Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Николай Младенов е вторият български политик от Досиетата Пандора с офшорка на Сейшелите

Николай Младенов е другото име на български политик от Досиетата Пандора.

Досега беше известно името само на Делян Пеевски. 

Името му съобщи Bird.bg и публикува документи.

Бившият военен и външен министър Николай Младенов в кабинета на Бойко Борисов е регистрирал офшорна фирма на Сейшелите през швейцарски посредник. Това се е случило през август 2013 г., няколко месеца след като Младенов напуска българската политика и седмица след като става специален пратеник на ООН в Ирак. Дипломатът поема поста на представител на ООН в Ирак на 2 август 2013, а фирмата Afron Enterprises Ltd. е учредена на 9 август.

БРРД се свърза с Младенов, който обясни, че след края на министерския си мандат е възнамерявал да започне консултантски бизнес, но възможността да работи в ООН променила намеренията му и той забравил за регистрираната фирма, която никога не e извършвала дейност и нямала сметки и финансови потоци.

“Винаги съм уважавал журналистите и техния стремеж да стигат до истината и съм работил с тях в интерес на прозрачността. Затова и вчера разговарях с г-н Чобанов от bird.bg и му благодаря за отзивчивостта и желанието да изясни нещата.

Регистрацията на фирма, която се появява на мое име никога не е работила и никога не имала финансови потоци.

През 2013, след края на мандата, реших да започна свободна практика, ново начало. За целта реших да регистрирам фирма, чрез която да работя. Свързах се с швейцарски финансови консултанти и започах кореспонденция с тях.

После получих оферта от ООН и плановете ми се промениха.”

Смущаващият факт обаче е, че фирмата е учредена няколко дни след като Младенов започва работа в ООН. Назначението му е обявено официално от Бан Ки Мун на 2 август 2013 г., а във всички документи фирмата е учредена на 9 август 2013.  Тази дата е вписана собственоръчно от вече назначения специален представител на ООН на сканирания договор с швейцарската фирма SFM Corporate Services S.A. за регистрация на фирмата.

Продължение в https://bird.bg/pandora-papers-mladenov/

Николай Младенов е близък приятел на Бойко Борисов.

Борисов дори бе кум на сватбата му през 2011 година в двореца Евксиноград във Варна.

Правителственият „Фалкон” на „Авиоотряд 28” тогава бе използван за извозване на ВИП гости на сватбата на външния министър в кабинета на ГЕРБ Николай Младенов, която се състоя на 20 август 2011 г. в резиденция "Евксиноград”. Делегацията от ВИП сватбари предвождал лично тогавашният премиер Бойко Борисов, който кумува на бившия дипломат №1 и съпругата му Гергана Григорова, пише "Монитор.

Източник/ци: Petel.bg - новини - Николай Младенов е вторият български политик от Досиетата Пандора с офшорка на Сейшелите

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!