Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Креатура на „Мултигруп“: „Експертът“ на ГЕРБ Сталинка Георгиева се спасява като шеф на БНБ


Кристалина е готова да лапне всеки пост, до който се докопа

Ударна операция по чистене на имидж в България е започнала „откритието“ на ГЕРБ – шефката на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина (Сталинка) Георгиева, разкри Narod.bg.

Повод са намеренията и да оглави Българската народна банка, след почти сигурното изритване от МВФ. В опита да й помогне се включва и дъщерята на Кристалина – Десислава, която се прощава с високия си пост във фирма на близката до фамилията групировка „Мултигруп”.

През последните дни Кристалина Георгиева е подложена на безпрецедентен натиск да подаде оставка като шеф на МВФ. Дотук се стигна след скандален доклад, който разкри, че докато заемат високи постове в Световната банка Георгиева и бившият финансов министър Симеон Дянков са оказвали натиск върху служители да манипулират данни, за да изглежда бизнес климатът в Китай по-благоприятен, показа проверка на „Уикенд”.

Малко след това Дянков тихомълком е помолен да напусне, а неуспялата да застане начело на ООН Кристалина Георгиева оглави МВФ.

След избухването на скандала с манипулираните доклади, нобелови лауреати по икономика и колеги на Георгиева я призоваха да напусне поста незабавно.

Самата тя отрече да е правила нещо нередно и обяви заключенията в доклада, направени след интервюта със стотици служители за „неверни и фалшиви инсинуации”. Пред световни медии Георгиева обяви, че няма никакво намерение да подава оставка.

В същия момент близки до нея разкриха, че шанса да изкара мандата си начело на МВФ е минимален. Нещо повече – Георгиева от месеци знае какво предстои и се оглежда за нова работа.

Сред основните й цели е поста управител на БНБ, твърдят няколко източника на „Уикенд”. Както е известно, мандатът на сегашния шеф Димитър Радев изтече още през юли, но заради скандалите в парламента така и не бе избран негов наследник.

Твърди се, че още от лятото Кристалина Георгиева е започнала сондажи с политически лидери по темата.

Според икономиста от „Има Такъв народ” Любомир Каримански Кристалина вече е имала няколко обнадеждаващи разговора с президента Румен Радев.

Последната им среща се е провела на 9 септември, докато Георгиева изнася доклад на бизнес форум в София. Твърди се, че след разбирателството с държавния глава, шефката на МВФ е получила неофициално одобрение и от БСП.

Подкрепата на партията около Кирил Петков и Асен Василев, обаче, подлежи на съмнение. Против кандидатурата ѝ със сигурност няма да са против от шайката ГЕРБ, откъдето тръгна и кариерата на Сталинка в политиката. Това почти гарантира високия пост в БНБ, обясняват финансисти.

Стига да се заметат нелицеприятни факти от миналата и биография. А такива, оказва се има доста.

Като опит за чистете на имидж се тълкува и факта, че дъщеря й Десислава тихомълком напуска поста си в управителния съвет на туристическата фирма „Би Ти девелопмент сървисиз”.

Фирмата е част от структурите на групировката „Мултигруп”, натрупала капитала си с престъпления през 90-те години на миналия век.

Днес под фирмената шапка са десетки хотели в цялата страна, приватизирани на „цената на спанака”  от Илия Павлов. Преди да оглави „Би Ти девелопмент сървисиз”, щерката на Кристалина заема и други високи постове в обръчите около „Мултигруп”, без да е ясно какви познания и опит има по темата.

За сметка на това роднини на Кристалина, а и самата тя в публикации на западни медии се сочат за близки до групировката.

Цитиран е и доклад на бивш офицер от ДС, според който зетят на Георгиева, и неговият син Виктор са били дългогодишни партньори на „Мултигруп” и са се радвали на благоволението на лидерите на групировката.

Самата Кристалина също се сочи за протеже на Илия Павлов и стоящите зад него висши шефове от Държавна сигурност.

