Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Токът е скъп? Не се чудете – баничар от ГЕРБ, уволнен за далавери през 2013-а, командва енергетиката (РАЗКРИТИЯ)

Токът е скъп, а оттам цените на храни и услуги скачат до тавана? Не се чудете, причината отново е заложена бомба от ГЕРБ – баничар на хунтата, изритан още през 2013-а за яки далавери, продължава да командва енергетиката.

Като доставчик на закуски е стартирал кариерата си калинката на Баце Валентин Николов, шеф на Българският енергиен холдинг (БЕХ), който е шапка на цялата енергетика. В държавното мега дружество влизат всички електроцентрали и „Булгаргаз”, а оборотите са над 7 милиарда лева годишно, предаде „Уикенд“!

„През последните седмици Николов, от чиито решения зависи съдбата на цялата енергетика, се превърна в черна овца за бизнес и граждани. Повод са главоломно растящите цени на тока, които обричат на фалит хиляди предприятия и дребни търговци.

Гражданите тепърва ще усещат сладостите на скочилата в пъти енергия, през новите цени на всички стоки. Допълнителен бонус към инфлацията е и главоломният скок на газа.

За момента България може да внася синьо гориво само от Русия, заради бавещото се вече 12 години строителство на тръбопровод с Гърция. Пари за него отдавна е отпуснал ЕС, но заради безхаберие така и не са усвоени. Завършването на тръбата ще позволи внос на газ от Азербайджан, който към днешна дата е на половина по-евтин от руския.

През последните дни цената на мегават ток доближи космическите 500 лева. Подобна цифра буквално обрича на фалит БДЖ и ВиК-дружествата в цялата страна.

Отделно, че такава съдба чака и повечето заводи. В същия момент, шефа на БЕХ Валентин Николов ни успокоява, че трябва да търпим, защото така било в цяла Европа. Вместо да накара подчинените му централи да продават ток на поносими цени, Николов констатира, че нямало тенденция тарифите да вървят на долу.

Съвсем отделен въпрос е дали той, като шеф на БЕХ, има необходимите познания за да овладее задаващият се енергиен апокалипсис, коментират експерти. За тях опита му в енергетиката е по-скоро формален.

Многобройните постове в държавната енергетика и парламентарната енергийна комисия, с който шефа на БЕХ се хвали, са все политически назначения. За да се уредиш по тази писта, опит не е нужен, но партийният гръб задължителен. В замяна на това, от издигнатия на поста се очаква да си затваря очите за скандални поръчки и афери на „правилните” фирми, разясняват депутати. Те припомнят, че в миналото, подобни обвинения е имало и към Валентин Николов.

Бегла справка показва, че кариерата си на енергетик Николов започва едва след влизането в политиката. Според биографията си той е завършил Техническия университет в София като магистър в областта на машиностроенето и двигателите с вътрешно горене.

Гербопитекът е „много умен“ – специализира финанси и политически мениджмънт. В телеграфен стил, настоящият енергиен бос се хвали, че има дългогодишен опит в областта на мениджмънта, маркетинга и рекламата. Без обаче да уточнява къде.

Спестяването на подробности не е случайно, убедени са негови колеги в мафиотската партия ГЕРБ. В шайката се твърди, че до 2005 г. Николов е буквално господин Никой. Според слухове разказвани в парламента, известно време се прехранва като счетоводител в детска градина.

Нещата рязко се променят след като Бойко Борисов обявява кандидатурата си за кмет на София през 2005 г. В предизборният му щаб тогава се появява младият и амбициозен Валентин, чиято единствена заслуга е факта, че е сред учредителите на гражданско движение ГЕРБ.

Борисов печели от раз кметския пост, а вълната на народната любов позволява на партията му да овладее и районните кметства на столицата. От това моментално се възползва координатора на ГЕРБ за район „Младост” Валентин Николов, припомнят общинари.

Фирмата му „Макрон” изведнъж започва да печели обществени поръчки на Столична община за доставка на закуски и хранителни продукти в детските градини. Така в рамките на три години, след конкурси, както е по закон, са усвоени близо 4 млн. лева.

Изпълнението на първите договори става повод за избухването на огромен скандал. Повод са обвинения към фирмата на Николов, че доставяните от нея хранителни продукти са на цени в пъти по-високи от тези в магазините.

