Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Борисов, Гешев и псевдологията - власт вместо психиатрия

Невропатолози и психиатри са силно разтревожени от психическото състояние на бившия премиер и все още лидер на ГЕРБ Бойко Борисов. От дълго време те наблюдават разрастващата се криза в невъзможността на Борисов да подменя факти и очевидни истини с лъжи. Лъже дори когато не се налага. Лъже по всяко време и за всичко.

Последният пример за голямо лъжене е отпреди дни. В Пловдив Борисов заявява: „Много ми е интересно само преди една седмица се обзаложих тука с Радев, че за Нова година тока ще стане над 500 лева. Довечера в 20 часа борсата ще затвори на 567 лева за мегаватчас. При лошия Бойко 10 години 70 лева плащахме. Вика, заложили капани и бомби - каква бомба, какъв капан, бе човек? 10-12 години, 70 лева регулиран пазар. Сега 567.5 лева нагоре. Къде е капанът, в кое сме сложили капан? Виновни сме за кораба, виновни сме за цените, за газта сме виновни, той е невинен за всичко, все едно пет години не е бил държавен глава". 

Бруталната лъжа започва още с адресирането на новите цени на тока към президентската институция. Тя няма нищо общо с темата. Цените контрола върху енергетиката и пр. са работа на изпълнителната власт. Над 10 години премиер е бил Борисов и той е главният отговорник за тези процеси. Ако нещо там не върви, той ще е и главният виновник. 

Още лъжи. Енергийната криза не е само в България. В частност в Европа става все по-мащабна. Високите до вчера цени на електроенергията и природния газ се повишават с 30, 40 и дори 60% само за ден. Въглеродните емисии също продължават да бележат исторически рекорди.

Например, цената на въглищата през септември достигна до над 200 долара за тон, а в същия период за 2020 г. цената беше около 80 долара. Днес е още по-висока. Това го знае всеки нормален човек, освен… Борисов.

Само преди три месеца той за пореден път надмина дори себе си, което не е по силите на друго човешко същество. В навечерието на изборите Борисов се изцепи: „Искат да съборят изборите и да продължат в условията на еднолична диктатура”; "Така е било 1944 година - избили са елита на нацията и след това - айде 45 години комунизъм. Това в момента се опитват да направят”; „Така сме паднали под турско робство".

Медицината немее пред подобен феномен! Освен, че изрича неистини и нелепици, той демонстрира и пълна откъснатост от действителността. 

Негов последовател и ученик е Иван Гешев. Последният пример: срещата на нашия главен прокурор с президента на Агенция на Европейския съюз за сътрудничество в областта на наказателното правосъдие (Евроюст) Ладислав Хамран. Служебното засичане на двамата е по време на годишния Консултативен форум на главните прокурори от страните членки на Европейския съюз, който се проведе в Хага, Нидерландия. Срещата е чиста формалност, но пресслужбата на прокуратурата я представи като него величаво.

Гешев осведомил Хамран за големите успехи на нашата прокуратура в борбата с организираната престъпност и корупцията, противодействието на тероризма, трафика на хора и нелегалната миграция. Главният ни прокурор подчертал отличната координация при провеждането на съвместни разследвания и приноса на Специализираната прокуратура. Разбирате ли – Специализираната прокуратура! Ех ти, Ваня, септемвриец млад… 

Истината е съвсем друга. България е първа по корупция в ЕС. Благодарение и на Гешев, и на любимото му спецправосъдие, както и на покровителя му Сотир Цацаров и най-вече на боса Борисов. Гешев, а ДПС? Там координацията е доста по-добра отколкото с Евроюст.

Последни данни ни нареждат на второ място в Европа по “износ” на хора, като над 70% от тях са жени и около 25% са деца”. По проблема, според европейски експерти и фондация А21,  най-сериозно работят ГДБОП и Държавната агенция за закрила на детето. Също и Националната комисия за борба с трафика на хора (НКБТХ). Прокуратурата не е спомената… 

В изявите на Борисов и Гешев на преден план изплуват симптомите на патологичното лъжене. Псевдология. Изразява се в изкривена склонност към съобщаване на фалшива, невярна информация и съчиняване на абсурдни истории. Патологичният лъжец се стреми с всички средства да привлече вниманието и да изтъкне собствената си значимост. Попадналите в псевдологията са два вида: едните лъжат умишлено, а другите си вярват.

Състоянието е описано преди 100 години от френския лекар Ернест Дюпре. Французинът разкрива как патологичният лъжец се вживява в ролята на герой или жертва. Даденият индивид няма реална самооценка и го избива на нарцисизъм. Това и вид психично отклонение.

Важно: мозъкът на лъжеца потиска центровете за моралност в поведението и чувството за разкаяние.

Патологичното лъгане често води до синдрома „Мюнхаузен“ – когато пациентът симулира, че е болен. Или „ефекта на Пинокио“ – не можеш да се спреш.

Също и до нарцистично разстройство – аз съм много повече от останалите.

Друг белег е антисоциалното разстройство – пренебрежение към чувствата и проблемите на околните.

Патологичният лъжец в над 90 на сто от случаите лъже с цел лична изгода.

Тези, които лъжат най-много, и най-много се стараят да изглеждат честни, - забелязал още Цицерон.

Фройд е по-директен: Властта е прекрасно място за онези, които трябва да са в психиатрията. 

Без коментар. Но си мисля, че нещата у нас са по-дълбоки. Борисов, Гешев и подобни на тях ръсят лъжи с дебита на водопада Виктория, но срещат... разбиране у немалко българи. Не само неграмотни и опростачени от чалга и тотална бездуховност, но и от претендиращи за интелигентност и с дипломи и професорски титли в джоба. Лъжите и липсата на реакция срещу тях ни погубват. Големи претенции - малки възможности. 

Витали Роник

Източник/ци: Борисов, Гешев и псевдологията - власт вместо психиатрия

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!