Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Кой е „великият” строител, изнесъл 21 млн. в ОАЕ т.г.: собственикът на най-хубавата сграда на Царя ли?

"Един известен и велик, може би и жилав, пътностроител от началото на годината е превел 21 милион лева към Обединените арабски емирства. Това не е единичен случай. Нямам предвид същия човек и след като подобни суми се изпращат извън страната, ние после се чудим откъде да се намерят пари за заплати, лекари и т.н. Нито един от собствениците на фирмите, които са строили отделни участъци от пътищата в нашата страна, не се яви лично в МРРБ при министър Комитова и да докаже с документи - дължи ли държавата нещо на тяхната фирма или не. Те предпочетоха вместо да се явят лично, да изпратят работниците с машините. Това говори само по себе си тяхната отговорност. Един от тях е и този, така не му е платила държавата за неговата дейност, че е превел 21 милиона в Обединените арабски емирства. След няколко дни ще обявим всичко, за което ме питате, защото смятам че нашето общество трябва да е уведомено", разкри Бойко Рашков.

Намекът „велик” на вътрешния министър и собственостите в Дубай на строителния предприемач Велико Желев от Варна, които той трупа открай време, накараха мнозина да мислят, че него визира вицепремиерът. Фирмата му Хидрострой погълна Водстрой, а корпорацията, образувала се от това сливане, правеше стотици милиони всяка година от поръчки при последните 2 редовни правителства.

Собственик на Хидрострой е Велико Желев. Той е шеф на агенция Пътища при правителството на Царя, а после при Тройната коалиция е съветник на прочулия се с неговите Батко и Братко в пътното строителство регионален министър Асен Гагаузов. Желев е човекът, който преговаря с португалците през 2008 г. за строежа на магистрала Тракия, провалил се заради евронамеса. Веднага, след като напуска държавната работа, той подкарва Макларън за 360 000 евро – някои казват, че бил автомобилът на Румен Гайтански – Вълка, а за 19-ия рожден ден на сина си му подарява Ламборгини за още толкова.

Точно преди година той стана собственик на най-красивата сграда на жълтите павета – централата на ДЗИ на бул. Цар Освободител в сърцето на София. Тя му беше продадена от вдовицата на банкера Емил Кюлев. Цената е 10,85 млн. евро с ДДС, малко над застрахователната й стойност. Пред Капитал той обещава тържествено да не прави "засега" промени в облика на сградата срещу руската църква.

Зданието е по проект на 106 г.  на един от двамата най-видни български архитекти от първото поколение - Георги Фингов. Отваря обаче врати преди 94 г. като най-високото в София. От 1946 г. е централа на основания тогава Държавен застрахователен институт. През 2002 г. той е приватизиран и заедно с дома си става собственост на убития през 2005 г. банкер Емил Кюлев. Съпругата му вади зданието от активите на ДЗИ през 2007 г. в своя фирма, която сега е продавач. Новият собственик също е дружество на име Мавели.

Стойността на сделката е половината от 21,5 милиона евро – сумата, платена от Кюлеви за марката ДЗИ, 33%-ния й дял на пазара на застраховки, собственост върху стотици сгради в цяла България, поне 30 от които с първокласни локации и неимоверна културна и историческа стойност. Приватизацията става по царско време.

Сега вдовицата взема половината от тези пари само за сградата. А тепърва разпродава и други имоти.

До 2016 г., когато ДЗИ се мести от централата, тя взема 4,4 млн. наем от новия собственик на застрахователя - КВС. В момента се плащат около половин милион за партера, където все още виси табелата на ДЗИ.

Парите от сделката се плащат с облигации за 9,1 млн.евро на досегашния собственик София пропъртис с единствен акционер ВК мениджмънт на Васела Кюлева, както уточнява Капитал.

Сградата разполага със сутерен, партер с парични салони, шест етажа и седми - подпокривен, където е имало клуб-ресторант, разположени на 10 620 кв.м разгъната застроена площ.

Реално се продават 10 хил. кв.м РЗП, които представляват цялата сграда без пет работни помещения с общо 593 кв.м. площ, собственост на Булстрад. Сделката беше финализирана на 23 ноември м.г., но се подготвяла от месеци. Още в отчета за деветмесечието на м.г. на Сердика пропъртис фигурират 1 млн. евро депозит от Мавели на основание договор от 30 септември 2020 г., с който й се осигурява ексклузивитет до 15 декември 2020 г. да купи централата на ДЗИ.

Велико Желев обясни, че финансирането е комбинация от банков кредит и собствени средства. Самото Мавели е дружеството, през което той владее повечето си бизнеси, включително и Хидрострой. За 2019 г. то отчита 5.8 млн. лв. печалба.

Вторник, работен ден, 11.15 часа

В момента Хидрострой е в устата на всички софиянци, особено на магистратите, защото фирмата цяло лято бездействаше по ремонта на ул. Алабин и ул. Княз Борис в центъра на София, точно до Съдебната палата.

А през последните дни, но не и слънчевите почивни, се разработи: тук – таме се мярка по някой човек в синьо облекло и с жълта жилетка. Отсечката от има – няма 300 м от ул.Алабин и няма 100 м от ул.Княз Борис е разкопана близо половин година, докато в други европейски градове цялата работа щеше да бъде свършена за 2-3 седмици, а в Китай – за броени дни. А цените са си европейски, макар да се вземат от джоба на български – в случая – на софийските данъкоплатци.

Радостина Тонева

Източник/ци: Кой е „великият” строител, изнесъл 21 млн. в ОАЕ т.г.: собственикът на най-хубавата сграда на Царя ли? | Новини | Новини от България и Света | 19min.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!