Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Нова Тройна коалиция с Нинова премиер?

Вече месец нито БСП, нито ГЕРБ коментират изявлението на зам.-председателя на ДПС Йордан Цонев за общо правителство на трите партии на статуквото. Мълчанието се приема за знак на съгласие, нали? Нещо повече - нито една от трите, даже и в кампания, дори не коментира, камо ли да критикува останалите от Тройната коалиция. А вчера БСП официално пусна прессъобщение, според което ще прави правителство, със снимка на Нинова в центъра и придворните й - всички те - хора без определена професия, което не им пречи да се представят за "професионалисти". А такова правителство няма как да мине без подкрепа от ГЕРБ и ДПС. Още повече, като се има предвид слабия резултат на червените, които се борят за трето място на изборите след двете 75-годишни електорални дъна, които изкопаха на вотовете през април и юли.

Още преди година формациите, които от 20 г. без прекъсване управляват България, работят за детронирането на Румен Радев, който бе единствената им реална опозиция. Нищо, че претърпяха провал още на първата крачка - в опита да склонят Илияна Йотова да излезе срещу президента, след като 5 години е негово вице. Тя решително им отказа.

Лесно е да се разбере в тази връзка също защо бе принуден да напусне позицията на шеф на кабинета фаворитът на Нинова и бивш младежки лидер на СДС по времето на друга обградила се само с мъже и също провалила се с трясък на избори поради опити за недомислени комбинации Надежда Михайлова. Калоян Методиев и блесналата в журналистиката с интервю за гащичките на съпругата на Ахмед Доган Валерия Велева, наричана от самия него Мадам В., са и основните мозъци, двигатели и говорители на достлука за нова Тройна коалиция, та не го и крият - чете се в техните медии.

Напомняме, че трите партии държат ВСС и КС, които не забелязват, че шефът на Софийския градски съд години наред го управлява, без да е български гражданин, но посичат Кирил Петков и неговата нова формация, която както 19 минути писа още преди кампанията, печели проценти подкрепа от досегашните гласоподаватели на всички играчи на сцената. Възможно ли е да има сделка да се подкрепи дясната ръка на Лозан Панов, която въпреки очакванията се оказа единствен кандидат за негов наследник като шеф на ВКС и може ли това да обясни последните му интересни изявления, например за пропуснатия от Радев шанс да помогне за сформиране на кабинет с ГЕРБ и ДПС и някои други изказвания напоследък?

Борисов, като най-поливалентен играч винаги досега е надхитрявал Нинова. А принадлежността на ГЕРБ към ЕНП му дава възможността да търси и други коалиции. Той има силни позиции в европейската дясна партия, неговото политическо семейство в ЕС. За разлика от Нинова, която е приемана с неприкрита почуда от колегите си - соцлидери. Това е и нормално - именно социалистически правителства въведоха Зелените сертификати в Италия, Испания, Португалия и др. държави, пак те са и лидери по ваксинация и налагат най-крути мерки, докато шефката на БСП декларира точно обратната позиция. А с изказванията си в подкрепа на десния авторитарен лидер Орбан - апропо, той не само въведе ЗС, а дори задължава служителите да се ваксинират, няма и начин да не бъде в международна изолация сред истински левите. Сигурно цялата тази работа има някаква връзка с това, че те печелят избори след избори в целия Съюз - от Ботуша до Скандинавия, а тя влезе в 130-годишната история на БСП като председателя, изгубил най-голям брой парламентарни вотове. Затова не я и видяхме на последната среща на върха на ЕС, където бяха и Радев, и Борисов, и Карадайъ.

 Радостина Тонева

Източник/ци: Нова Тройна коалиция с Нинова премиер? | Новини | Новини от България и Света | 19min.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!