За капак, в свое разследване за престижното списание за външна политика „Форин полиси”, швейцарският журналист Ив Клюгеман твърди, че самата Кристалина е била вербувана за агент на Държавна сигурност през 1987 г.

За написване на статията си през 2016 г. журналистът провежда разговори с с десетки офицери от ДС, политици и колеги на Георгиева  във ВИИ „Карл Маркс” (днес УНСС).

Година по-рано същото нещо обяви и депутата от БСП Велизар Енчев, който е бивш офицер от ДС. След разкритията му Георгиева обяви, че ще го съди за клевета, но до дела така и не се стига.

Пред швейцарецът Ив Клюгеман един от бившите колеги на Кристалина твърди, че ДС я принуждава да стане сътрудник заради престъпната дейност на нейния брат Стефан Георгиев.

Съгласието и да помага на службите дава мощен тласък и на кариерата й. По това време Кристалина Георгиева е преподавател по политикономия и член на БКП. През 1987 г. бъдещата банкерка е удостоена с огромната чест да бъде изпратена на специализация в „гнилия капиталистически Запад”.

Тя е командирована да прави постдоктурантура в престижният университет „Лондон скуул оф икономикс”, известен с прозвището си „ковачницата на кадри за капитализма”.

Сред десетките и колеги във ВИИ „Карл Маркс”, подобно позволение получават още само две млади надежди на партията – Румен Гечев и Стати Статев. И двамата в последствие лъснаха като агенти на ДС. Досието на Георгиева така и не е намерено, което не значи, че го няма, обясняват експерти.

Още през 1990 г. книжата на хиляди ценни агенти на ДС бяха унищожени нарочно по нареждане на ген. Атанас Семерджиев. Други формално са активирани отново. Така и до днес  се водят като сътрудници на разузнаването, което ги спасява от осветяване.

След материала на швейцарският журналист Кристалина Георгиева отрече пред родни медии, да е вербувана от ДС. Тя заяви, че още когато е номинирана за еврокомисар, е поискала досието й да бъде проверено. Комисията обявила, че кандидатката няма връзки с ДС.

Отговорът обаче бил по-различен, твърди българският журналист Георги Готев от изданието „Юрактив”. Той публикува писмо, отговор на негово запитване, от шефа на Комисията по досиетата Евтим Костадинов. Последният заявява, че Комисията все още не е публикувала списъка на всички българи, работещи за международни организации, които имат връзки с ДС.

Причината била, че не всички служби, наследили ДС, са предоставили необходимата информация, а някои са поискали допълнително време. Специално за Георгиева Костадинов написал с главни букви: „НЕ Е ИЗВЪРШЕНА ЗАДЪЛЖИТЕЛНА ПРОВЕРКА”.

Колеги на Георгиева припомнят, че тя не за първи път манипулира в собствена полза кадри от биографията си.

Малко след като застана начело на МВФ тя се похвали в Туитър:  „Бабите и дядовците ми бяха слабо образовани, родителите ми бяха завършили само гимназия. Аз съм първата с висше образование. От село в България до шефка на МВФ – така изглеждат възможностите”.

В същност фактите, около семейството и са малко по-различни. Кристалина е родена в София. Баща й е завършил висше образование за строителен инженер. Още като млад се присъединява към нелегална комунистическа клетка в царската армия преди 1944 г. След това оглавил Отдела за пътно строителство. Семейството получило апартамент в луксозна сграда, чийто собственици капиталисти били изгонени след идването на власт на комунистите.

Преименувана на „Болшевик”, сградата била предназначена за АБПФК – активни борци против фашизма и капитализма.

Благодарение на партията майка ѝ Маринка става управител на магазин за домашни потреби в центъра на София.

Източник/ци: Креатура на „Мултигруп“: „Експертът“ на ГЕРБ Сталинка Георгиева се спасява като шеф на БНБ - Narod.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!