Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Lupa.bg: Изпълзя нов фейк за гражданството на Кирил Петков

Пореден фейк, свързан с Кирил Петков, бившият икономически министър и лице на Продължаваме промяната, плъзна из мрежата след вестникарско заглавие. Според публикация на в. "Труд" от четвъртък сутринта, при проверка в ГД ГРАО той е лъснал с двойно гражданство, а РИК-Пловдив трябвало да се сезират и да отстранят Петков, в случай, че той подаде заявление за участие в изборите за нов парламент до 12 октомври без да е предоставил необходимия документ, удостоверяващ, че не е поданик на Канада. 

Не е ясно как е била извършена въпросната проверка, след като до момента коалицията Продължаваме промяната с Асен Василев не е регистрирала в районните комисии в страната нито една кандидатска листа. Пред Lupa.bg говорителят на РИК-16 в Пловдив-град, където Петков заяви, че ще води списъка с бъдещи депутати, Илиан Иванов, заяви категорично: 

"Нито е постъпило заявление за листа, нито са проверявани документи на кандидати" и нарече "лъжа" въпросните твърдения, касаещи проверката в ГРАО. 

Иначе действително до 12 октомври всички кандидати за депутати трябва да докажат, че не са под запрещение, не излежават присъда и имат само българско гражданство. Това при Петков е необходимо да се случи с удостворението от Отава, което той трябва да вземе от канадското посолство в Букурещ. Всъщност, твърдят експерти, Петков вероятно е жертва на липсата на унифицирани системи у нас, които автоматично да заличат вече бившето му двойно гражданство. 

Както няколко пъти харвардският възпитаник обясни, той е подал заявлението за отказ от поданичество още преди да бъде назначен за служебен министър, а окончателното парафиране на този отказ е дошло на 20 август. Петков обаче досега не е намерил време да отскочи до румънската столица, за да си вземе ценния документ. Освен РИК, която ще разгледа името му за кандидатура за народен представител, той трябва да снабди с дипломатическия документ и президентството, което пък е посочено за източник от Конституционния съд, разглеждащ казуса с двойника на Джон Траволта. 

Източник/ци: Само в Lupa.bg: Изпълзя нов фейк за гражданството на Кирил Петков - Lupa BG

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!