Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Кметовете на ДПС обърнаха гръб на Румен Радев, президентът - промяната може и без тях

Местната власт в Кърджалийско неглижира присъствието на кандидат-президента Румен Радев при посещението му в родопския града.

Държавният глава пристигна в Кърджали за среща с областния управител Даниел Делчев, след което програмата му предвижда посещение в Регионалния исторически музей.

Нито кметът на Кърджали д-р инж. Хасан Азис, нито неговите заместници обаче уважиха визитата на президента. Нещо повече - нито един кмет от ДПС в региона няма да присъства на предстоящите предизборни срещи на Радев в областта.

Пред сградата на Община Кърджали и Областна администрация държавният глава трябваше да бъде посрещнат с хляб и мед както от Даниел Делчев, така и от зам.-кмет на общината инж. Катя Митовска, заобиколени от момичета в народни носии. Изненадата бе отсъствието на г-жа Митовска. 

Това е сериозен знак, който най-важният за ДПС регион дава към Румен Радев. Поведението на местната управа в кърджалийско е отзвук от проблема, който президентът Радев създаде с въпроса към председателя на ДПС Мустафа Карадайъ коя е неговата родина-майка. С този въпрос Радев прекрачи една от главните червени линии на българския преход - етническата толерантност, която в Кърджали е на особена почит и тон за това дава лично кметът на града Хазан Азис. 

Атаката, която президентът на републиката поведе срещу Карадайъ, беше възприета като лична обида към всички мюсюлмани в България и днес в Кърджали виждаме първите политически последствия от това.

Няма съмнение, че за ДПС поведението на Радев е проява на недопустима конфронтация, събуждане на омраза и опит за насъскване на едни групи в обществото срещу други.

Да не забравяме и думите на Мустафа Карадайъ, изречени от парламентарната трибуна в последния ден на 46-ото Народно събрание: "На този президент искаме да му кажем - с действията си руши държавността и демокрацията и застрашава мира и стабилността в страната и региона. За 5 години не успя да осмисли президентската институционалност и да разгърне конституционните си правомощия. За 5 години не успя да разбере силата на прекия избор и на подкрепата на избирателите".

Вероятно идването на Радев днес в Кърджали е опит да смекчи остротата в отношенията си с ДПС, но местната общност не прие Радев. "Искаме да живеем в мир и съвместност, а не авторитарното управление на Борисов да бъде заменено с едноличното авторитарно управление на Радев", казват в града.

Помолен да коментира дали оттегленото доверие на ДПС ще се отрази негативно на кампанията му за президентските избори, Румен Радев заяви, че Българската конституция не дели гражданите на етнически и религиозен признак и никоя партия няма правото да си присвоява гласа на хората, да ги разделя и да говори от тяхно име. „Всеки гражданин в нашата страна е свободен да изразява своето мнение и да дава гласа си по време на избори“, посочи държавният глава и допълни: "Разчитам и на електората на ДПС, тези хора са ми приятели от детинство".

Румен Радев бе категоричен обаче, че не трябва в следващото управление на страната да бъдат допуснати партиите на статуквото, каквито са ГЕРБ и ДПС.

Източник/ци: Кметовете на ДПС обърнаха гръб на Румен Радев, президентът - промяната може и без тях - Фактор

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!