Следвайте "Буднаера" в Телеграм

След 25 октомври режим на тока в цялата страна?

Крах на електроснабдяването очаква след 25 октомври както София, така и цяла България. Лошата новина сподели изпълнителният директор на „Булгаргаз“ Николай Павлов.

Окончателното ни предложение за поскъпването на природния газ ще бъде внесено на 1 ноември, сега направихме само първите изчисления. Но виждаме криза, Европа признава – стигна се до 120 евро на мегаватчас.

През юни 2020 година цената беше само 5 евро. Така Павлов обясни защо държавната компания иска ново голямо поскъпване на синьото гориво – ето с колко.

Заявлението на "Булгаргаз" засега е за 124.76 стотинки на мегаватчас. Но само за последните 3 дни има 20% ръст на борсите, предупреди директорът на "Булгаргаз". А за октомври се чакат с 50 до 150 лева увеличения на сметките за ток по прогноза.

По отношение на "Топлофикация София", на директен въпрос дали ще се стигне до спиране на доставките на газ и проблем с тока в столицата, Павлов не отговори точно – 131 млн. лева са просрочените задължения на топлофикационното дружество, като до края на годината редовно нараства до 200 млн. лева.

Всички останали дружества плащат, каза Павлов. Той напомни, че в Европа като не плащаш, ти спират газа. Ако "Топлофикация София" не плати дълга си до 25 октомври, то може да бъде спрян газа до дружеството – т.е. до "Булгаргаз" и дори компанията да иска, да не може да направи доставки на когото и да е, не само на "Топлофикация София".

Това значи не просто криза в София, ами в цяла България - защото енергийната система в София едва ли ще издържи, а ако не издържи, това ще повлече ефект на доминото в цялата страна. Павлов обаче подчерта, че откакто е директор, никога "Булгаргаз" не е стигал до положение да не плати на доставчиците на газ в края на годината.

Високата цена на електроенергията беше "внесена" в България. Едва 6-8% от тока у нас се произвежда от природен газ. В Европа не успяха да си запълнят и газовите хранилища, продължи да изброява Павлов. Няма да допуснем недостиг на газ, имаме доставки и от Азербайджан, увери Павлов.

В момента доставяме доста по-малко от възможното от Азербайджан заради несигурност на доставките през Сидерокастро – при забавяне на доставка, може да се наложи да се купува газ на текущи цени, което да значи по-скъпо! Уточнението за несигурността на доставките беше направено преди време от самия Павлов публично.

Източник/ци: След 25 октомври режим на тока в цялата страна? - Lupa BG

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!