Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Илияна Йотова: Борисов е разединител, не може да води обществото ни

Ако Бойко Борисов толкова искаше да спори с Румен Радев, защо се скри, защо се изплаши, самият той призна, че ако се появи ще разедини - той е разединител, той не е фигура, която може да води обществото в някаква посока. Това каза вицепрезидентът Илияна Йотова, която с президента Румен Радев се бори за втори мандат, в ефира на БНР.

Планът за възстановяване ще бъде депозиран скоро - въпросът е как ще работим със средствата от ЕС, за да прекъснем тази тенденция на ГЕРБ - да усвояваме средства. Ние искаме с този план не да плачем пред ЕК, че сме най-бедните, а да възстановим нашата икономика и парите да бъдат насочени в правилната посока. Този план трябваше да бъде приет, но Томислав Дончев не посмя да го депозира, те го скриха, защото ясно прозираха лобистките мрежи и идеи - затова Дончев не го направи. 

В първия вариант този План не бе визия как ще изглежда България след 1-2 години, а зов за помощ - моля ви, имаме страшни проблеми в редица сфери. Тоест, начина по който Дончев бе изработил този план, бе илюстрация на тяхното над 10-годишно управление. Те са си го написали в техните документи. Благодарение на министър Пеканов това бе преработено - със същите експерти. Сега в този план вече има визия, но има две точки, които са ни оставени в наследство - бъдещето на Мариците, и емисиите и върховенството на закона. Да не забравяме, че сме под два тежки мониторинга на ЕС - за върховенството и обвързването му с финансирането." 

Според Йотова когато другите държави като Полша, Чехия са искали дерогация от ЕК, защото не са могли изведнъж да си затворят централите и да осигурят заетост на съкратените, а у нас това са близо 12 хил., тогава е трябвало България да бъде част от това лоби, да се включи активно. "Носим си белега на Yes-политиката, само и само да не се скараме с властимащите в ЕК, ние си мълчим и сега сме в тази ситуация - допълни Йотова. - Още в рамките на този кабинет ще се поиска по-дълъг срок. Към 20 октомври се очаква нова среща на върха на страните членки за цените на електроенергията и това е една добра среда и терен да се постави този въпрос - цените хвърчат нагоре, а ние нямаме заместители. 

Президентът Радев ще бъде там, българският интерес ще бъде защитен до краен предел, но трябва да решим и какво да правим - лесно изхвърлихме темата за ядрената енергетика, българският народ е казал: "След дъжд качулка". Когато трябваше да се защитава - това бе гьол, опасности, чужди интереси. Искам да попитам - каква е последната позиция на последния редовен кабинет на бившата министърката на енергетиката - къде са стратегическите партньори за АЕЦ "Белене"? Ние бяхме износител на електроенергия, ако сега можехме да изнасяме, представете си за какви средства можеше да става дума. А сега ... Нямам нищо против зелената енергетика - но нека да сме реалисти, за да не стане миксът толкова скъп, че да не можем да си го позволим. Хъбовете не работят и не получаваме количества от тези уж готови обекти, но са рязани лентички по 25 пъти." 

По отношение на "Пандора", Йотова обясни, че разследванията ще продължат, защото тези пари се излезли от нашите болници, от нашата социална система, а журналистите заслужават подкрепа, защото сигурно получават заплахи от много страни.

"Още едни избори в тази криза биха имали много тежки последствия за всички нас - допълни тя. - Нека не сме безумци и нека политическият и партийният егоизъм да отстъпи. Но може да се вземе модела на служебния парламент... И самите партии са на друго ниво, осъзнават отговорността си, надявам се на това. Аз съм на страната на тези, които търсят партньори и разбирателство. Нямаме нужда повече от месии, спасители и спасители. Имаме нужда от тази енергия на площадите."

Източник/ци: Илияна Йотова: Борисов е разединител, не може да води обществото ни

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!