Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Кой е Митко Каратиста? СИК, Румен Пашата и Бойко

Името на Димитър Спасов Спасов – Митко Каратиста нашумя отново покрай отнемането на лиценза за охрана на мутренската фирма „Делта гард”. Но кой, всъщност, е Митко Каратиста и защо се свързва със СИК, Румен Пашата и Бойко Борисов, ще припомни Narod.bg.

Димитър Спасов е роден на 24 февруари 1979 г. Името му се появява в публичното пространство покрай кадровите размествания в енергетиката, много преди да се чуе за сагата „Осемте джуджета“ и охранителна фирма „Делта гард“.

Още в далечната 2009 г., когато е само на 30, точно след идването на ГЕРБ на власт за първи път, той е вкаран в надзора на електроразпределителното дружество „ЧЕЗ България“, откъдето е изваден през 2013 г. след скандал с чешките собственици.

Според интервю през същата година на Григор Здравков от легия „Антимафия“ Каратиста е в основата на „частна ГДБОП“ заедно с небезизвестния Румен Николов-Пашата, като структурата гравитира около лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

Отляво надясно е елитът на СИК: Венци Стефанов и Румен Пашата, до тях присламченото към компанията момче за всичко Бойко Борисов

Името на Спасов неофициално се появява и покрай прехвърлянето на осем малки ВЕЦ-а и ВЕЦ „Славово“ от ловешкия бизнесмен Гриша Ганчев на „Хидро електрик България“, свързвана с Румен Николов-Пашата.

След финализирането на сделката прокуратурата тихомълком сваля обвиненията срещу сина на Гриша Ганчев – Данаил, който е арестуван по дело за фиктивни сделки със захар, прикриващи източване на ДДС.

Друга знакова поява на „Делта гард“ е в разгара на войната между Делян Пеевски и Цветан Василев през юни 2014 г. Дни преди КТБ да бъде затворена, чрез изключително съмнително определение на съдия Румяна Ченалова лагерът на Пеевски сложи ръка върху ключовата компания от орбитата на банкера ТЦ-ИМЕ, където беше назначен временен синдик Даниела Куцева.

Веднага след стъпването си тя сключва договор с охранителната компания да пази документацията на компанията. По-късно според публикация на „Клуб Z“ тя е писала писмо (бел. ред. автентичността му не е потвърдена) до Европейската комисия, че е действала под натиск на тогавашния председател на СГС Владимира Янева и други представители на Пеевски.

Проверка на Narod.bg показа, че доскоро под чадъра на Баце бизнесът на Митко Каратиста е вървял повече от добре – приближеният до СИК бизнесмен е участвал като собственик в цели 14 фирми.

В момента размахът е стеснен – Димитър Спасов притежава в различно съотношение дялове в „само” 9 дружества, ето ги:

КУБРАТ КАПИТАЛ ПАРТНЕРС ООД

РИТЕЙЛ ООД

ДЕЛТА ГАРД ООД

БГ Нейчър ООД

ТРАНСФОРМЕР ООД

ТРАНСПАРЕНСИ ООД

ТЕРА БЪЛГАРИЯ ИНВЕСТМЪНТ ООД

ТРАНСФОРМЕР ООД

Бългериан Файнанс Груп ООД

Източник/ци: Кой е Митко Каратиста? СИК, Румен Пашата и Бойко - Narod.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!