Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Василев към Борисов: Каня Ви на дебат. Нека се види грамотността на всеки един от нас. Ще му обясня къде изчезват 8 млрд. лева от кражби

Кадър ФБ Б.Борисов и Асен Василев

Бившият служебен министър на финансите Асен Василев покани на официлен дебат лидера на ГЕРБ и експремиер Бойко Борисов. Това стана ясно от публикация във фейсбук страницата на "Продължаваме промяната". Повод са отправените от Борисов критики към Василев.

Ето какво пише Василев:

"Асен Василев предизвика Бойко Борисов на дебат
Днес в централата на ПП ГЕРБ бе изпратена официална покана за публичен #дебат от името на Асен Василев до Бойко Борисов. По-долу прилагаме целия текст на поканата:
"Г-н Борисов,
по повод на вашето изказване пред медиите от изминалите дни: „Да кажеш, че се крадат 8 милиарда от България, означава, че си рядко неграмотен.“, Ви каня официално на дебат, в който хората сами да преценят грамотността на всеки един от нас. Готов съм публично да се изправя срещу Вас и, базирано на грамотно четене и боравене с факти, документи и доклади да покажем на българския народ къде са техните 8 млрд. лева. 
Оставям на Вас да решите къде и кога преди изборите да се състои дебатът."
Асен Василев"

Поканих на дебат г-н Борисов, за да му обясня къде изчезват 8 млрд. лева годишно. Голяма част от тях са кражби.

Това заяви съпредседателят на „Продължаваме промяната“ и бивш финансов министър Асен Василев в представянето „Лице в лице“ по БТВ.

„Почтеността е когато видиш кражби, да ги спреш, когато видиш, че пенсиите са ниски – да ги увеличиш, да се подготвиш за COVID кризата. Добре, че бяхме предвидили средства, защото кризата е много сериозна“, подчерта той.

„Г-н Петков си е върнал паспорта, отказал се е пред нотариус от канадското си гражданство“, каза Василев във връзка с казуса с Кирил Петков.

На въпрос дали е удар върху бизнеса въвеждането на зеления сертификат, Василев заяви: „Това е по-добре от въвеждането на локдаун и невъзможност за бизнеса да работи изобщо. Ние предложихме и всички преболедували, да могат да си направят безплатни тестове и да имат право да посещават заведения и магазини. Идеята е кой има имунитет, а не кой е имунизиран. Не е ясно колко е устойчив този имунитет. Помните, че по време на предишните мерки имаше РЗИ-та, които не си вдигаха телефоните. Тестовете могат да докажат дали хората имат антитела“.

„В бюджета бе предвидена мярка за евентуален локдаун. Надявам се да не се стигне до нея, защото това е удар върху хората и бизнеса“, подчерта Асен Василев.

На въпрос как да се спрат течовете от хазната, Василев заяви, че трябва да се започне с енергетиката: "Може и трябва да си получим 100% от азерския газ. Интерконекторът го заварихме в забавено състояние. Проведохме разговори с „Булгаргаз“, които да проведат разговори и да получим този газ от друга точка. Това не се прави. Другото нещо, което започнахме да правим е раздвижване на енергийния сектор. Наложи се ДАНС да влезе в НЕК, за да започне да се работи по-активно. Най-евтината ни електроенергия в момента не се използва, защото не ни работят турбините на ПАВЕЦ „Чаира". Да се регулира по-добре пазарът, да се махнат търговци, които не си изпълняват договорите."

„Имаме 770 млн. лева загуби натрупани от „Топлофикация“ и НЕК ги плаща, което означава всички ние. Това означава, че „Топлофикация“ не си е свършила работата. Имаме течове на ресурс, неефективна мрежа и никаква инвестиция в геотермална енергия, за да имаме по-евтино парно“, каза още Василев.

По думите на бившия финансов министър трябва да се махнат членовете на ГЕРБ от бордовете в енергийната система. Според него сега те са защитени от закона.

„Ние сме за България да има ядрени мощности в Козлодуй, не в Белене. Нямаме довеждаща инфраструктура, кадри, ако новата мощност се направи в Белене ще е три пъти по-скъпа и ще се краде повече – това е разликата“, каза той.

Ще приемем еврото, когато сме готови, подчерта още Асен Василев.

Източник/ци: Продължаваме Промяната - Posts | Facebook

Petel.bg - новини - Василев към Борисов: Каня Ви на дебат. Нека се види грамотността на всеки един от нас

Асен Василев: Каня Борисов на дебат! Ще му обясня къде изчезват 8 млрд. лева от кражби

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!