До безумната ситуация се стига след проведен конкурс. С дребната подробност, че на него не се явява нито един друг участник, макар обявените суми да са сериозни. Такъв е случая с район „Триадица”. Независимо, че прогнозната стойност на поръчката е за впечатляващите 1,4 милиона лева, интерес от други фирми липсва. Документи подава единствено „Макрон“.

В условията за определяне на победител е сложено странното изискване за търговска репутация.

То дава 30% от необходимите за победа точки. Оказва се, че репутацията на Валентин Николов, в очите на партийните му колеги е перфектна. Така без проблеми фирма „Макрон” грабва още няколко договора със Столична община.

Заради избухналият скандал и обвинения в нагласени поръчки, Николов през 2009 г. прехвърля акциите си във фирмата на свои познати. Това съвпада с избора му за депутат от ГЕРБ. В Народното събрание, търговецът на закуски и експерт по двигатели Валентин Николов е избран за член на енергийната комисия. Нулевите му познания по темата явно не се взимат предвид и през 2012 г. Николов е изстрелян на поста зам.-министър на енергетиката.

Там изкарва само месец, след което е избран за шеф на АЕЦ „Козлодуй”. За краткият си престои в министерството Николов успя да изпъкне със спорната идея гражданите да не могат да се отказват от централно парно.

Отпрашвайки за Козлодуй, новоизлюпеният енергетик се сдоби със съмнителната слава на първият ръководител на атомната централа, който няма и грам опит по темата.

„Това да не е фабрика за мармалад”, заяде се след новината за назначението бившият министър на енергетиката Румен Овчаров. На критиките към него, Николов обяви, че всичко ще е наред.

Макар и нищо да не разбирал от АЕЦ, си е взел за съветник евродепутата от ГЕРБ Владимир Уручев, енергиен експерт с дългогодишен стаж в АЕЦ „Козлодуй”. Въпросът защо е нужно да се назначават дилетанти, когато има професионалисти, остана без отговор.

Валентин Николов не се задържа дълго на несвойственият за него пост в атомната централа, където годишно преминават стотици милиони левове.

Уволнява го през 2013 г. тогавашният служебен министър на икономиката и енергетиката и днешен лидер на „Продължаваме промяната” Асен Василев.

Повод е проверка на Агенцията за държавна финансова инспекция за работата в АЕЦ Козлодуй през периода 2011-2012 г. В него са описани стотици нарушения при провеждането на обществените поръчки, продажба на останало свежо ядрено гориво на цена под себестойността му и раздуване на мениджърския щат на ядрената централа.

След уволнението на Валентин Николов, министър Василев призна в свое интервю, че му е оказван огромен натиск да го остави на поста и така да се запазят съществуващите схеми.

Осветените безобразия в АЕЦ „Козлодуй” обаче не стопират партийната кариера на Валентин Николов. Той се връща в парламента, където става зам.-председател на енергийната комисия.

След като през 2019 г. колегата му Делян Добрев напусна политиката при скандал с роднински назначения в община Хасково, Николов оглави комисията. Негови колеги коментират, че през това време не е запомнен с революционни напъни да пресече схемите за източване на държавната енергетика.

Безметежната му работа като депутат приключи през февруари тази година, след изявлението му, че подава оставка. Докато шокираните му колеги се чудеха дали най-после е ришил да остави сериозните теми на професионалистите се изясниха и реалните му намерения.

Оказа се, че Николов е подал документи в конкурса за член на съвета на директорите на Българският енергиен холдинг. В започнатият от министър Теменужка Петкова конкурс имаше солидни съмнения, че е проформа, за да се осигурят постови на партийни кандидати.

Самата процедура така и не ги опроверга. В крайна сметка всеки от новоизбраните шефове на БЕХ се оказа верен кадър на предишните управляващи, а изпълнителен директор стана Валентин Николов. И докато за неговият опит по темата може да се спори, то не е ясно какъв има колегата му Александър Църноречки.

Преди да заеме поста той работи като пиар на БЕХ и дори не е участвал в конкурса за нови шефове, но бившият енергиен министър Теменужка Петкова еднолично е решила да го назначи. Като скрит бонус се сочи факта, че е доведен син на Димитър Главчев, бивш председател на Народното събрание и шеф във ГЕРБ.

Източник/ци: Токът е скъп? Не се чудете – баничар от ГЕРБ командва енергетиката – Рикошет

Токът е скъп? Не се чудете – баничар от ГЕРБ, уволнен за далавери през 2013-а, командва енергетиката (РАЗКРИТИЯ) - Narod.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!