Следвайте "Буднаера" в Телеграм

41 000 пенсии са студенти в Германия, у нас – никой не знае

Повече от 50 хиляди студенти в германските университети са на възраст над 50 години. От тях 41 000 са пенсионери. Какво ги кара да учат на тези години?

Ако в Германия човек реши да следва висше образование на стари години, пред него има три възможности: да посещава лекции и семинари по отделни предмети на свободен достъп; да се включи в програма, предвиждаща полагането на задължителни изпити по отделни предмети, за което накрая да получи и диплома; или пък да се запише в редовна или задочна форма на следване за придобиване на бакалавърска или магистърска степен.

По данни на германския Съюз на пенсионерите с висше образование AVDS, тази трета група е най-малочислена – тя обхваща едва около 5 000 подобни студенти в цялата страна.

Най-многобройна е групата на свободните слушатели – тя обхваща около 36 000 пенсионери. В зависимост от университета и броя на посещаваните семинарни занятия, това им струва от 40 до 240 евро на семестър.

Защо им е на пенсионерите да учат?

Възрастните хора в Германия се интересуват от университетско образование, защото много от тях на младини не са имали такава възможност, а и защото като пенсионери разполагат със свободно време, за да запълнят празнини в познанията си от области, които винаги са ги интересували, подчертава Ренате Фрех, основала портал за хората от третата възраст.

Сайтът предлага всякаква полезна за тях информация, включително и за образование и работа, а мотото му гласи: „По-добре да намериш бързо, отколкото да търсиш дълго".

По думите на Фрех, посещението на университет предлага на пенсионерите свободен избор – те сами могат да определят колко дълго искат да учат и дали въобще ги интересува университетската диплома за завършено образование.

Присъствието на пенсионерите в аудиториите обогатява и младите хора – нерядко се получават интересни възможности за обмяна на мнения между поколенията, както и за дискусии.

Освен че пенсионерите могат да посещават повечето университети в Германия, през 2006 г. в град Бад Майнберг специално за тях бе открит Европейски център за университетско обучение EZUS. Всяка година там се записват по 35 студенти на възраст от 50 до 80 години, които преминават двугодишен курс със 7-седмични модули на обучение.

Възрастните хора изучават там предмети като история, здравеопазване, политика, религия, социални, икономически и естествени науки, изкуство и музика. В четвъртъците и петъците посещението на занимания е задължително, а аз онези, които не могат да идват на очни занимания, съществуват задочни курсове.

Освен диплома за висше образование, пенсионерите получават и сертификат за положените изпити. В този университет таксите за обучение са по-високи от тези на други места – 1200 евро на година.

Университетът в Кьолн държи първенството сред германските висши учебни заведения по брой на студентите над 50-годишна възраст. За зимния семестър на 2018/2019 година като свободни слушатели там са регистрирани 1149 души - 639 мъже и 510 жени.

„Освен това близо 600 студенти на възраст над 50 години се обучават в редовния курс на обучение за бакалаври или магистри”, уточнява Ане Льор, ръководителка на отдела за работа с възрастните студенти.

Наблюденията от последните 10 години показали, че най-любимите предмети на студентите в пенсионна възраст са хуманитарните науки - като история на изкуството, философия и социология.

Къде е България?

Според данни на Националния статистически институт за учебната 2020-2021 у нас има 219 791 студенти, от тях 192 140 в държавни вузове, а останалите 27 651 в частни университети, показа проверката на Lupa.bg.

От всички бъдещи висшисти с българско гражданство са 202 456, така излиза, че чужденците са 17 335.

За съжаление на сайта на НСИ няма подробна разбивка по възраст на студентите, обясни пред Lupa.bg Свилен Кателиев от отдел „Статистика на образованието и културата“. „По принцип можем да ви направим такава справка в рамките на деня, трябва само да изпратите мейл”, любезен бе служителят на НСИ. Очакваме отговора на НСИ, който ще публикуваме своевременно.

Източник/ци: 41 000 пенсии са студенти в Германия, у нас – никой не знае - Lupa BG

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!