

Никога на сухо не оставам

Два мерцедеса карам, с тях всички задминавам!

Никога на сухо не оставам!

Във този час поддадох газ, колата пак потегли!

И казах си: „С това момиче, никакви проблеми”.

Разговор завързахме на някаква си тема.

На мен ми бе обаче съвсем друг проблема.

Припев:

Два мерцедеса карам, сто гаджета сменявам.

Никога на сухо не оставам!

Два мерцедеса карам с тях всички задминавам

Никога на сухо не оставам!

След кратко време почнах да си пускам аз ръката.

Съвсем случайно, може би, й бръкнах под полата.

Но тя ми каза: „Спирай, тука”, искала да слезе.

А мислех си – късметът пак ще ми излезе!

Рокер

Когато нощем всички хора тихо спят,

аз сядам бързо на мотора и мой е този свят.

Когато нощем всички хора тихо спят,

аз сядам бързо на мотора и мой е този свят.

Припев:

Рокер съм, братко, най ми е сладко,

когато съм пиян.

Мацки обичам да ги събличам!

Това е моят дан!

По барове и дискотеки лудувам до зори.

Уви, не е живот за всеки, трябват и долари!

По барове и дискотеки лудувам до зори.

Уви, не е живот за всеки, трябват и долари!

Припев:

Рокер съм, братко, най ми е сладко,

когато съм пиян.

Мацки обичам да ги събличам!

Това е моят дан!

Когато слънцето изгрее, лягам си уморен.

Но знам, че пак нощта ще дойде, примамлива за мен.

Когато слънцето изгрее, лягам си уморен.

Но знам, че пак нощта ще дойде, примамлива за мен.

ОСКВЕРНЯВАНЕ НА ИЗКУСТВОТО

Проф. Герджиков: Срещу мен има машина, която всеки ден бълва по 3 клевети, нека да е ясно - нямам сестра

Проф. Герджиков: Ако бъда избран за президент, ще проведа реални преговори до съставяне на кабинет

Учени и преподаватели отказаха покана на инициативния комитет на Герджиков за 1 ноември, съзряха политическа агитация

Източник/ци: Анастас Герджиков възпял мутрите, жените и парите в 5 чалга хита (ТЕКСТОВЕ) - Narod.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!