Следвайте "Буднаера" в Телеграм

СКЪП РЕЗИЛ: Никой не ще да ни гледа съкровищата в Дубай

Платихме 42 бона мито за златото, павилионът ни на изложението е срамно празен

СКЪП РЕЗИЛ: Никой не ще да ни гледа съкровищата в Дубай

Срещу 42 000 лв. (92 000 емиратски дирхама), платени от ДЗЗД "БЪЛГАРИЯ ЕКСПО 2020", репликите на български съкровища от Националния исторически музей (НИМ) бяха освободени от митницата на летището Дубай и вече са изложени в българския павилион в Експото.

Интересът към предметите ни обаче е почти нулев, тъй като и павилионът ни е оформен по доста непривлекателен начин - с мокет на пода и обикновени стъклени витрини. 

Сумата е начислена като ДДС и ще бъде върната при напускането на ценностите от страната. Плащането се наложи, след като изпълнителят не изчака официално потвърждение от митническите власти в Обединените арабски емирства, че приемат искането ни да освободим експозицията от митнически такси и данъци. 

В момента в девет отделни стъклени витрини са експонирани копия на златните съдове от Панагюрското златно съкровище.

Другите предмети, които могат да бъдат разгледани от посетителите на „ЕКСПО 2020“ са от Варненския некропол. Това са копия на златните предмети от гроб 43 и копие на глинена маска от гроб 2.

Предметите ще бъдат експонирани в Дубай до месец април 2022 г., уточняват от НИМ.

Заради семплия дизайн на павилиона отвън и отвътре засега хостесите в него, командировани специално от София, скучаят.

За сравнение останалите държави-изложители са се постарали с нетрадиционни архитектурни решения за павилионите си.  

Оказва се, че организаторите на Експото още преди една година са публикували ясни правила за вноса на предмети за нуждите на изложението, но явно никой от България не ги е прочел. Там има ясни инструкции какви документи се попълват при внос, за да бъде максимално облекчена процедурата. 

Българското злато обаче беше задържано на летището в Дубай, тъй като въпреки предупреждението на МВнР изпълнителят на поръчката не изчака да бъде получен положителен отговор на българската нота пратката да бъде освободена от такси и сборове.

ДЗЗД "БЪЛГАРИЯ ЕКСПО 2020" включва фирмите Проджект Мениджмънт Адвайзори; АРКА-Л.Т.Д., Д.о.Ф., Сиела Норма и Инфинити Травел. Срещу 6,7 млн. лв. те организират българското представяне в Дубай.

Източник/ци: СКЪП РЕЗИЛ: Никой не ще да ни гледа съкровищата в Дубай - Lupa BG

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!