Следвайте "Буднаера" в Телеграм

DWN: Дълговият балон на Китай заплашва света с финансова катастрофа

/Поглед.инфо/ В Поднебесната империя се е сформирал "опасен дългов балон", който заплашва да се спука всеки момент, пише Deutsche Wirtschafts Nachrichten. По оценки на специалистите, скритият дълг на Китай вече е достигнал 4 трилиона долара. В същото време, ако най-лошите опасения се потвърдят, сривът на финансовата система в КНР неизбежно ще доведе до световна криза, предупреждават експерти.

В Китай се образува "опасен дългов балон", който, по мнението на анализаторите, може да се спука в близко бъдеще, съобщава Deutsche Wirtschafts Nachrichten. Официалният дълг на Китай в момента е 270% от БВП на страната. Външният дълг през 2020 г. надхвърли 2,5 трилиона долара. Но мнозина смятат, че Пекин крие истинския мащаб на катастрофата, по-специално крие процента на заемите, защото те са много важни за стимулиране на инфраструктурния и жилищния бум в страната. Както считат експерти, скритият дълг на Поднебесната империя вече е достигнал 4 трилиона долара.

Бомбата със закъснител тиктака и може да избухне всеки момент, продължава немското издание. В същото време голяма част от заемите се взимат от самата държава. Икономистите се опасяват, че крахът на големия инвестиционен холдинг Evergrande вече не може да бъде спрян, а кризата във втората по големина икономика в света неизбежно ще доведе до световна финансова криза.

Световният икономически форум смята, че Evergrande представлява системна заплаха за финансовата стабилност на Китай. В същото време холдингът е обединен в единна мрежа с огромен брой подизпълнители и други предприятия, на които главният строител дължи пари, тоест, налице е голяма вътрешно и междуфирмена задлъжнялост.

Експертите смятат, че "заразата на дълга" може да се разпространи и до стотици банкови институции, които си сътрудничат с компанията. Възможно е събитията в Поднебесната империя да повлияят на цената на суровините, в случай че търсенето им спадне, поради забавянето на строителните работи.

Някои пазарни експерти са убедени, че задълбочаващата се ликвидна криза в Evergrande ще доведе до сериозни "вълни", отразяващи се в световната икономика. Всички финансови пазари са взаимосвързани помежду си, обясни шефът на ЕЦБ Кристин Лагард. Тя припомни, че последните събития на китайската фондова борса засегнаха целия свят. Според нея обаче Европа не би трябвало да пострада много от евентуалната криза, но тя не е склонна да гарантира същото за САЩ.

Превод: ЕС

Източник/ци: DWN: Дълговият балон на Китай заплашва света с финансова катастрофа - Поглед Инфо

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!