Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Euronews: Британците отказват да работят вместо чужденците, заминали си след Brexit

/Поглед.инфо/ Британските предприемачи бият тревога заради катастрофалния недостиг на работна ръка, съобщава Euronews. Жителите на Обединеното кралство не искат да работят вместо чужденците, напуснали след Brexit, което вече провокира недостиг на много стоки и услуги. Предприемачите предупреждават, че дори издаването на краткосрочни визи само леко ще отложи пълния срив на пазара на труда, който някои прогнозират да се случи още през зимата.

Деловите кръгове на Обединеното кралство бият тревога по повод катастрофалния недостиг на работна ръка след Brexit. Лондон настоява, че британци могат да бъдат наети за повечето от тези работни места. Но с това категорично не са съгласни например компаниите, които се занимават с почистване: Поданиците на Нейно Величество просто отказват да работят при тези условия, с които дошлите отвън лесно се съгласяват.

МАРИ-ДЖЕЙН ПЕТИТ, директор на клинингова/почистваща/ компания: Повечето от работниците, бих казал, 70 процента са испанци, южноамериканци, българи, румънци ... Много от тях се прибраха, загубихме около една четвърт от служителите си. Тук, в тази страна, кандидатите не проявяват интерес: ние работим от девет до пет, а те казват - не, няма да стане така, искаме от десет до три! Така загубихме много служители, а останалите трябва да работят при значително по-високо натоварване.

Най -тежко се отрази недостигът на шофьори на камиони: няма бензин на бензиностанциите, няма стоки в супермаркетите, в ресторантите е свършило пилешкото месо. Дори в McDonald's няма от какво да се приготвят млечни шейкове.

TИГ ЕНРАЙТ, кореспондент на Euronews: Най -голямата бизнес група в страната, Конфедерацията на британските индустрии (CBI), предупреждава, че проблемите не могат да бъдат решени и за две години. След Brexit правителството е готово да покани в страната само висококвалифицирани работници и да наеме сънародници или такива, които не са си тръгнали, за позиции с по-ниски квалификационни изисквания. Предприемачите настояват визи да се издават на всички.

ТОНИ ДАНКЪР, директор на CBI: За да закрием днешниятдефицит на работна ръка, се нуждаем от имиграционна система, която да прави точно това. Настоявахме за създаване на система, в която само тези, от чиято професии и квалификация се нуждаем, да дойдат в страната - и точно днес такава система сега би била полезна.

Миналата седмица правителството отстъпи и обеща да издаде временни визи на шофьорите - и например за преработвателите на домашни птици. Предполага се, че нискоквалифицираната работна ръка може да се намери у дома. Компаниите за почистване обаче казват, че би било огромна грешка да се мисли за чистачките като „нискоквалифицирани“.

ДЖИМ МЕЛВИН, председател на Британския клинингов съвет: Всеки, който смята, че нашата работа не изисква квалификация, много се заблуждава. Искаме правителството да признае мащабите на проблемите - и да работи с нас за намиране на решения.

Лондон обаче упорито настоява, че имиграционните правила нямат нищо общо с това. Все пак, облекчаването на тези правила е обявено като временно решение на проблемите. Предприемачите са уверени, че издаването на краткосрочни визи няма да помогне с нищо - и само леко отлага пълния срив, който някои прогнозират още през зимата.

Превод: ЕС

Източник/ци: Euronews: Британците отказват да работят вместо чужденците, заминали си след Brexit - Поглед Инфо

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!