Следвайте "Буднаера" в Телеграм

НОВИНА от Брюксел: ЕП погва Бойко за заплахи, изнудвания и купуване на избори

Европейският парламент най-сетне ще се фокусира върху мутренското управление на хунтата ГЕРБ, научи Narod.bg. За разлика от авторитарния режим в Полша, управлението на Бойко Борисов дълго време не беше забелязвано в Брюксел, защото той си служеше с други методи.

Не променяше законодателството, а назначаваше свои хора, заплашваше, изнудваше и купуваше, коментира евродепутатът Елена Йончева.

След резолюцията на ЕП за ситуацията в България от октомври м.г., на която аз бях инициатор, обаче, отношението на ЕС започна бавно да се променя. Оттогава България е под наблюдение и на мониторинговата група за демокрация.

В края на септември тази година европейски депутати от групата бяха на специална мисия в София и аз убедих колегите с конкретни факти за нарушаването на върховенството на закона, каза още тя.

Те питаха не само за безотчетността на главния прокурор, но и за свободата на медиите, за борбата с корупцията, сподели Елена Йончева. Тя припомни, че заради корупция България губи годишно около 11 млрд. евро, по оценки на европейски експерти. Групата ще напише доклад, който най-вероятно ще стане основа на нова резолюция на ЕП.

В момента е в ход процедура, която би следвало да принуди Европейската комисия да задейства най-новия инструмент, който обвързва европейското финансиране с върховенството на закона.

Механизмът, който позволява това, е в сила от началото на годината, но още не е използван. Група евродепутати, сред които е и Елена Йончева, инициира съдебно дело за бездействието на Европейската комисия. Председателят на ЕП Давид Сасоли възложи на правните органи на парламента да го подготвят.

Лозан Панов пак иска от ДБ да кани ГЕРБ и ДПС на преговори

Източник/ци: НОВИНА от Брюксел: ЕП погва Бойко за заплахи, изнудвания и купуване на избори - Narod.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!