Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Христо Иванов: Радев е изправен пред свръхконцентрация на власт, на която ще сме контрапункт

Христо Иванов

"Демократична България" обсъжда най-различни варианти за предстоящите президентски избори. Обединението все още не е определило дали и кой да бъде кандидат, но той смята, че проблемът не е кадрови, а ситуацията с изборите "2 в 1" е безпрецедентно сложна и не могат да се очакват ясни решения. Това разкри в интервю за "Свободна Европа" съпредседателят на коалицията Христо Иванов. 

Срокът за регистрация на кандидатпрезидентски двойки изтича на 12 октомври. Иванов не даде ясен отговор дали "Демократична България" ще има такава, въпреки подобни заявки на Атанас Атанасов. Води се дебат, но няма вътрешнопартийни противоречия и разделение.

"Имахме готовност да изкараме кандидат за президент по-рано. Съвместяването с парламентарни избори обаче означава, че ще трябва да убеждаваме кръг от избиратели, които спрямо нашето ядро са по-скоро периферия и биха гласували за нас и Румен Радев. Искаме да ги убедим да гласуват за парламентарната листа на "Демократична България". От друга страна въпросът е дали да си поставим като приоритет удовлетворяване на очакването на твърдото ядро от наши съмишленици да имаме своя кандидатура за президент". Въпросът е дали си поставяме като приоритет парламентарните или президентските избори", обясни Иванов.

За Иванов няма вариант, в който "Демократична България" подкрепя Румен Радев за втори мандат. Иванов подчерта, че целта на формацията е да се възстанови републиканския парламентарен модел и България да излезе от периода на еднолична власт, а Радев е изправен пред възможност за свръхконцентрация на такава, което според Иванов не е най-добрият заместител на аналогичната ситуация с Бойко Борисов. 

 "Аз лично не виждам опция да подкрепим Румен Радев. Той е поставен пред огромно изкушение - свръхконцентрация на власт. Проектът "Продължаваме промяната" се явява като продължение на служебното правителство. Рискът е да получим концентрация на власт между президентския екип и хора с генезис от него. Не съм сигурен, че това е най-добрият заместител на Борисовата концентрация на власт. Мисля, че трябва да останем настрани от този процес. Трябва да имаме силно присъствие в парламента като контрапункт на тази свръхконцентрация на власт", казва Иванов и добавя, че борбата не е просто срещу Борисов, а срещу опита същото нещо да бъде възстановено под друга опаковка.

Той определи политическия проект на Кирил Петков и Асен Василев като конкурент за електорални територии. Според него предизборно споразумение за управление с "Продължаваме промяната" и "Изправи се БГ! Ние идваме" все още е възможно, като формулата трябва да е класическа коалиция, която да не разчита на плаващи мнозинства. Среща с Кирил Петков и Асен Василев за тази седмица не е насрочена. За Иванов "Има такъв народ" е труден, но все пак партньор. ГЕРБ и ДПС пък трябва да останат извън властта на всяка цена.

Източник/ци: Христо Иванов: Радев е изправен пред свръхконцентрация на власт, на която ще сме контрапункт - Фактор

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!